null Somogy megye – 75. számú vizsgálat – Balatonendrédi Kerekerdő Óvoda Főzőkonyha

Somogy megye – 75. számú vizsgálat – Balatonendrédi Kerekerdő Óvoda Főzőkonyha

Somogy megye – 75. számú vizsgálat – Balatonendrédi Kerekerdő Óvoda Főzőkonyha

75. számú vizsgálat – (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Balatonendrédi Kerekerdő Óvoda Főzőkonyha
(8613 Balatonendréd, Fő u.77.)

A menü minősítése:

ÁTLAG ALATTI 9,7 pont

 

 

Menü:Gombaleves, Borsostokány bulgurral, Csemegeuborka

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. június 27.

Mintavételi alap : 240 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: felnőtt

A főzőkonyha üzemeltetője:Balatonendrédi Kerekerdő Óvoda
(8613 Balatonendréd, Fő u.77.)
 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Gombaleves (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Fűszerpaprikától kissé barnásra színezett opálos alaplében, jól tisztított, szeletekre vágott drappos-szürkés színű csiperkegomba, narancsos színű kb. 1x1 cm-es sárgarépakocka és tört fehér szabálytalan alakúra darabolt fehérrépa, és apró-áttetsző hagymakocka található megfelelő és arányos mennyiségben. A leves tetején nagy mennyiségű, narancsos színű zsiradék, benne zöldfűszer darabok és fekete fűszerszemcsék láthatóak. Levesbetétként vajszínű kiskagyló tésztát tartalmaz.
Állomány: Az alaplé megfelelő sűrűségű, hígan folyó, a zöldségek túlfőttek, némelyik fás, a gomba kissé rágós, a levesbetét szétfőtt, mállós.
Illat: A gomba és ízfokozóra emlékeztető illat dominál, fűszeres. Idegen illattól mentes.
Íz: A gomba jellegzetes ízét elnyomja az ételízesítő és a borsfűszer íze.  Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Borsostokány bulgurral (7 + 15 dkg /adag)

Külső megjelenés:

Az alapanyagra jellemző, drappos-vajszínű, töredezett szemeket is tartalmazó bulgur a köret. A hús híg szaftja pirospaprikától színezett, tetején nagy mennyiségű narancsos zsiradékkal, benne drappos színű, pirospaprikás szafttal bevont, egyenetlen, nagy méretűre csíkozott, nem megfelelően tisztított húsdarabok, lecsóból származó paprikacsíkok, szétfőtt hagymadarabok, fekete és piros fűszerszemcsék és zöldfűszer darabok láthatók. Az étel elnevezése és a kitálalt étel nincs összhangban.

Állomány: A bulgur kissé kemény, kissé száraz. A szaft kissé híg, zsíros, a hús kissé rágós, mócsingos részeket is tartalmaz. A hagyma és a paprika nagy darabokban van jelen.
Illat: A kitálalt étel erősen paradicsomos, fűszeres illatú, a bulgurra jellemző gabona illatú. Idegen szagtól mentes
Íz: A bulgurra jellemző gabona íz mellett a hús paradicsomos-fűszeres-zsíros íze dominál. Ételízesítőre emlékeztető íz is érezhető. A sóhasználat túlzó. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csemege uborka

Külső megjelenés: 1 db kb. 8- 9cm hosszú, 2,0-3,0 cm átmérőjű hosszában félbevágott uborka zöldes-sárgás színű, megfelelően göbös felületű, kissé fonnyadt. Belseje világos olívazöld színű, apró magokat tartalmazó. Némelyik felületén kaporszál látható.
Állomány: Nem roppanós, elpuhult.
Illat: Erősen ecetes, kissé fűre emlékeztető illatú. Tartósítószerre emlékeztető illat is érezhető. Idegen szagtól mentes.
Íz: Dominánsan ecetes, utóízében édesítő és tartósítószerre emlékeztető íz érezhető. Nem harmonikus.

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Gombaleves
Gomba konzerv 3 kg
Sárgarépa mirelit 1,6 kg
Petrezselyemgyökér mirelit 0,8 kg
Vöröshagyma 1,8 kg
Fokhagyma 0,05 kg
Zeller 0,5 kg
Só 0,12 kg
Őrölt bors 0,03 kg
Olaj 0,7 l
Liszt 0,5 kg
Kiskagyló tészta 0,4 kg

Borsostokány bulgurral
Sertéscomb 3,5 kg
Lecsó 1 üveg=750 ml
Paradicsom püré 0,35 l
Bulgur 4 kg
Fűszerpaprika 0,08 kg
 



 


Friss hírek

2024. november 5, kedd

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Tovább >

2024. október 16, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.10.16.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >