null Pest megye – 35. számú vizsgálat – Biatorbágyi Benedek Óvoda Legóvár Tagóvoda Tálalókonyha

Pest megye – 35. számú vizsgálat – Biatorbágyi Benedek Óvoda Legóvár Tagóvoda Tálalókonyha

Pest megye – 35. számú vizsgálat – Biatorbágyi Benedek Óvoda Legóvár Tagóvoda Tálalókonyha

35. számú vizsgálat –  (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Biatorbágyi Benedek Óvoda Legóvár Tagóvoda Tálalókonyha
(2051 Biatorbágy, Szent Háromság tér 6.)

 

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,9 pont

 

 

Menü: Legényfogóleves, Krumplistészta, Ecetes uborka

 

 

Mintavétel ideje: 2017 augusztus 14.

Mintavételi alap : 8 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 4-6 év

Főzőkonyha: Biogasztro Kft.

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Legényfogóleves (2-2,5 dl/adag))

Külső megjelenés: Zöldessárga színű, opálos alaplében jellemző, zöld színű zöldborsó, 0,5-1 cm-es narancsos sárgarépadarabok, egyenetlen méretű gombadarabok, apróra darabolt 0,5x0,5 cm-es drappos húsdarabok és 1x2 cm-es barnás színű májdarabok láthatók. Az összetevők mennyisége és aránya megfelelő, darabolásuk-méretük eltérő. A leves tetején megfelelő mennyiségű zsiradékcsepp és zöldfűszerdarabok láthatók. A levesben néhány, a tejterméket tartalmató sűrítésből származó fehér szemcse látszik.
Állomány: Az alaplé megfelelő sűrűségű, a sűrítés csomómentes, egynemű. Az összetevők megfelelően megfőttek, puhák, a máj néhol kissé kemény.
Illat: Jellemzően savanykás illatú, de az összetevők illatát elnyomja a máj illata. A zöldfűszer illata is erősen dominál. Idegen illattól mentes.
Íz: Jellegzetes, telt, de az összetevők ízét elnyomja a máj íze. A zöldborsó íze enyhén érződik. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Krumplistészta (10-20 dkg  /adag)

Külső megjelenés: Halványsárga színű, töredezett kockatészta felületén pirospaprikától narancsosra színezett piros és fekete fűszerszemcséket tartalmazó egyenetlen méretűre tört burgonya rátét látható egyenletesen eloszlatva. A rátétet tartalmazó tészta összeállt. A tészta és rátét mennyisége és aránya megfelelő.
Állomány: A tészta és a burgonya megfelelően megfőtt, puha, a burgonya kissé egyenetlenre tört. Nem vizes, nem zsíros, megfelelő állományú.
Illat: Nem elég intenzív illatú, a burgonya semleges illata mellett a pirított vöröshagyma és a fűszerpaprika illata érezhető. Idegen szagtól mentes.
Íz: Nem elég intenzív ízű, kissé fűszerszegény, a burgonya semleges íze mellett a pirított vöröshagyma és a fűszerpaprika íze érezhető. A só ízfokozó használata nem megfelelő. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ecetes uborka (5-8 dkg/adag)

Külső megjelenés: 2db kb 7-9 cm hosszú, 2 cm átmérőjű uborka eltérő zöld színű, megfelelően göbös felületű, belseje világosabb színű, egynemű, átérett, de némelyik belseje üreges és fonnyadt volt.  A színtelen tiszta felöntőlében az egyik minta esetén egy 0,5 és egy 1 cm-es türkizzöld színű, műanyag szál volt látható.
Állomány: Külseje roppanós, belseje megfelelően puha, de az egyik minta esetén az uborka belseje üreges, fonnyadt, elpuhult, rágós.
Illat: Erőteljesen savanyú, édesítőszerre emlékeztető illat érezhető.
Íz: Erősen, torkot kaparóan savanyú, ecetes ízű, édesítőszerre emlékeztető édeskés íz is érezhető.

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra vonatkoztatva:

Legényfogóleves
Csirkemáj mirelit 1,7 kg
Húsleves zöldségkeverék mirelit 1,5 kg
Csirkecomb filé 3 kg
Tejszín 10% 0,8 l
Zöldborsó mirelit 1,5 kg
Vöröshagyma kocka 0,8 kg
Tejföl 12% 1 l
Só 0,08 kg
Őrölt fekete bors 0,015 kg
Shampignon gomba 1,3 kg
Tárkony, morzsolt 0,07 kg
Étolaj 0,3 l
Citromlé 0,15 l
Liszt 0,3 kg
 

Krumplisészta
Burgonya 6 kg
Étolaj 0,6 l
Vöröshagyma kocka 2 kg
Fodros nagykocka 6 kg
Őrölt fekete bors 0,03 kg
Pirospaprika 0,07 kg
Só 0,08 kg
 


 

 

 

 


 



 

 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >