Nógrád megye - 48. számú vizsgálat - Etes Község Önkormányzat Főzőkonyha
Nógrád megye - 48. számú vizsgálat - Etes Község Önkormányzat Főzőkonyha
48. számú vizsgálat (főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Etes Község Önkormányzat Főzőkonyha
(3136 Etes, Rákóczi u. 94.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 12,5 pont |
Menü: Tojásleves, Lecsós szelet, rizs
Mintavétel ideje: 2018. szeptember 13.
Mintavételi alap : 140 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 4-6 év
A főzőkonyha üzemeltetője:
Etes Község Önkormányzata
(3136 Etes, Rákóczi u. 94.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Tojásleves (2 dl/adag)
Külső megjelenés: | Pirospaprikától narancsos-pirosra színezett opálos híg lében, sok jellegzetes csurgatott tojásfoszlány található. Tetején viszonylag sok, narancssárga színű zsiradékcsepp látható. |
Állomány: | Az alaplé jellemző sűrűségű, a sűrítés egynemű, homogén, csomómentes. A tojás jellegzetesen puha, laza állagú. |
Illat: | A leves illata az elnevezéssel összhangban van. A rántás és a fűszerpaprika illata érezhető, a tojás illata gyenge, fűszerszegény, inkább rántott levesre jellemző illatú. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Jellegtelen, aromaszegény, fűszerszegény, a só ízfokozó hatása nem megfelelően érvényesül. Nem harmonikus. Élvezeti értéke minimálisra csökkent. Idegen íztől mentes. |
Lecsós szelet, rizs (5 + 15-20 dkg/adag)
Külső megjelenés: | A lecsó szaftja híg, melyben tenyérnyi nagyságú, vékony, világos barnás natúr hús látható. Sok csíkokra vágott paprikát, paradicsomot, kockára vágott hagymát tartalmaz. A rizs: szürkés-fehér színű, hosszúkás rizsszemek, mely kisebb csomóvá összeáll. Sok törött, néhány vörös- csíkos szem látható. Felülete a zsiradéktól kisség zsíros. |
Állomány: | A rizs egyenletesen átfőtt, a csomók könnyen szétnyomhatók. A szaft alap hígabb sűrűségű. A hús jól tisztított, de száraz, szálas, nem omlós. A paprika, paradicsom és a hagyma kellően puhák. |
Illat: | A rizs kevésbé gabona illatú, kissé jellegtelen, kevésbé aromás. Idegen szagtól mentes. A lecsóban a paradicsom és a paprika illata dominál, a hús illata nem érezhető, nem teljesen harmonikus. |
Íz: | Rizs jellegzetes, harmonikus, a só ízfokozó hatása kellően érvényesül. Idegen íztől mentes. A hús főtt húsra jellemző ízű, jellegtelen, fűszer és aroma szegény. A lecsó édes, savanykás. Idegen íztől mentes. Összhatásában nem kellően harmonikus. |
Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra:
Tojásleves
Étolaj 0,4 l
Egész kömény 10 g
Fűszerpaprika 0,03 kg
Liszt 0,4 kg
Tojás 22 db
Lecsó
Étolaj 0,75 l
Paradicsom 8 kg
Paprika 2,8 kg
Kristálycukor 0,2 kg
Vöröshagyma 3,2 kg
Lecsós szelet
Étolaj 1 l
Őrölt fekete bors 10 g
Jódozott só 0,05 kg
Sertés karaj 8 kg
Rizs
Étolaj 0,5 l
Rizs 5 kg