null Pest megye – 45. számú vizsgálat – Mende Mesevár Óvoda - Bölcsőde Tálalókonyha - Mende

Pest megye – 45. számú vizsgálat – Mende Mesevár Óvoda - Bölcsőde Tálalókonyha - Mende

Pest megye – 45. számú vizsgálat – Mende Mesevár Óvoda - Bölcsőde Tálalókonyha - Mende

45. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Mende Mesevár Óvoda - Bölcsőde Tálalókonyha
(2235 Mende, Fejes Ferenc tér 16.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,5  pont

 

 

Menü: Húsgombócleves, Csokis gombóc

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. október 25.

Mintavételi alap : 49 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-6 év

Üzemeltető: TS GASTRO Kft. Péceli Konyha
(2119 Pécel, Petőfi Sándor u. 15.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Húsgombócleves (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Sárgás, áttetsző, kissé opálos alaplében barnás-rózsaszínes, változó méretű (2-7 cm) hengeres "húsgombócok", nagyobb mennyiségben közel azonos méretűre darabolt, megfelelően tisztított, narancsos színű sárgarépaszeletek, kisebb mennyiségben tört fehér petrezselyemgyökér-szeletek, és egyenetlen méretűre darabolt petrezselyemzöld látható.  Megfelelő mennyiségű zsiradékcsepp gyöngyözik a leves tetején. A levesben s néhány szétfőtt sárgarépa törmelékek és húsgombóc-törmelék is látszik.
Állomány: A lé hígan folyó, a vékonyra szeletelt zöldségek túlfőttek, mállók, szétesők, a húsgombóc nem egyenletesen főtt át szétmálló túlfőtt és keményebb részeket is tartalmaz.
Illat: Illatában a sárgarépa illata dominál, kevésbé telt, kissé üres. Minden idegen szagtól mentes.
Íz: A sárgarépa íze elnyomja a többi összetevő ízét, a húsgombóc íze enyhe, a só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül. Kissé zsíros összhatású. Minden idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csokis gombóc  (10 dkg /adag)

 

Külső megjelenés: Nem egyenletes barnára pirított, a világostól a sötétbarna színű szemcséket is tartalmazó zsemlemorzsába forgatott, kb 4,5 cm átmérőjű 6 db közel gömb alakú gombócok láthatók, a bírálat időpontjában megolvadt porcukorral meghintve. A morzsa nem egyenletesen fedi a tésztát. A gombócok metszésfelületén diónyi nagyságú, sötétbarna színű, sűrű krémszerű csokoládétöltelék látható. A tészta vágási felületén kevésbé átfőtt világosabb tésztarészek is látszanak.
Állomány: A tészta kissé nyers érzetű, kissé tömör, nehezen rágható, enyhén tapadós. A zsemlemorzsa nem egyenletesre pirított. A töltelék krémes, megfelelő sűrűségű.
Illat: A töltelék édeskés-kakaós illata dominál. Idegen szagtól mentes.
Íz: Mirelit termékre jellemző ízű a tészta, kissé nyers, a töltelék intenzív csokoládé ízű. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adag :

Húsgombócleves
Őrölt fekete bors 0,008 kg
Sertés lapocka 5 kg
Rizs 0,8 kg
Sárgarépa 1,78 kg
Gyökér 1,42 kg
Só 0,001 kg
Petrezselyemzöld 0,71 csomó
Tojás 8 db
 

Csokoládés gombóc
Gombóc különféle 22 kg
Porcukor 1, 6 kg
Zsemlemorzsa 2,4 kg
Olaj 1,2 l
Só 0,8 kg

 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >