null Nógrád megye - 27. számú vizsgálat - Somoskőújfalu Gyermekkert Óvoda Tálalókonyha

Nógrád megye - 27. számú vizsgálat - Somoskőújfalu Gyermekkert Óvoda Tálalókonyha

Nógrád megye - 27. számú vizsgálat - Somoskőújfalu Gyermekkert Óvoda Tálalókonyha

27. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):

Somoskőújfalu Gyermekkert Óvoda Tálalókonyha (3121 Somoskűújfalu, Somosi út 95.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

átlagos

ÁTLAG ALATTI

nem
megfelelő

 

Menü: Zöldségleves, Párizsi szelet, rizi-bizi, Vegyes vágott

 

Mintavétel ideje: 2016.12.05.

Napi adag: 32 adag/ebéd

Főzőkonyha: Vadvirág Salgó Kft.

Somosi Fogadó (3121 Somoskűújfalu, Salgó út 23.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Zöldségleves (2dl /adag)

Külső megjelenés:

Világossárga, tükrös lében, sok, közel azonos méretűre aprított sárgarépa, fehérrépa, karalábé kocka, néhány eperlevél tészta, zöldfűszerlevél foszlány. A zöldségek tisztítása nem kellő gondossággal történt. Több helyen barna répahéj maradvány látható. Alján fekete fűszerszemcsék, tetején sárga zsírcseppek láthatók.

Állomány:

A lé hígan folyó, a zöldségek és a tészta puhák, kellően átfőttek. A karalábé fás részeket tartalmaz.

Illat:

Kissé jellegtelen, gyengén fűszeres, a répa illata felismerhető. Tiszta, idegen szagtól mentes.

Íz:

Sós, kevésbé fűszeres, a viszonylag sok zöldség ellenére gyenge, aromaszegény. A sárgarépától kissé édeskés ízhatású, nem teljesen harmonikus. Idegen íztől mentes.

Párizsi szelet, rizi-bizi (6 dkg + 15 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Törtfehér színű rizsszemek és néhány szem zöldborsó. A rizs kissé töredezett, több csomót tartalmaz. Kisebb tenyérnyi nagyságú, kb. 1cm vastagságú, bundázott hússzelet. A bundaréteg vastag, egyenletesen aranybarnára pirult.

Állomány:

A rizi-bizi kissé ragacsos, csomós. A csomók villával szétnyomhatók. A rizs változó állagú, többsége kemény, belseje nem főtt át, de túl puha szemek is előfordulnak. A zöldborsó szétfőtt. A hús kissé rágós, nem kellően omlós, de gondosan tisztított. A bundaréteg vastag, puha, nem zsírral átitatott.

Illat:

A rizs főtt rizsre jellemző, tiszta gabona illatú, a zöldborsó szaga jellegzetes, gyengén érezhető. A hússzelet tojásos, olajos illatú.

Íz:

A rizi-bizi fűszer és aromaszegény, ízhatását nagyban rontja az állománya. A húst bevonó vastag panírréteg íze dominál, kellemesen sós, tiszta. Együtt fogyasztva kissé aroma és fűszerszegény, a rizs kemény állaga miatt kellemetlen az összhatása.

Vegyes vágott (7 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Főként szürkés-drappos színű, szecskásan aprított fehérkáposzta, több piros és sárgahúsú paprika, elvétve sárgarépa és uborka szeletek. Kevés fakórózsaszín lé. Megjelenése kevésbé tetszetős.

Állomány:

Friss, ropogós állagú.

Illat:

A káposzta szaga dominál, savanykás, enyhén édeskés.

Íz:

Túl édes, kevésbé savanyú, nem harmonikus, nem ízletes. Az édesítőszer kesernyés utóíze erősen érződik.

Részletes összetétel/

anyaghányad

Zöldségleves

Őrölt bors

Búzaliszt

Fokhagyma

Fűszerpaprika

Olaj

Petrezselyemgyökér

Petrezselyemzöld

Sárgarépa

Vöröshagyma

Zeller

Párizsi szelet, rizi-bizi

Sertés karaj

Olaj

Búzaliszt

tej 1,5%

Tojás

Rizs

Zöldborsó

 

 

 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >