Nógrád megye - 46. számú vizsgálat - 3308. Salgótarjáni Arany Diákétterem
Nógrád megye - 46. számú vizsgálat - 3308. Salgótarjáni Arany Diákétterem
46. számú vizsgálat (főzőkonyha)
A mintavétel helye:
3308. Salgótarjáni Arany Diákétterem
(3100 Salgótarján, Budapesti út 66.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 14,2 pont |
Menü: Gombaleves vajgaluskával, Hentes sertéstokány párolt rizzsel
Mintavétel ideje: 2018. június 13.
Mintavételi alap : 417 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 év
A főzőkonyha üzemeltetője:
Hungast Vital Zrt.
(1143 Budapest, Ilka utca 31.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Gombaleves (2,5-3,5 dl/adag)
Külső megjelenés: | Szürkés-drapp színű lében különböző méretű és alakú gomba, néhány sárgarépa kocka, fehérrépa, zeller látható. Sok eltérő méretű vajgaluska, sok zöldfűszer és fekete fűszerszemcse található. Tetején kevés apró zsírcsepp. |
Állomány: | A lé jellegének megfelelően híg, a galuska puha, kellően átfőtt, a zöldségek puhák. |
Illat: | A lé jellegének megfelelően híg, a galuska puha, kellően átfőtt, a zöldségek puhák. |
Íz: | Jellegzetes, a gomba illata dominál, fűszerek, zöldségek illata kellően érezhető. Kellemes, harmonikus. Idegen szagtól mentes. |
Hentes sertéstokány párolt rizzsel (5 +15-20 dkg/adag)
Külső megjelenés: | A tokány a fűszerpaprikától narancsos-barnás színű. Különböző méretű kockákra-csíkokra vágott hús, azonos méretű csíkokra vágott sonka és uborka látható. Törtfehér színű hosszúszemű rizs. Sok törött, kevés vöröscsíkos szem látható. Néhol összeáll csomókba, de könnyen szétesik. |
Állomány: | A rizs puha, kissé túlfőtt, néhol összetapadt. A tokányban a hús száraz, de kellően puha, a sonka jellegének megfelelően puha, az uborka kevésbé ropogós állagú. A szaft csomómentes. |
Illat: | A rizs jellegzetes gabona illatú. A tokány jellegzetes illatú, savanykás, paradicsomra emlékeztető. Összességében kevésbé harmonikus. |
Íz: | A rizsben a só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül, jellegzetes gabonaízű. A tokány jellegének megfelelően savanykás, paradicsomos ízhatású, a só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül. Enyhén fűszeres. Az uborka íze nem érződik. Összhatásában kevésbé harmonikus. |
Részletes összetétel/anyaghányad 71 adagra:
Gombaleves vajas galuskával
Fokhagyma 0,06 kg
Petrezselyem zöld 0,8 kg
Őrölt bors 0,01 kg
Kakukkfű 0,004 kg
Napraforgó olaj 1 l
Margarin 0,2 kg
Petrezselyem 5 csomó
Tojás 29 db
Vöröshagyma 4 kg
Tejföl 8,925 l
Gomba 19,936 kg
Só 0,15 kg
Zöldségfűszer keverék 0,108 kg
Sárgarépa kocka 4,984
Liszt 5 kg
Zeller 3,489 kg
Hentes sertéstokány
Só 0,15 kg
Paradicsom sűrítmény 0,765 kg
Őrölt bors 0,006 kg
Pirospaprika 0,118 kg
Szalonna 1,478 kg
Liszt 1 kg
Pulyka sonka 3,056 kg
Őrölt babérlevél 0,031 kg
Sertés lapocka 25 kg
Csemege uborka 4,58 kg
Vöröshagyma 4 kg
Fokhagyma 0,06 kg
Napraforgó olaj 1 l
Párolt rizs
Rizs 30,35 kg
Só 0,15 kg
Napraforgó olaj 1 l