Nógrád megye - 47. számú vizsgálat - Egyházasgergei Napraforgó Óvoda Főzőkonyha
Nógrád megye - 47. számú vizsgálat - Egyházasgergei Napraforgó Óvoda Főzőkonyha
47. számú vizsgálat (főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Egyházasgergei Napraforgó Óvoda Főzőkonyha
(3185 Egyházasgerge, Lenin út 72.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 13,3 pont |
Menü: Kertészleves, Fehérbabfőzelék sült kolbásszal
Mintavétel ideje: 2018. június 26.
Mintavételi alap: 25 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 4-6 év
Főzőkonyha üzemeltetője
Egyházasgerge Község Önkormányzata
(3185 Egyházasgerge, Fő út 30.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Kertészleves (2 dl/adag)
Külső megjelenés: | A világossárga áttetsző alaplében változó méretű karfiolrózsák, hasábokra aprított fehér-és sárgarépa (mely néhol nem megfelelően tisztított), valamint kevés zöldborsó, 1-1 brokkoli törzs található. Kiskagyló tészta mellett sok fűszerszemcse, tetején világos zsírcseppek. |
Állomány: | Az alaplé híg, a zöldségek puhák, a tészta túlfőtt. |
Illat: | A karfiol és a borsó illata dominál, kellően fűszeres, harmonikus. |
Íz: | Kevésbé harmonikus. A só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül, inkább az ételízesítő domunál. Idegen íztől mentes. |
Fehérbab főzelék sült kolbásszal (25 + 10 dkg/adag)
Külső megjelenés: | Az alapszósz sárgás-szürkés drapp színű, megfelelő sűrűségű. Ételízesítő zöldségdarabkái, és a babszemre emlékeztető zöldségek felismerhetők. Homogén, sűrítőanyagtól mentes. A kolbász: különböző méretű, vastagságú szeletek, pirospaprikától narancssárgára színezett húspépben megfelelő méretű szalonna darabokkal. Felülete töltelékhez jól tapad, kissé nyers kinézetű, pirulási foltok nem láthatók. |
Állomány: | A főzelék kellő sűrűségű, egynemű, csomómentes, sima. A babszemek nagy része túlfőtt. A sok héj, üres léhaszem, rontja az élvezeti értéket. A kolbászkarikák rugalmasak, kellően szaftosak, kissé nyers érzetűek. |
Illat: | A főzelék savanykás, erősen fokhagyma illatú, fűszeres, kellemes. A kolbász erősen fűszerpaprika illatú, kellően fűszeres. |
Íz: | Kellemesen fűszeres, savanykás a főzelék, a só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül. A sok babhéj zavaró. A kolbászban a pirospaprika, és a köménymag íze dominál, kellően fűszeres. Zsíros ízhatású, kevésbé átsült, ami rontja az összhatást, kevésbé harmonikus. |
Részletes összetétel/anyaghányad 1 adagra:
Kertészleves
Bimbós kelkáposzta 0,005 kg
Búzaliszt 0,0063 kg
Feketebors 0,0001 kg
Fokhagyma 0,0003 kg
Karalábé 0,0063 kg
Karfiol 0,0056 kg
Petrezselyemzöld 0,00005 kg
Petrezselyemgyökér 0,0069 kg
Pirospaprika (őrölt) 0,0004 kg
Sárgarépa 0,0138 kg
Só 0,0013 kg
Vöröshagyma 0,0025 kg
Zellergumó 0,0075 kg
Zöldbab 0,0063 kg
Zöldborsó 0,0094 kg
Olaj 0,0063 kg
Szült kolbász
Lecsókolbász 0,06 kg
Margarin 0,002 kg
Férbab főzelék
Búzaliszt 0,02 kg
Fehérbab 0,07 kg
Fokhagyma 0,002 kg
Ételízesítő (sómentes) 0,07 kg
Őrölt bors 0,006 kg
Pirospaprika (őrölt) 0,001 kg
Só 0,001 kg
Vöröshagyma 0,02 kg
Olaj 0,015 liter