null Pest megye – 44. számú vizsgálat – Gyermekélelmezési Főzőkonyha- Nagykáta

Pest megye – 44. számú vizsgálat – Gyermekélelmezési Főzőkonyha- Nagykáta

Pest megye – 44. számú vizsgálat – Gyermekélelmezési Főzőkonyha- Nagykáta

44. számú vizsgálat – (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Gyermekélelmezési Főzőkonyha
(2760 Nagykáta, Czakó András u. 1.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 15,4 pont

 

 

Menü: Daragaluska leves, Borsos tokány rizzsel, Körte

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. október 25.

Mintavételi alap : 1163 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-6 év

Üzemeltető: Nagykáta Város Önkormányzata_Városgazdálkodási Szervezet
(2760 Nagykáta, Temető u. 24.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Daragaluska leves (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Sárgás, áttetsző, kissé opálos lében közel azonos méretűre darabolt, megfelelően tisztított, narancsos színű sárgarépa, tört fehér petrezselyemgyökér, kevesebb mennyiségű jellemző színű zöldborsó található elegendő mennyiségben. Megfelelő mennyiségű zsiradékcsepp gyöngyözik a tetején. A levesben apró fűszerszemcsék (pirospaprika, bors), tört fehér színű változó méretű (2-6 cm hosszúságú) daragaluska és néhány szétfőtt sárgarépa törmelékek látszik.
Állomány: A lé hígan folyó, a sárgarépa kissé túlfőtt, a többi zöldség megfelelően átfőtt, megfelelő puhaságú, némelyik petrezselyemgyökér fás részeket tartalmaz. A galuska megfelelően átfőtt, jól rágható.
Illat: Kissé üres illatú. Minden idegen szagtól mentes.
Íz: A zöldségek íze és a daragaluska íze harmonikusan érezhető, de a só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül. Minden idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Borsos tokány rizzsel (7 + 20 dkg /adag)

Külső megjelenés:

Világos drappos színű, fekete borszemcséket tartalmazó szaftban különböző méretű (2-5 cm hosszúságú) egyenetlen vastagságú és formájú barnás színű hús látható.

A köretként tálalt rizs tört fehér, opálos színű, hosszúkás szemeket tartalmazó, pergős, néhány széttört-szétfőtt szemet is tartalmaz.
Állomány: A tokány szaftja megfelelő sűrűségű, a hús jól tisztított, nem zsíros, de nem egyenletesen főtt át, néhol rágós részeket tartalmaz. A rizs egyenletesen átfőtt, pergős, néhány apró, villával könnyen szétnyomható csomót tartalmaz.
Illat: A rizs semleges, tiszta illatú. A tokány illatában a hagyma illata dominál. Idegen szagtól mentes.
Íz: A rizs tiszta, gabonára jellemző ízét és a hús fűszerezett ízét a hagyma íze kissé elnyomja. A só ízfokozó hatása nem megfelelően érvényesül. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Körte

Külső megjelenés: Jellegzetes zöldes-sárga színű, jellemző formájú 1 db körte az menüsorban tálalt gyümölcs. A gyümölcshús jellemző vajszínű. Némelyik gyümölcsön barnás színű sérülésnyomok láthatók.
Állomány: Megfelelő állagú, lédús, jól rágható, omlós, friss érzetű, de némelyik kissé túlérett részeket is tartalmaz.
Illat: Jellegzetesen tiszta, idegen szagtól mentes, a gyümölcsre jellemző.
Íz: A gyümölcsre jellemző, telt, aromás, édeskés-savanykás, a túlérett részeken kissé kesernyés. Idegen íztől mentes.

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adag :

Daragaluska leves
Őrölt fekete bors 0,002 kg
Búzadara 0,8 kg
Csontlevespor 0,025 kg
Karalábé 1,071 kg
Sertés zsír 0,1 kg
Szódabikarbóna 0,025 kg
Tyúkhúslevespor 0,025 kg
Ételízesítő 0,025 kg
Vöröshagyma 0,55 kg
Sárgarépa 1,78 kg
Gyökér 1,42 kg
Zellergumó 0,614 kg
Marhahúslevespor 0,025 kg
Zöldséges paradicsomragu 0,15 kg
Őrölt kömény 0,001 kg
Só 0,001 kg
Petrezselyemzöld 0,71 csomó
Zellerzöld csomós 0,5
Tojás 25 db

Borsos tokány
Őrölt fekete bors 0,002 kg
Ételízesítő 0,015 kg
Fokhagyma 0,027 kg
Őrölt kömény 0,002 kg
Liszt 0,05 kg
Só 0,001 kg
Vöröshagyma 0,834 kg
Lecsó konzerv 0,6 kg
Sertés lapocka 5 kg
olaj 0,001 l
Tejföl 20% 0,5 l

Rizs 10 kg

 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >