Nógrád megye - 23. számú vizsgálat - Csupakaland Óvoda Tálalókonyha - Szügy
Nógrád megye - 23. számú vizsgálat - Csupakaland Óvoda Tálalókonyha - Szügy
23. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Csupakaland Óvoda Tálalókonyha (2699 Szügy, Rákóczi út 99-101.)
A menü minősítése:
kiválóan megfelelt |
átlag feletti |
ÁTLAGOS |
átlag alatti |
nem |
Mintavétel ideje: 2016.11.02. Napi adag: 12 adag/ebéd Főzőkonyha: Intézmények Konyhája Szügy (2699 Szügy, Rákóczi út 125.) |
Részletes érzékszervi minősítés:
Sertés raguleves (2 dl/adag)
Külső megjelenés: |
Zöldes-drappos színű, opálos lében eltérő méretű (3.5x2.5x1cm-0.5x1,5x1.0 cm) néhol a zsíros részétől nem kellően megfosztott barnás színű húsdarabok, sárgászöld zöldborsószemek, narancssárga 0.5x0.5 cm sárgarépadarabok, törtfehér színű 1.0x1.0 cm-es karalábé kocka, 0.5x0.5 cm-es petrezselyemkocka (barnás erezettel), vajszínű, 2.5 cm hosszú hengeres galuska látható, petrezselyemlevél darabokkal dúsítva, arányos mennyiségben. Tetején apró sárga zsírcseppek gyöngyöznek. |
Állomány: |
A lé hígan folyó, tiszta, a hús vegyes állományú, többnyire puha, rugalmas, rostokra málló, de néhány nagyobb kevésbé omlós, kemény, nehezen rágható. A zöldségek kellően megfőttek, némelyik sárgarépa túlfőtt. A galuska puha, átfőtt. |
Illat: |
A zöldségek és a hús illata harmonikus, tiszta, de kevésbé intenzív. A zöldborsó illata dominál. Idegen szag nem érezhető. |
Íz: |
A zöldségek és a hús íze mellett az ételízesítő íze dominál. Gyengén fűszerezett, a só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül. Sűrű, tartalmas leves. |
Virslis lecsó tarhonyával (2 dl+1 db/adag)
Külső megjelenés: |
Konzervlecsóból származó sárga, piros és zöld színű paprika-, paradicsom- és hagyma- csíkok és egy darab 12 cm hosszú, 2 cm átmérőjű rózsaszínű, henger alakú főtt virsli láthatók a megfelelő sűrűségű paprikás, zöldfűszerszemcsés szószban. Tetején a kelleténél nagyobb mennyiségű piros zsiradék található. Egyenletesen krémszíntől a drappos színűre pirított, gépi tarhonya látható köretként. A szemek különállóak, csomót nem tartalmaz, olajos felületűek. |
Állomány: |
Összetevői kellően átfőttek, a leve a konzerv lecsóra jellemző sűrűségű. A zöldségek héja néhol rágási maradékot ad. A virsli kellően megfőtt rugalmas, homogén szerkezetű, nem roppanós. A tarhonya puha, rugalmas, megfelelően pirított, csomót nem tartalmaz. |
Illat: |
Összetevőkre jellemző édeskés, minden idegen szagtól mentes, a paprikás paradicsomos illat érezhető. A tarhonya jellegzetes pirított gabona illatú. Tiszta, idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Összetevőkre jellemző, édeskés-savanykás, minden idegen íztől mentes. A virsli enyhén sós ízű. A tarhonya jellegzetes, egyenletesen pirult, enyhén zsíros, tiszta gabonaíz érezhető. A lecsóval és a virslivel együtt fogyasztva harmonikus összhatású. A só és fűszerhasználat megfelelő. |
Alma (1db/adag)
Külső megjelenés: |
Kb. 6-8 cm átmérőjű, gömb formájú, pirosas-vöröses színű, sárga cirmos mintázatú alma. Ép, kissé ráncos héjú, enyhén pöttyözött, sérüléstől mentes. A gyümölcshús halványsárga színű. |
Állomány: |
Fajtájának megfelelő, lédús, megfelelően roppanós, kissé kásás, a héja kissé rágós. |
Illat: |
Jellegzetes, tiszta, jonatán almára emlékeztető illatú, minden idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Jellegzetes, édeskés-savanykás, aromás, minden idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/ anyaghányad |
Sertés raguleves Sertés comb Karalábé Zöldborsó, mirelit Petrezselyemzöld Só Sárgarépa Petrezselyemgyökér Ételízesítő só mentes Őrölt bors Liszt Tojás Virslis lecsó, tarhonyával Olaj Vöröshagyma Lecsó, konzerv Só Cukor Őrölt bors Durum tarhonya Baromfi virsli |