null Olaszországból származó füstölt lazacot vont ki a NÉBIH

Olaszországból származó füstölt lazacot vont ki a NÉBIH

2017. január 13, péntek

Élelmiszerbiztonsági kockázat miatt (magas Listeria monocytogenes tartalom) Olaszországból származó füstölt lazac terméket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatóság kéri, hogy aki rendelkezik a 2385 tételszámú, ÍLAURI márkájú termékből, ne fogyassza el és vigye vissza a vásárlás helyére.

A termék azonosító adatai:

  • Név: Füstölt lazac (Salmone Affumicato Preaffetteto)
  • Származási hely: Olaszország
  • Márkanév: ÍLAURI
  • Kiszerelés: 0,1 kg
  • Fogyaszthatósági idő: 17/01/17
  • Tételszám: N.Lotto 2385
  • Ovális azonosító jelölés: IT 2206 CE

A termék mikrobiális szennyezettsége súlyos élelmiszerbiztonsági veszélyt jelent, ezért a tételt a NÉBIH azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, amelynek a vállalkozás – a jogkövető és felelős vállalkozói magatartásnak megfelelően – haladéktalanul eleget is tett. A hatóság továbbá megkezdte az olasz előállítótól származó hasonló típusú termékek mintavételét és vizsgálatát, amiket – elővigyázatosságból – a vizsgálatok lezárásáig szintén kivont a forgalomból.

A NÉBIH a külföldi érintettség miatt az esetről a RASFF rendszeren keresztül értesíti a tagállamokat is.

A hivatal kéri, hogy akik vásároltak a fenti azonosító adatokkal ellátott termékből, azt semmiképp se fogyasszák el és vigyék vissza a vásárlás helyére.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában
kérdezz-felelek a liszteriózisról



Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >