null Pest megye – 39. számú vizsgálat – Olajág Otthonok V. – Törökbálint

Pest megye – 39. számú vizsgálat – Olajág Otthonok V. – Törökbálint

Pest megye – 39. számú vizsgálat – Olajág Otthonok V. – Törökbálint

39. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Olajág Otthonok V.
(2045 Törökbálint, Kazinczy u. 111.)

A menü minősítése:

ÁTLAG ALATTI 12,0 pont

 

 

Menü: Daragaluska leves, Kelkáposzta főzelék sertéspörkölttel

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. augusztus 14.

Mintavételi alap : 300 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: felnőtt

Főzőkonyha: Olajág Csepeli Főzőkonyha
 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Daragaluska leves (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Kissé zavaros, sárgás színű alaplében eltérő nagyságúra vágott 1-5 cm-es néhol tisztítatlan zellerdarabok, 5 cm-es hullámos felületű sárgarépahasáb darabok, elvétve zöld kelbimbódarabok láthatók a 2-3 cm-es vajszínű, változatos alakú daragaluska darabok mellett. A leves alján szétfőtt daragaluska és zöldségtörmelék látható. Tetején apró zsiradékcseppek és petrezselyemlevél darabok láthatók. Az összetevők mennyisége és aránya megfelelő.
Állomány: Az alaplé jellegzetesen hígan folyó, a zöldségek túlfőttek, szétfőttek, a daragaluska egyenetlenül megfőtt, néhol kemény, néhol szétfőtt, a leves alján morzsalékot alkot.
Illat: Jellegének megfelelően érezhető a daragaluska és a zöldségek illata. Idegen szagtól mentes.
Íz: Jellegtelen, üres ízű, a leves élvezeti értékét jelentősen rontja a szétfőtt zöldség és daragaluska törmelék. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kelkáposzta főzelék sertéspörkölttel (3 dl + 7 dkg /adag)

Külső megjelenés:

Pirospaprikától narancsos-barnásra színezett főzelékalapban 1-2 cm-es méretűre vágott kelkáposzta darabok és apró, közel egyenletes méretűre, 1x1 cm-re kockázott burgonya és fekete fűszerszemcse látható. Több sűrítési csomót tartalmaz.

Fűszerpaprikától pirosra színezett, erősen zsíros szaftban kb. 2-3 cm nagyságúra aprított barna húskockák láthatók, amik zsíros részüktől nem kellően megtisztítottak.
Állomány: A főzelék megfelelő sűrűségű, sűrítési csomókat tartalmaz. A káposzta és a burgonya túlfőtt, széteső állományú. A pörkölt zsíros, a hús zsíros-mócsingos részeket is tartalmaz, de többnyire megfelelően puha,  jól rágható.
Illat: A főzelékre jellemző, kelkáposzta illatú, viszont a pörkölt illatában a zsíros illat dominál. Fűszeres illatú. Idegen illattól mentes.
Íz: Jellegének megfelelően a kelkáposzta íze dominál, a fűszerezettség megfelelő, a pörkölt zsíros ízű, borsos. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 87 adagra:

Daragaluska leves
Búzadara 2,17 kg
Ételízesítő 0,18 kg
Étolaj 0,87 kg
Vöröshagyma 0,87 kg
Húsleves zöldség mirelit 7,83 kg
Petrezselyemzöld szárított 0,087 kg
Tojás 13 db
Őrölt bors 0,017 kg

Kelkáposzta főzelék
Burgonya 3,65 kg
Étolaj 0,73 l
Fokhagyma granulátum 0,036 kg
Vöröshagyma 0,36 kg
Kelkáposzta 13,14 kg
Liszt 1,46 kg
Majoranna 0,0037 kg
Fűszerpaprika 0,021 kg
Só 0,29 kg
Őrölt bors 0,014 kg

Sertés pörkölt
Sertés lapocka 6,3 kg
Olaj 0,63 l
Fokhagyma 0,013 kg
Vöröshagyma 1,89 kg
Lecsó 0,94 kg
Liszt 0,25 kg
Fűszerpaprika 0,063 kg
Só 0,18 kg
 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >