Somogy megye – 74. számú vizsgálat – Hotel Fesztivál Étterem - Balatonföldvár
Somogy megye – 74. számú vizsgálat – Hotel Fesztivál Étterem - Balatonföldvár
74. számú vizsgálat – (főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Hotel Fesztivál Étterem
(8623 Balatonföldvár, Rákóczi u. 32-40.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 12,5 pont |
Menü:Babgulyás, Darás metélt, Görögdinnye
Mintavétel ideje: 2018. május 25.
Mintavételi alap : 32 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: gyermek és felnőtt
A főzőkonyha üzemeltetője:Bodó István egyéni vállalkozó
(5600 Békéscsaba, Kazinczy ltp. 4.em. 14. ajtó)
Részletes érzékszervi minősítés:
Babgulyás (3 dl/adag)
Külső megjelenés: | Az alaplé barnás színű, pirospaprikától színezett, opálos. Tetején nagy mennyiségű narancsos zsiradék látható. A lében több lepöndörödött főtt babhéj, néhány, apró darabra vágott narancssárga sárgarépa, sötétrózsaszín, bőrös sonkakocka, nagyobb darab zsíros csülökre emlékeztető húsdarab és félbevágott, karikázott kolbász valamint hagymadarab látható. |
Állomány: | Az alaplé jellemző sűrűségű, a kolbász nehezen rágható, a csülök zsíros és a sonka bőrös része rágási maradékot ad. A bab szétfőtt, sok a lepöndörödött héjdarab. |
Illat: | A kolbász és a füstöltsonka illata dominál, kevésbé gulyásra emlékeztető illatú. Idegen illattól mentes. |
Íz: | A leves savanykás ízű, enyhén csípős, erősen füstölt ízű, a sóhasználat túlzó. Idegen íztől mentes. |
Darás metélt (20 dkg /adag)
Külső megjelenés: |
Krém fehér színű, kifőtt széles metélt tészta felületén világos barnától a sötét barnáig terjedő színű, pirított daraszemcsék láthatók egyenletesen eloszlatva. A tészta tetején sötétebb narancsos-barnás színű, fényes felületű lekvár látható porcukorral megszórva, ami ráolvadt a tészta felületére. A lekvár mennyisége a tésztához képest kissé kevés. |
Állomány: | A tészta egyenletesen átfőtt, a lekvár kocsonyás, egynemű, a dara kissé száraz. |
Illat: | A főtt tészta semleges, tiszta illatához a lekvár édeskés-gyümölcsös illata harmonikusan illeszkedik. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A főtt tészta semleges, tiszta ízű, a pirított dara kissé íztelen, a lekvár édes-gyümölcsös íze dominál. Idegen íztől mentes. |
Görögdinnye
Külső megjelenés: | Egy negyed szelet, 9,5 cm átmérőjű 1 cm szeletvastagságú görögdinnye cikkely a gyümölcs. Húsa jellemző, , pirosas színű,néhány fekete magot tartalmazó, héja tiszta, zöld színű. |
Állomány: | Friss, harsogóan roppanós, lédús állományú, kissé éretlen. |
Illat: | A gyümölcsre jellemző harmonikus illatú, de kissé éretlen illattal társul. Idegen illat nem érződik. |
Íz: | Édeskés, kissé éretlen, emiatt nem elég intenzív ízű, de élveztő hatású. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 30 adag:
Babgulyás
Szárazbab 1,7 kg
Vöröshagyma 1,2 kg
Olaj 2 dl
Sárgarépa 1 kg
Füstölt csülök 2 db
Kolbász 1,7 kg
Tejföl 5 dl
Liszt 0,1 kg
Delikát
Kömény
Só
Fokhagyma
Darás metélt
Búzadara 1,5 kg
Olaj 2,5 dl
Só
Porcukor 1 kg
Szélesmetélt 2,5 kg
Sárgabarack lekvár 1,5 kg