null Nógrád megye-30.számú vizsgálat-Mackóvár Központi Óvoda-Salgótarján

Nógrád megye-30.számú vizsgálat-Mackóvár Központi Óvoda-Salgótarján

Nógrád megye-30.számú vizsgálat-Mackóvár Központi Óvoda-Salgótarján

30. számú vizsgálat - Mintavétel helye (főző- és tálalókonyha):

Mackóvár Központi Óvoda (3100 Salgótarján, Arany János út 19/A.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

átlagos

ÁTLAG ALATTI

nem
megfelelő

 

Menü: Gulyásleves sertéshússal, Aranygaluska

vanília öntettel, Teljeskiőrlésű kenyér

 

Mintavétel ideje: 2017.01.23.

Napi adag: 174 adag/ebéd

Főzőkonyha: Mackóvár Gyermekétterem

(u.a.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Gulyásleves sertéshússal (2,5 dl /adag)

Külső megjelenés:

Halványsárga, híg lében, viszonylag sok, közel azonos méretű burgonya, sárga és fehérrépa kocka. Világosbarna, egyenetlenül aprított, zömében jól tisztított hús darab és apró szemű galuska tészta. Alján fekete fűszerszemcsék, tetején minimális mennyiségű, fakó narancs-színű zsiradék csepp látható. Megjelenése inkább húsos zöldséglevesre jellemző.

Állomány:

A lé hígan folyó, szinte tükrösen tiszta. A zöldségek többnyire puhák, fás részt nem tartalmaz, de keményebb darabok előfordulnak. A hús rugalmasan puha, szárazabb hatású. A tészta puhára főtt.

Illat:

Gulyáslevesre kevésbé jellemző. Fűszerpaprika, kömény, hagyma jelenléte nem érezhető. Gyenge zöldség illatú. Aroma és fűszerszegény. Tiszta, idegen szagtól mentes.

Íz:

Jellegtelen, gyengén fűszeres, ízekben, aromákban szegény. A gulyásra jellemző ízhatás nem jelenik meg. A viszonylag sok összetevőtől tartalmas, de elnevezésével nem harmonizál.

Aranygaluska vanília öntettel (20 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Eltérő méretű kelt tészta darabok. Néhány sültebb, aranybarna, többsége világosszürkés- drapp színű, közte szórt és csomókba összeálló olajos mag darálék, "dejó" található. A napraforgómag darabok felismerhetőek. Az öntet világossárga, sűrű, fényes, jellegének megfelelő.

Állomány:

A tészta kevésbé jól átsült, rugalmatlan, tömör, nyers hatású. Ízleléskor tapadós, nehezen rágható. A töltelék szemcsés, a cukor rágáskor kellemetlenül ropog. Az öntet pudingszerű, sima, csomómentes, hígabban folyó.

Illat:

A tészta élesztő szagú, nem teljesen harmonikus. A töltelék olajos magra jellemző. Az öntet vaníliás illatú.

Íz:

A tészta sületlen ízhatású, a töltelékben az édes kristálycukor íz dominál, a pirított mag nem érvényesül. Az öntet íztelen, vizes hatású, vanília aroma és kesernyés íz érződik. Együtt fogyasztva nem harmonikus, nem kellemes összhatású.

Teljeskiőrlésű kenyér (3dkg/adag)

Külső megjelenés:

Fél szelet, formában sült, kb. 1cm vastagságú kenyér. Héja aranybarna, bélzete drappos barna. Teljes kiőrlésű kenyérnek megfelelően, sok sötétebb barna pöttyel tarkítva.

Állomány:

Héja visszapuhult, bélzete rugalmas, jól lazított, több kisebb-nagyobb lyuk látható. Egyenletesen, kellő mértékben átsült.

Illat:

Jellegzetes, kellemesen savanykás, tiszta gabona illatú.

Íz:

Teljes kiőrlésű kenyérre jellemző, enyhén savanykás, gabona ízű. Tiszta idegen íztől mentes.

Részletes összetétel/

anyaghányad

Gulyásleves sertéshússal

Sertés comb

Gyökér kocka

Vöröshagyma

Sárgarépa kocka

Burgonya

Fokhagymakrém

Olaj

Pirospaprika

Vanília öntet

Vaníliás puding

Kristálycukor

Tej

Aranygaluska


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >