null Pest megye – 36. számú vizsgálat – Budaörsi Vackor Óvoda Tálalókonyha

Pest megye – 36. számú vizsgálat – Budaörsi Vackor Óvoda Tálalókonyha

Pest megye – 36. számú vizsgálat – Budaörsi Vackor Óvoda Tálalókonyha

36. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Budaörsi Vackor Óvoda Tálalókonyha
(2040 Budaörs, Szabadság út 136.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 13,4 pont

 

 

Menü: Zellerkrémleves pirított zsemlekockával, Csikós sertéstokány
párolt rizzsel

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. augusztus 15.

Mintavételi alap : 41 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-6 év

Főzőkonyha:
 

Részletes érzékszervi minősítés:

Zellerkrémleves pirított zsemlekockával (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Az alapanyagra és a felhasznált sűrítőanyagra jellemző, vajsárga színű, zellerrostokat és egy-egy barna zöldségfoszlányt tartalmazó krémleves. Különböző mértékben és színűre pirított héjas, eltérő méretű kenyérkockára emlékeztető sütőipari termék alkotják a levesbetétet. Összhatásában sápadt, fakó színű, hiányzik belőle a zöldfűszer illetve a fűszerszemcsék.
Állomány: A leves a krémlevesekre jellemzőnél kissé hígabb sűrűségű a sűrítés csomómentes, sima. Kis mennyiségben zeller-rostokat tartalmaz. A levesbetét megfelelően pirított, roppanós, a levesben kellően felpuhul.
Illat: A sűrítésből származó tejillat mellett a zeller illata enyhén érződik.  A levesbetét pirított kenyérre jellemző, semleges illatú. Összhatásában kissé üres, kevésbé jellegzetes. Idegen illattól mentes.
Íz: A sűrítésből származó tej íz mellett, savanykás íz és a zeller íze enyhén érezhető. Nem kellően aromás, kissé üres, fűszerszegény. A levesbetét tiszta ízű, a levessel jól harmonizál. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csikós sertéstokány párolt rizzsel (3-4,5 + 10-20 dkg /adag)

Külső megjelenés:

Szabálytalan alakú, különböző méretű (5x1 cm, 3x2 cm) húsdarabok láthatók a paprikás, tejterméket is tartalmazó sűrített pörköltszaftban. Tetején zsírcseppek vannak megfelelő mennyiségben. A köretként tálalt rizs enyhén szétfőtt, piszkosfehér színű, barnás-drappos szemeket és néhány csomót tartalmaz, törmelékes.

Állomány: A hús mócsingos részeket tartalmazó, jól átfőtt, kevésbé pirított, jól rágható. A szaft megfelelő sűrűségű, nem zsíros. A rizs puha, többnyire pergős.
Illat: Paprikás-tejfölös-hagymás illatú, az ételre jellemző szalonna illata nem érezhető. A köretnél a rizsre nem jellemző illat érződik.
Íz: Az ételre jellemző, harmonikusan ízesített, a tejföl savanykás íze is érezhető. A sóhasználat megfelelő. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 207 adagra vonatkoztatva :

Zellerkrémleves pirított zsemlekockával
Zeller10,35 kg
Tej 1,5% 10,35 l
Búzaliszt 1,55 kg
Só 0,2 kg
Őrölt fekete bors 0,01 kg
Szerecsendió 0,02 kg
Pirított zsemlekocka

Csikós sertéstokány
Sertéshús 12,42 kg
Tejföl 4,14 kg
Vöröshagyma 1,6 kg
Füstölt szalonna 0,82 kg
Búzaliszt 0,7 kg
Paradicsompüré 0,6 kg
Étolaj 0,2 l
Só 0,2 kg
Őrölt bors 0,031 kg
Párolt rizs



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >