null Nógrád megye - 43. számú vizsgálat - Makkocska Óvoda Főzőkonyha - Ságújfalu

Nógrád megye - 43. számú vizsgálat - Makkocska Óvoda Főzőkonyha - Ságújfalu

Nógrád megye - 43. számú vizsgálat - Makkocska Óvoda Főzőkonyha - Ságújfalu

43. számú vizsgálat – (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Makkocska Óvoda Főzőkonyha
(3162 Ságújfalu, Kossuth út 136.)

A menü minősítése:

ÁTLAG ALATTI 10,9 pont

 

 

Menü: Tojásleves pirított kockával, Tavaszi csirkemell ragu,
burgonyapürével

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. március 22.

Mintavételi alap : 47 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-6 év

Üzemeltető: Ságújfalu Község Önkormányzata
 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Tojásleves pirított kockával (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Fakó, barnás-drapp opálos lében sárgás-fehér tojásfoszlányok, 1-2 zöldfűszer levélke, borsszemcsék, tetején sok narancspiros zsírcsepp. Néhány lisztcsomót tartalmaz. A kenyérkocka világos drapptól sötétbarnáig terjedő színűre pirított, kb 1,5 cm-s, közel azonos méretű.
Állomány:

A jellegzetesnél kissé hígabban folyó. A rántás nem kellően kidolgozott, néhány kisebb lisztcsomót tartalmaz.
A kenyérkocka ropogós.

Illat:

Gyenge, fűszerszegény. A tojás és a zsiradék illata érződik. Nem harmonikus.
A kenyérkocka pirított hagyma illatú.

Íz:

Jellegtelen, gyengén fűszeres, kissé zsíros érzetű.
Néhány kenyérkocka égett ízű.
Nem harmonikus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tavaszi csirkemellragu burgonyapürével (4 dkg + 20 dkg /adag)

Külső megjelenés:

Sok nagyméretű csirkemell csík, mellette zöldborsó, sárgarépa hasáb, vöröshagyma, fehérrépa, piros színű zöldpaprika darabkák színtelen, zselés hatású mártásban. Nem tetszetős megjelenésű.
A köret vajsárga színű, viszonylag jól pépesített, enyhén vizes hatású burgonyapüré. Apró fehér tejfölpöttyök látható benne.

Állomány: A hús rugalmasan puha, jól átfőtt, jellegének megfelelően kissé száraz. A zöldségek puhák, némelyik túl puha. A borsó héja rágós.
A burgonyapüré kissé "híg", kissé vizes hatású. Néhány apró burgonya szemcse érezhető.
Illat:

A ragu intenzív hagyma illatú, nem harmonikus.
A burgonyapüré tejfölös-savanykás, kevésbé jellegzetes. Nem harmonikus.

Íz:

A ragú erősen hagymás ízű, a zöldségek édeskések, a hús jellegtelen, fűszerszegény.
A burgonyapüré savanykás, nem jellegének megfelelő.
Összességében nem kellemes, nem harmonikus, nem ízletes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra:

Tojásleves pirított kockával
Tojás 18 db
Liszt 0,6 kg
Ételízesítő sószegény 0,09 kg
Só 0,09 kg
Köménymag őrölt 0,01 kg
Feketebors őrölt 0,01 kg
Pirított kenyérkocka 0,6 kg
Pirospaprika 0,03 kg
Olaj 0,4 l

Tavaszi csirkemellragu
Liszt 0,3 kg
Csirkemell filé 5,8 kg
Ételízesítő sószegény 0,13 kg
Só 0,1 kg
Leveszöldség mirelit 1,9 kg
Őrölt feketebors 0,01 kg
Fokhagymakrém 0,03 kg
Zöldborsó mirelit 1,3 kg
Olaj 0,4 l

Burgonyapüré
Burgonya 13,3 kg
Só 0,07 kg
Burgonyapüré por 1,6 kg
Tej 1,5 % 1,3 l
Tejföl 12% 1,3 l
 



 


Friss hírek

2024. november 5, kedd

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Tovább >

2024. október 16, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.10.16.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >