Nógrád megye-35.számú vizsgálat- Bujáki Cseperedő Óvoda Tálalókonyha
Nógrád megye-35.számú vizsgálat- Bujáki Cseperedő Óvoda Tálalókonyha
35. számú vizsgálat – (főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Bujáki Cseperedő Óvoda Tálalókonyha
(3047 Buják, Kossuth út 9.)
A menü minősítése:
ÁTLAG ALATTI | 11,1 pont |
Menü: Meggyleves, Bulgur, paprikás halfilé, Narancs
Mintavétel ideje: 2017. október 17.
Mintavételi alap : 67 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3- 6 év
Főzőkonyha: Önkormányzati Főzőkonyha
(3047 Buják, Glatz O. út 1.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Meggyleves (3 dl/adag)
Külső megjelenés: | Opálos, élénk, mályvaszínű alaplében apró méretű, magozott, barnásvöröses, repedt héjú meggy és barnás színű fahéjszemcsék láthatók. |
Állomány: | Az alaplé kissé hígabb, sima, csomómentes, a gyümölcsök szétfőttek, foszlók, puhák. |
Illat: | Konzervgyümölcsre emlékeztető illat mellett a fahéj illata érződik. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Jellegtelen, üres, savanykás ízű, nem harmonikus, a gyümölcs jellegzetes íze nem érződik. Idegen íztől mentes. |
Bulgur, paprikás halfilé (10 + 10 dkg /adag)
Külső megjelenés: |
Egyenetlen formájú és vastagságú, parikás-lisztes repedezett bundával egyenetlenül fedett, olajos felületű , nem egyenletes barnára sütött a halfilé. A halhús egyenetlen, szürkésfehér színű, a három adag mintából az egyik nagy mennyiségben szálkát tartalmazott. Az alapanyagra jellemző, drappos színű, matt felületű bulgur a köret. |
Állomány: | A hal puha, szétmálló a bunda szivacsos állományú. A bulgur száraz, fojtós, kevésbé átfőtt, kissé gumiszerű. A három minta közül az egyik mintában nagyobb mennyiségben halszálka volt. |
Illat: | A hal erős, olajos illata dominál. A bulgur jellegzetes, gabona illatú. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A hal olajos ízű, nem megfelelően ízesített, a bulgur jellegtelen ízű. A só ízfokózó hatása nem érvényesül, emiatt a fogás üres ízűvé válik. Idegen íztől mentes. |
Narancs
Külső megjelenés: | 1 db gerezdekre szedett, nehezen hámozható, jellemző színű narancs a menüben tálalt gyümölcs. A gyümölcsön vastag hártyaréteg marad vissza a pucolás után. |
Állomány: | A gyümölcs húsa a hártyaréteg miatt kissé rágós, rostos, lédús. |
Illat: | Jellegzetesen a gyümölcsre jellemző illatú. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A gyümölcsre jellemző, inkább savanykás, kevésbé édes. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 4 főre :
Meggyleves
Meggy mirelit 0,32 kg
Főzőtejszín 0,02 l
Pudingpor 0,008 kg
Tej 2,8% 0,075 l
Szegfűszeg egész 0,02 cs
Vaníliás cukor 0,006 kg
Fahéj őrölt 0,05 cs
Kristálycukor 0,05 kg
Só 0,002 kg
Citrom 0,004 kg
Liszt 0,01 kg
Paprikás halfilé
Natúr halfilé 0,3 kg
Fűszerpaprika 0,002 kg
Só 0,002 kg
Olaj 0,06 l
Búzaliszt 0,01 kg
Bulgur 0,2 kg