null Olaszországból származó füstölt lazacot vont ki a NÉBIH

Olaszországból származó füstölt lazacot vont ki a NÉBIH

2017. január 13, péntek

Élelmiszerbiztonsági kockázat miatt (magas Listeria monocytogenes tartalom) Olaszországból származó füstölt lazac terméket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatóság kéri, hogy aki rendelkezik a 2385 tételszámú, ÍLAURI márkájú termékből, ne fogyassza el és vigye vissza a vásárlás helyére.

A termék azonosító adatai:

  • Név: Füstölt lazac (Salmone Affumicato Preaffetteto)
  • Származási hely: Olaszország
  • Márkanév: ÍLAURI
  • Kiszerelés: 0,1 kg
  • Fogyaszthatósági idő: 17/01/17
  • Tételszám: N.Lotto 2385
  • Ovális azonosító jelölés: IT 2206 CE

A termék mikrobiális szennyezettsége súlyos élelmiszerbiztonsági veszélyt jelent, ezért a tételt a NÉBIH azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, amelynek a vállalkozás – a jogkövető és felelős vállalkozói magatartásnak megfelelően – haladéktalanul eleget is tett. A hatóság továbbá megkezdte az olasz előállítótól származó hasonló típusú termékek mintavételét és vizsgálatát, amiket – elővigyázatosságból – a vizsgálatok lezárásáig szintén kivont a forgalomból.

A NÉBIH a külföldi érintettség miatt az esetről a RASFF rendszeren keresztül értesíti a tagállamokat is.

A hivatal kéri, hogy akik vásároltak a fenti azonosító adatokkal ellátott termékből, azt semmiképp se fogyasszák el és vigyék vissza a vásárlás helyére.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában
kérdezz-felelek a liszteriózisról



Friss hírek

2025. december 18, csütörtök

Megjelent az Európai Bizottság útmutatója a BPA betiltásával kapcsolatban

Az Európai Bizottság tavaly év végén betiltotta a biszfenol-A (BPA) használatát az élelmiszerekkel érintkező anyagokban, ami jelentős változásokat hoz a csomagolóanyagok és fogyasztási cikkek területén. A rendelet gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban felmerült kérdések tisztázására a Bizottság most egy kérdés–válasz alapú útmutatót adott ki.

Tovább >

2025. december 17, szerda

Megérkeztek a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés újabb eredményei

Élőhal-kereskedőket, forralt bor árusokat, őstermelőket, vad- és halfeldogozókat, valamint nagyüzemi és kézműves söröket is ellenőriztek az elmúlt hetekben az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a kormány- és járási hivatalok szakemberi által végzett téli szezonális ellenőrzés újabb célterületeinek összesítése, egy-egy kirívó esettől eltekintve, pozitív tapasztalatokat hozott. Egy vadhúsfeldolgozó üzemben 3 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból és a működését is felfüggesztették. Egy sörben a dobozos termékeknél nem engedélyezett adalékanyagot mutatott ki a Nébih laboratóriuma.

Tovább >