Pest megye – 42. számú vizsgálat – PENSIO Minőségi Közétkeztetés Kft. Kőrösi Báziskonyha – Érd
Pest megye – 42. számú vizsgálat – PENSIO Minőségi Közétkeztetés Kft. Kőrösi Báziskonyha – Érd
42. számú vizsgálat – (főzőkonyha)
A mintavétel helye:
PENSIO Minőségi Közétkeztetés Kft. Kőrösi Báziskonyha
(2030 Érd, Bajcsy Zsilinszky u. 17-21.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 14,8 pont |
Menü: Zellerkrémleves pirított zsemlekockával, Édes-savanyú csirkemell
párolt rizzsel
Mintavétel ideje: 2017. augusztus 15.
Mintavételi alap : 673 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-10 év
Főzőkonyha:
u.a.
Részletes érzékszervi minősítés:
Zellerkrémleves pirított zsemlekockával (3 dl/adag)
Külső megjelenés: | Az alapanyagra és a felhasznált sűrítőanyagra jellemző, drappos-vajsárga színű, zellerrostokat és barna fűszerszemcséket tartalmazó krémleves zöldfűszer darabokkal dúsítva. Arany barnára pirított, egységes méretűre vágott héjas kenyérkockák alkotják a levesbetétet. Összhatásában tetszetős megjelenésű. |
Állomány: | A leves a krémlevesekre jellemzőnél kissé hígabb sűrűségű a sűrítés csomómentes, sima, krémes, egynemű. A zeller jól pürésített egynemű. A levesbetét megfelelően pirított, roppanós, a levesben kellően felpuhul. |
Illat: | A sűrítésből származó tejtermékre emlékeztető savanykás illat mellett a zeller illata harmonikusan érződik. A levesbetét pirított kenyérre jellemző, semleges, tiszta illatú. Idegen illattól mentes. |
Íz: | A sűrítésből származó tejtermék savanykás íze és a zeller jellegzetes, karakteres íze megfelelően harmonizál egymással. megfelelően fűszerezett, ízesített. A levesbetétet semleges, tiszta gabona jellemzi, a levessel jól harmonizál. Idegen íztől mentes. |
Édes-savanyú csirkemell párolt rizzsel (7+20 dkg /adag)
Külső megjelenés: | 2x2 cm-es, egyenletes méretűre vágott, paradicsomos-paprikás mártástól színezett húskockák, 3,5 cm-es ananászdarabok, elvétve sárgarépa karikák láthatók a sűrített paradicsomot, zöldfűszereket tartalmazó, élénkpiros szaftban. Tetején zsiradékcseppek vannak megfelelő mennyiségben. A köretként tálalt rizs csont fehér színű, apró szemű, pergős. Megjelenése alapján nem az édes-savanyú csirkére jellemző. |
Állomány: | A hús jól átfőtt, megfelelő puhaságú, jól rágható. Az ananász megfelelő állagú. A szósz megfelelő sűrűségű, inkább paradicsomos szósz jellegű. A rizs puha, megfelelően megfőtt, pergős. |
Illat: | A kitálalt étel illata nincs összhangban az étel elnevezésével. Erősen paradicsomos illat dominál, olaszos fűszerekre emlékeztető illat érezhető. A köretnél a rizsre jellemző tiszta, semleges illat jól harmonizál a húsétel illatával. Igen illattól mentes. |
Íz: | Az étel elnevezése és a kitálalt étel íze nincs összhangban. Az étel édeskés, erősen paradicsomos íze inkább az olaszos íz világra emlékeztet. A rizs semleges, tiszta íze jól harmonizál a húsétellel. A só használat megfelelő. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad100 adagra :
Zellerkrémleves pirított zsemlekockával
Étolaj 0,7 l
Tejföl 12% 2 l
Liszt 0,7 kg
Őrölt bors 0,01 kg
Só 0,1 kg
Vöröshagyma 0,8 kg
Zeller kocka mirelit 6 kg
Édes-savanyú csirkemell párolt rizzsel
Csirkemell mirelit 6 kg
Étolaj 0,5 l
Liszt 0,3 kg
Kristálycukor 0,7 kg
Őrölt bors 0,005 kg
Só 0,2 kg
Sárgarépa karika 1 kg
Vöröshagyma 1 kg
Sűrített paradicsom 1,5 kg
Ananászbefőtt 3 kg
Rizs 8kg
Só 0,2 kg