null Somogy megye – 74. számú vizsgálat – Hotel Fesztivál Étterem - Balatonföldvár

Somogy megye – 74. számú vizsgálat – Hotel Fesztivál Étterem - Balatonföldvár

Somogy megye – 74. számú vizsgálat – Hotel Fesztivál Étterem - Balatonföldvár

74. számú vizsgálat – (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Hotel Fesztivál Étterem
(8623 Balatonföldvár, Rákóczi u. 32-40.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 12,5 pont

 

 

Menü:Babgulyás, Darás metélt, Görögdinnye

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. május 25.

Mintavételi alap : 32 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: gyermek és felnőtt

A főzőkonyha üzemeltetője:Bodó István egyéni vállalkozó
(5600 Békéscsaba, Kazinczy ltp. 4.em. 14. ajtó)
 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Babgulyás (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Az alaplé barnás színű, pirospaprikától színezett, opálos. Tetején nagy mennyiségű narancsos zsiradék látható. A lében több lepöndörödött főtt babhéj, néhány, apró darabra vágott narancssárga sárgarépa, sötétrózsaszín, bőrös sonkakocka, nagyobb darab zsíros csülökre emlékeztető húsdarab és félbevágott, karikázott kolbász valamint hagymadarab látható.
Állomány: Az alaplé jellemző sűrűségű, a kolbász nehezen rágható, a csülök zsíros és a sonka bőrös része rágási maradékot ad. A bab szétfőtt, sok a lepöndörödött héjdarab.
Illat: A kolbász és a füstöltsonka illata dominál, kevésbé gulyásra emlékeztető illatú. Idegen illattól mentes.
Íz: A leves savanykás ízű, enyhén csípős, erősen füstölt ízű, a sóhasználat túlzó. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Darás metélt (20 dkg /adag)

Külső megjelenés:

Krém fehér színű, kifőtt széles metélt tészta  felületén világos barnától a sötét barnáig terjedő színű, pirított daraszemcsék láthatók egyenletesen eloszlatva. A tészta tetején sötétebb narancsos-barnás színű, fényes felületű lekvár látható porcukorral megszórva, ami ráolvadt a tészta felületére. A lekvár mennyisége a tésztához képest kissé kevés.

Állomány: A tészta egyenletesen átfőtt, a lekvár kocsonyás, egynemű, a dara kissé száraz.
Illat: A főtt tészta semleges, tiszta illatához a lekvár édeskés-gyümölcsös illata harmonikusan illeszkedik. Idegen szagtól mentes.
Íz: A főtt tészta semleges, tiszta ízű, a pirított dara kissé íztelen, a lekvár édes-gyümölcsös íze dominál. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Görögdinnye

Külső megjelenés: Egy negyed szelet, 9,5 cm átmérőjű 1 cm szeletvastagságú görögdinnye cikkely a gyümölcs. Húsa jellemző, , pirosas színű,néhány fekete magot tartalmazó, héja tiszta, zöld színű.
Állomány: Friss, harsogóan roppanós, lédús állományú, kissé éretlen.
Illat: A gyümölcsre jellemző harmonikus illatú, de kissé éretlen illattal társul. Idegen illat nem érződik.
Íz: Édeskés, kissé éretlen, emiatt nem elég intenzív ízű, de élveztő hatású. Idegen íztől mentes.

 

Részletes összetétel/anyaghányad 30 adag:

Babgulyás
Szárazbab 1,7 kg
Vöröshagyma 1,2 kg
Olaj 2 dl
Sárgarépa 1 kg
Füstölt csülök 2 db
Kolbász 1,7 kg
Tejföl 5 dl
Liszt 0,1 kg
Delikát
Kömény

Fokhagyma

Darás metélt
Búzadara 1,5 kg
Olaj 2,5 dl

Porcukor 1 kg
Szélesmetélt 2,5 kg
Sárgabarack lekvár 1,5 kg

 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >