null Nógrád megye - 46. számú vizsgálat - 3308. Salgótarjáni Arany Diákétterem

Nógrád megye - 46. számú vizsgálat - 3308. Salgótarjáni Arany Diákétterem

Nógrád megye - 46. számú vizsgálat - 3308. Salgótarjáni Arany Diákétterem

46. számú vizsgálat (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

3308. Salgótarjáni Arany Diákétterem
(3100 Salgótarján, Budapesti út 66.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,2 pont

 

 

Menü: Gombaleves vajgaluskával, Hentes sertéstokány párolt rizzsel

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. június 13.

Mintavételi alap : 417 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 év

A főzőkonyha üzemeltetője:
Hungast Vital Zrt.
(1143 Budapest, Ilka utca 31.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Gombaleves (2,5-3,5 dl/adag)

Külső megjelenés: Szürkés-drapp színű lében különböző méretű és alakú gomba, néhány sárgarépa kocka, fehérrépa, zeller látható. Sok eltérő méretű vajgaluska, sok zöldfűszer és fekete fűszerszemcse található. Tetején kevés apró zsírcsepp.
Állomány: A lé jellegének megfelelően híg, a galuska puha, kellően átfőtt, a zöldségek puhák.
Illat: A lé jellegének megfelelően híg, a galuska puha, kellően átfőtt, a zöldségek puhák.
Íz: Jellegzetes, a gomba illata dominál, fűszerek, zöldségek illata kellően érezhető. Kellemes, harmonikus. Idegen szagtól mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hentes sertéstokány párolt rizzsel (5 +15-20 dkg/adag)

Külső megjelenés: A tokány a fűszerpaprikától narancsos-barnás színű. Különböző méretű kockákra-csíkokra vágott hús, azonos méretű csíkokra vágott sonka és uborka látható.
Törtfehér színű hosszúszemű rizs. Sok törött, kevés vöröscsíkos szem látható. Néhol összeáll csomókba, de könnyen szétesik.
Állomány: A rizs puha, kissé túlfőtt, néhol összetapadt.
A tokányban a hús száraz, de kellően puha, a sonka jellegének megfelelően puha, az uborka kevésbé ropogós állagú. A szaft csomómentes.
Illat: A rizs jellegzetes gabona illatú.
A tokány jellegzetes illatú, savanykás, paradicsomra emlékeztető.
Összességében kevésbé harmonikus.
Íz: A rizsben a só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül, jellegzetes gabonaízű.
A tokány jellegének megfelelően savanykás, paradicsomos ízhatású, a só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül. Enyhén fűszeres. Az uborka íze nem érződik.
Összhatásában kevésbé harmonikus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 71 adagra:

Gombaleves vajas galuskával
Fokhagyma 0,06 kg
Petrezselyem zöld 0,8 kg
Őrölt bors 0,01 kg
Kakukkfű 0,004 kg
Napraforgó olaj 1 l
Margarin 0,2 kg
Petrezselyem 5 csomó
Tojás 29 db
Vöröshagyma 4 kg
Tejföl 8,925 l
Gomba 19,936 kg
Só 0,15 kg
Zöldségfűszer keverék 0,108 kg
Sárgarépa kocka 4,984
Liszt 5 kg
Zeller 3,489 kg

 

Hentes sertéstokány
Só 0,15 kg
Paradicsom sűrítmény 0,765 kg
Őrölt bors 0,006 kg
Pirospaprika 0,118 kg
Szalonna 1,478 kg 
Liszt 1 kg
Pulyka sonka 3,056 kg
Őrölt babérlevél 0,031 kg
Sertés lapocka 25 kg
Csemege uborka 4,58 kg
Vöröshagyma 4 kg
Fokhagyma 0,06 kg
Napraforgó olaj 1 l

 

Párolt rizs
Rizs 30,35 kg
Só 0,15 kg
Napraforgó olaj 1 l


 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >