Nógrád megye-15.számú vizsgálat-Endrefalva Községi Önkormányzat Tálalókonyha
Nógrád megye-15.számú vizsgálat - Endrefalva Községi Önkormányzat Tálalókonyha
15.számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Endrefalva Községi Önkormányzat Tálalókonyha (3165 Endrefalva, Béke út 13.)
A menü minősítése:
kiválóan megfelelt |
átlag feletti |
átlagos |
átlag alatti |
nem |
Mintavétel ideje: 2016.05.05. Napi adag: 120 adag/ebéd Főzőkonyha: Szécsényfelfalu Község Önkormányzat Főzőkonyhája (3135 Szécsényfelfalu, Kossuth út 28.) |
Részletes érzékszervi minősítés:
Zöldborsó leves (2dl/adag)
Külső megjelenés: |
Zöldes-sárgás-pirosas, enyhén zavaros lében zöldborsó, apró mirelit zöldség kockák (sárgarépa, fehérrépa, stb.) és levesbetétként különböző színű (barnás-rózsaszín, illetve drappos fehér) csigatészta. Alján színes fűszerszemcsék (bors, fűszerpaprika, zöld petrezselyem levélkék), tetején viszonylag sok fűszerpaprikától színezett piros olajcsepp. |
Állomány: |
A lé hígan folyó, kissé zavaros a zöldségek és a tészta enyhén túlfőzöttek. |
Illat: |
Intenzív fűszerpaprika illatú. A zöldborsó illata konzerv zöldborsóra emlékeztet. Az ízfokozók illata is érezhető. |
Íz: |
A fűszerpaprika és az ételízesítő íze dominál, a zöldségek íze gyengébben érezhető. A zöldborsó jellegének megfelelően enyhén édeskés, kissé konzerv borsóra emlékeztet. |
Sült csirkecomb (fél/adag), burgonyapüré (20dkg/adag)
Külső megjelenés: |
Sötétbarnára (szinte feketére) sült bőrös alsó illetve felső csirkecomb. A hús barnás-rózsaszínű a bőr enyhén visszapuhult, fűszerekkel (bors, fűszerpaprika, majoranna stb.) gazdagon megszórva. A burgonyapüré vajsárga színű, fényes felületű. |
Állomány: |
A csirkecomb jól átsült, rugalmasan puha, omlós. Inkább sült csirkére jellemző állagú. A burgonyapüré lágy, kissé vizes hatású. Nem teljesen homogén, sok kisebb burgonyadarabkát tartalmaz. |
Illat: |
Jellegzetes sült húsra emlékeztető, de a kissé égett fűszerek illata érezhető. A burgonyapüré jellegének megfelelő tejes-margarinos illatú. |
Íz: |
A csirkecomb belseje kellemes, ízletes. A bőre kissé keserű a túlpirult fűszerek miatt. A burgonyapüré jellegzetes, valódi krumpliból készült, de kissé vizes ízhatású. Összhatásában harmonikus. |
Csemege uborka (fél darab/adag)
Külső megjelenés: |
Kb. 12 cm hosszú olajzöld színű, felezett csemege uborka. |
Állomány: |
Jellegzetes, roppanós, belül nem üreges. |
Illat: |
Enyhén savanykás, édeskés. |
Íz: |
Savanykás-édeskés, utóízben az édesítőszer íze intenzíven érezhető. Nem harmonikus. |
Alma (1 db/adag)
Külső megjelenés: |
Kb. 6 cm átmérőjű sárga-piros, enyhén cirmos kerek alma. Ép, egészséges, sérüléstől ütődéstől mentes. |
Állomány: |
Betárolt almára jellemzően a héja kissé kemény a belseje lédús, enyhén kásás. |
Illat: |
Jellegének megfelelő, édeskés-savanykás. Idegen illattól mentes. |
Íz: |
Tiszta, enyhén édeskés, jellegének megfelelő. Jellegének megfelelő. |
Részletes összetétel/ anyaghányad: |
Zöldborsó leves Zöldborsó (mirelit) Sárgarépa (mirelit) Petrezselyemgyökér (mirelit) Csiga tészta Sómentes ételízesítő Petrezselyemzöld (mirelit) Őrölt fekete bors Jódozott só Fűszerpaprika Grill csirkecomb Csirkecomb Sómentes ételízesítő Fűszerpaprika Őrölt fekete bors Majoranna Olaj Jódozott só Burgonyapüré Burgonya Jódozott só Rama 1,5 % tej |