Somogy megye – 76. számú vizsgálat – Pillangó Üdülő Tálalókonyha - Balatonszemes
Somogy megye – 76. számú vizsgálat – Pillangó Üdülő Tálalókonyha - Balatonszemes
76. számú vizsgálat – (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Pillangó Üdülő Tálalókonyha
(8636 Balatonszemes, Nagy Imre u. 1.)
A menü minősítése:
ÁTLAG ALATTI | 9,9 pont |
Menü:Májgombócleves, Zöldborsófőzelék, csirkemellfilé petrezselymes
fokhagymás panírban, Fehérkenyér
Mintavétel ideje: 2018. Június 27.
Mintavételi alap : 192 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: gyermek és felnőtt
Főzőkonyha:Lepkeház Ifjúsági Üdülő Főzőkonyha
(8624 Balatonszárszó, József A. u. 26.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Májgombócleves (3 dl/adag)
Külső megjelenés: | Feltűnően élénksárga tiszta átlátszó lében apró kockára vágott mirelit sárgarépa, fehérrépa, karalábé kockák látható. A májgaluska húsgombócra emlékeztető megjelenésű, különböző alakú és méretű, színe barnás-drappos, nagy részük szétmálló. Tetején nagy mennyiségű többnyire összefüggő zsiradék, alján nyomokban zöldfűszer levélkék és húsgombóc foszlányok találhatók. A levesbetét vajszínű eperlevél tészta. |
Állomány: | A lé hígan folyó, zsíros, a zöldségek túlfőttek, a gombóc málló, a benne lévő hús rágós. |
Illat: | A leves elnevezésével ellentétben nem máj, hanem főtt csirkehúsra emlékeztető illat érezhető. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A fűszerezettség gyenge, kevésbé intenzív, nagyon zsíros, főtt csirkehúsra és nem májra emlékeztető íz érződik. Nem harmonikus. Idegen íztől mentes. |
Zöldborsófőzelék csirkemellfilé, petrezselymes
fokhagymás panírban (2dl + 7 dkg /adag)
Külső megjelenés: |
A híg, világos, vajszínű színű főzelékalapban zöld színű zöldborsó, néhány narancsos sárgarépafoszlány, feltehetően a tejterméket tartalmazó sűrítésből származó fehér szemcsék és apró csomók láthatók. A zöldborsó mennyisége a főzelékalaphoz képest kevés. A feltétként tálalt hús egyenetlen formájú és méretű, sötétbarnára sütött panírral hiánytalanul fedett, de a panír vastagsága nem egyenletes. A hús metszéslapján színe a rózsaszíntől a fehérig terjed az átsülés mértékétől függően. |
Állomány: | A főzelék híg, sűrítésből származó csomókat tartalmaz, A zöldborsó szétfőtt, héja rágási maradékot ad. A hús egyenetlenül átsült vastagságától függően, a panír nem ropogós. |
Illat: | A főzelék illata zöldborsó illatú, jellemző. A hús fűszeres illata érződik ki, ami feltehetően kissé megégett. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A főzelék ízében a sűrítőanyag íze dominál, édeskés. A hús fűszerezett, zsíros, mirelit termékre emlékeztető, a fűszer kissé megégett, emiatt kesernyés utóíz érezhető. Idegen íztől mentes. |
Fehérkenyér
Külső megjelenés: | A vekni formában sült fél kenyérszelet héja világosbarna, matt, a kenyérbél a héjtól elválló, szalonnás csíkot tartalmaz. |
Állomány: | A héj rágós, nem friss érzetű, a bélzet szalonnás. |
Illat: | A kenyérre kevésbé jellemző, kissé üres, enyhén liszt illatú. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Íztelen, állott, nem friss kenyérre jellemző. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Májgombócleves
Sárgarépa 2,5 kg
Karalábé 1,5 kg
Zeller 1 kg
Máj 6 kg
Vöröshagyma 2 kg
Tojás 5 db
Zsemlemorzsa 0,2 kg
Petrezselyemzöld 2 csomag
Vaj 0,1 kg
Majoranna 0,005 kg
Só 0,1 kg
Ételízesítő 0,03 kg
Őrölt fekete bors
Zöldborsó főzelék
Zöldborsó mirelit 6 kg
Liszt 1 kg
Tej 5 l
Cukor 0,5 kg
Só 0,1 kg