Nógrád megye-39.számú vizsgálat- Óvoda Konyha - Karancsberény
Nógrád megye-39.számú vizsgálat- Óvoda Konyha - Karancsberény
39. számú vizsgálat – (főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Óvoda Konyha
(3137 Karancsberény, Petőfi út 65.)
A menü minősítése:
ÁTLAG FELETTI | 16 pont |
Menü: Tavaszi leves, Tökfőzelék, Sertés pörkölt
Mintavétel ideje: 2018. január 9.
Mintavételi alap : 62 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-6 év, felnőtt
Főzőkonyha /Üzemeltető: NAGY_ARANY Vendéglátó és Kereskedelmi Bt.
(3137 Karancsberény, Rákóczi út 19/A.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Tavaszi leves (5 dl/adag)
Külső megjelenés: |
Tiszta, halványsárga alaplében sok sárgarépa hasáb, zöldborsó, piros színű paprika kocka, zöldhüvelyű zöldbab, apró karfiol rózsák, levesbetétként csigatészta. Tetején áttetsző zsírcseppek. Tetszetős megjelenésű, tartalmas leves. |
Állomány: | Az alaplé hígan folyó, tiszta. A zöldségek és a tészta kissé túlfőttek. |
Illat: | A leves elnevezése és az illata összhangban van, de a zöldborsó konzerv illata érezhető. Nem teljesen harmonikus. |
Íz: | Kellemes, harmonikus. Jellegének megfelelően zöldséges, ízletes. Idegen íztől mentes. |
Tökfőzelék + Sertéspörkölt (5 dl + 7 dkg /adag)
Külső megjelenés: | Zöldes-fehér híg főzelékalapban egyenetlen hosszúságú tökcsíkok, sok, kisebb- nagyobb kapordarab, sűrítésből származó fehér pöttyök. Tetején zsiradékcseppek. Nem tetszetős megjelenésű. Sűrű, fűszerpaprikától barnás-pirosra színezett pörkölt szaftban közel azonos méretű barna húskockák, sok fekete-piros fűszerszemcse. A hús zömében jól tisztított, de néhány darab mócsingos. |
Állomány: |
A főzelék a jellegzetesnél hígabb, a tök puha, kissé szétfőtt. A hús puha, jól átfőtt, a szaft kellően sűrű. |
Illat: |
A főzelék savanykás-ecetes, intenzíven fokhagymás. A kapor illata is érezhető. Nem harmonikus. A pörkölt kellemes, jellegének megfelelően fűszeres-paprikás. |
Íz: |
A tökfőzelék savanyú, fokhagymás, kevésbé harmonikus. A pörkölt jellegének megfelelően fűszeres, aromás, ízletes. Összhatásában a pörkölt íze ellensúlyozza a főzelék kevésbé kellemes ízét. |
Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra :
Tavaszi leves
Étolaj 0,6 l
Vöröshagyma 0,2 kg
Zöldborsó 5 kg
Karfiol 4 kg
Sárgarépa 5 kg
Zöldhüvelyes zöldbab 2 kg
Kelbimbó 1 kg
Jódozott finomsó 0,2 kg
Tökfőzelék
Gyalult tök 15 kg
Étolaj 2 l
Liszt 3 kg
Tejföl 12% 3,5 l
Kapor 0,16 kg
Kristálycukor 0,25 kg
Ecet 10% 0,16 l
Fokhagyma 0,008 kg
Jódozott finomsó 0,25 kg
Sertés pörkölt
Sertés comb 9,5 kg
Étolaj 0,6 l
Vöröshagyma 3,5 kg
Fűszerpaprika 0,1 kg
Őrölt bors 0,05 kg
Jódozott finomsó 0,2 kg