null Nógrád megye -15.számú vizsgálat - Endrefalva Községi Önkormányzat Tálalókonyha

Nógrád megye-15.számú vizsgálat-Endrefalva Községi Önkormányzat Tálalókonyha

Nógrád megye-15.számú vizsgálat - Endrefalva Községi Önkormányzat Tálalókonyha

15.számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):

Endrefalva Községi Önkormányzat Tálalókonyha (3165 Endrefalva, Béke út 13.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

átlagos

átlag alatti

nem
megfelelő

 

Menü: Zöldborsó leves, Grill csirkecomb,

Burgonyapüré, Csemege uborka, Alma

 

Mintavétel ideje: 2016.05.05.

Napi adag: 120 adag/ebéd

Főzőkonyha: Szécsényfelfalu Község Önkormányzat

Főzőkonyhája (3135 Szécsényfelfalu, Kossuth út 28.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Zöldborsó leves (2dl/adag)

Külső megjelenés:

Zöldes-sárgás-pirosas, enyhén zavaros lében zöldborsó, apró mirelit zöldség kockák (sárgarépa, fehérrépa, stb.) és levesbetétként különböző színű (barnás-rózsaszín, illetve drappos fehér) csigatészta.

Alján színes fűszerszemcsék (bors, fűszerpaprika, zöld petrezselyem levélkék), tetején viszonylag sok fűszerpaprikától színezett piros olajcsepp.

Állomány:

A lé hígan folyó, kissé zavaros a zöldségek és a tészta enyhén túlfőzöttek.

Illat:

Intenzív fűszerpaprika illatú. A zöldborsó illata konzerv zöldborsóra emlékeztet. Az ízfokozók illata is érezhető.

Íz:

A fűszerpaprika és az ételízesítő íze dominál, a zöldségek íze gyengébben érezhető. A zöldborsó jellegének megfelelően enyhén édeskés, kissé konzerv borsóra emlékeztet.

Sült csirkecomb (fél/adag), burgonyapüré (20dkg/adag)

Külső megjelenés:

Sötétbarnára (szinte feketére) sült bőrös alsó illetve felső csirkecomb. A hús barnás-rózsaszínű a bőr enyhén visszapuhult, fűszerekkel (bors, fűszerpaprika, majoranna stb.) gazdagon megszórva.

A burgonyapüré vajsárga színű, fényes felületű. 

Állomány:

A csirkecomb jól átsült, rugalmasan puha, omlós. Inkább sült csirkére jellemző állagú.

A burgonyapüré lágy, kissé vizes hatású. Nem teljesen homogén, sok kisebb burgonyadarabkát tartalmaz.

Illat:

Jellegzetes sült húsra emlékeztető, de a kissé égett fűszerek illata érezhető.

A burgonyapüré jellegének megfelelő tejes-margarinos illatú.

Íz:

A csirkecomb belseje kellemes, ízletes. A bőre kissé keserű a túlpirult fűszerek miatt.

A burgonyapüré jellegzetes, valódi krumpliból készült, de kissé vizes ízhatású. Összhatásában harmonikus.

Csemege uborka (fél darab/adag)

Külső megjelenés:

Kb. 12 cm hosszú olajzöld színű, felezett csemege uborka.                                                         

Állomány:

Jellegzetes, roppanós, belül nem üreges.

Illat:

Enyhén savanykás, édeskés.

Íz:

Savanykás-édeskés, utóízben az édesítőszer íze intenzíven érezhető. Nem harmonikus.

Alma (1 db/adag)

Külső megjelenés:

Kb. 6 cm átmérőjű sárga-piros, enyhén cirmos kerek alma. Ép, egészséges, sérüléstől ütődéstől mentes.                                                    

Állomány:

Betárolt almára jellemzően a héja kissé kemény a belseje lédús, enyhén kásás.

Illat:

Jellegének megfelelő, édeskés-savanykás. Idegen illattól mentes.

Íz:

Tiszta, enyhén édeskés, jellegének megfelelő. Jellegének megfelelő.

Részletes összetétel/

anyaghányad:

Zöldborsó leves

Zöldborsó (mirelit)

Sárgarépa (mirelit)

Petrezselyemgyökér (mirelit)

Csiga tészta

Sómentes ételízesítő

Petrezselyemzöld (mirelit)

Őrölt fekete bors

Jódozott só

Fűszerpaprika

Grill csirkecomb

Csirkecomb

Sómentes ételízesítő

Fűszerpaprika

Őrölt fekete bors

Majoranna

Olaj

Jódozott só

Burgonyapüré

Burgonya

Jódozott só

Rama

1,5 % tej


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >