null Nógrád megye - 47. számú vizsgálat - Egyházasgergei Napraforgó Óvoda Főzőkonyha

Nógrád megye - 47. számú vizsgálat - Egyházasgergei Napraforgó Óvoda Főzőkonyha

Nógrád megye - 47. számú vizsgálat - Egyházasgergei Napraforgó Óvoda Főzőkonyha

47. számú vizsgálat (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Egyházasgergei Napraforgó Óvoda Főzőkonyha
(3185 Egyházasgerge, Lenin út 72.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 13,3 pont

 

 

Menü: Kertészleves, Fehérbabfőzelék sült kolbásszal

 

 

Mintavétel ideje: 2018. június 26.

Mintavételi alap: 25 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 4-6 év

Főzőkonyha üzemeltetője
Egyházasgerge Község Önkormányzata
(3185 Egyházasgerge, Fő út 30.)

 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Kertészleves (2 dl/adag)

Külső megjelenés: A világossárga áttetsző alaplében
változó méretű karfiolrózsák, hasábokra
aprított fehér-és sárgarépa (mely néhol
nem megfelelően tisztított), valamint
kevés zöldborsó, 1-1 brokkoli törzs
található. Kiskagyló tészta mellett sok
fűszerszemcse, tetején világos
zsírcseppek.
Állomány: Az alaplé híg, a zöldségek puhák, a
tészta túlfőtt.
Illat: A karfiol és a borsó illata dominál,
kellően fűszeres, harmonikus.
Íz: Kevésbé harmonikus. A só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül, inkább az ételízesítő domunál. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fehérbab főzelék sült kolbásszal (25 + 10 dkg/adag)

Külső megjelenés: Az alapszósz sárgás-szürkés drapp színű, megfelelő sűrűségű. Ételízesítő zöldségdarabkái, és a babszemre emlékeztető zöldségek felismerhetők. Homogén, sűrítőanyagtól mentes.
A kolbász: különböző méretű, vastagságú szeletek, pirospaprikától narancssárgára színezett húspépben megfelelő méretű szalonna darabokkal. Felülete töltelékhez jól tapad, kissé nyers kinézetű, pirulási foltok nem láthatók.
Állomány: A főzelék kellő sűrűségű, egynemű, csomómentes, sima. A babszemek nagy része túlfőtt. A sok héj, üres léhaszem, rontja az élvezeti értéket.
A kolbászkarikák rugalmasak, kellően szaftosak, kissé nyers érzetűek.
Illat: A főzelék savanykás, erősen fokhagyma illatú, fűszeres, kellemes.
A kolbász erősen fűszerpaprika illatú, kellően fűszeres.
Íz: Kellemesen fűszeres, savanykás a főzelék, a só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül. A sok babhéj zavaró.
A kolbászban a pirospaprika, és a köménymag íze dominál, kellően fűszeres. Zsíros ízhatású, kevésbé átsült, ami rontja az összhatást, kevésbé harmonikus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 1 adagra:

Kertészleves
Bimbós kelkáposzta 0,005 kg
Búzaliszt 0,0063 kg
Feketebors 0,0001 kg
Fokhagyma 0,0003 kg
Karalábé 0,0063 kg
Karfiol 0,0056 kg
Petrezselyemzöld 0,00005 kg
Petrezselyemgyökér 0,0069 kg
Pirospaprika (őrölt) 0,0004 kg
Sárgarépa 0,0138 kg
Só 0,0013 kg
Vöröshagyma 0,0025 kg
Zellergumó 0,0075 kg
Zöldbab 0,0063 kg
Zöldborsó 0,0094 kg
Olaj 0,0063 kg

 

Szült kolbász
Lecsókolbász 0,06 kg
Margarin 0,002 kg

 

Férbab főzelék
Búzaliszt 0,02 kg
Fehérbab 0,07 kg
Fokhagyma 0,002 kg
Ételízesítő (sómentes) 0,07 kg
Őrölt bors 0,006 kg
Pirospaprika (őrölt) 0,001 kg
Só 0,001 kg
Vöröshagyma 0,02 kg
Olaj 0,015 liter


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >