Vissza

NÉBIH jó tanácsok sonka- és tojásvásárláshoz

NÉBIH jó tanácsok sonka- és tojásvásárláshoz

NÉBIH jó tanácsok sonka- és tojásvásárláshoz
2017. április 10.

A sonka és a tojás egyaránt előkelő helyet foglal el a húsvéti ünnepi asztalon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a két népszerű termékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint, hogy mire figyeljünk vásárláskor.

A sonkák között megkülönböztetjük a nyers, a hőkezelt, valamint a formában vagy bélben hőkezelt sonkák alcsoportját. Emellett külön kategóriát képez a parasztsonka. Valamennyi termék minőségi követelményeit a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. „Húsvéti sonka” alatt a nyers sonkákat, a hőkezelt sonkákat és a parasztsonkát értjük.

Vásárláskor érdemes alaposan tanulmányozni a jelölést, ami egyértelműen megmutatja, hogy milyen típusú és minőségű termékkel van dolgunk. A címkén a nyers sonkák esetében a „nyers sonka”, a hőkezelt sonkák esetében „főtt sonka” vagy „sült sonka” alapmegnevezést olvashatjuk.

Szintén érdemes figyelni, hogy hagyományos pácolással, vagy gyorspácolással készült-e a termék, valamint, hogy a jelölésen a „füstölt” vagy a „füstölt ízű” kifejezés szerepel-e. Utóbbinál ugyanis – a keményfa égetése vagy a füstaroma légtérbe párologtatása helyett – közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe. A hagyományos pácolt, füstölt sonka íz-élményt keresőknek nem javasolt a „gyorspácolt” és „füstölt ízű” jelzővel ellátott termékek választása.

Vásárlásnál, a lejárati idő mellett, érdemes ellenőrizni, hogy a sonka ne legyen túl kemény vagy beszáradt, valamint fontos, hogy a termék – nyomás nélkül – ne engedjen levet. Kerüljük az alkalmi árusokat és csak megbízható, legális helyről vásároljunk. Csomagolatlan, úgynevezett lédig termékek esetén ezekről az információkról a forgalmazótól kérhetünk tájékoztatást.

2017. augusztus 1-jétől kell kötelezően alkalmazni a Magyar Élelmiszerkönyv módosítását, amely a sonkákra vonatkozóan is tartalmaz változtatásokat, például baromfi mellből és combból nem lehet hőkezelt sonkát készíteni. További változás, hogy új csoportok lesznek (parasztlapocka és szárított nyers sonka); valamint, hogy több minőségi paramétert is szigorítottak, csökken például a maximális sótartalom. Szintén fontos újítás lesz, hogy a füstaroma légtérbe történő párologtatásával füstölt terméket nem lehet majd „füstölt”-nek nevezni. Helyette a „folyékony füsttel füstölt…” vagy „füstoldattal füstölt…” jelzőt kell használni.

Tojásvásárláskor fontos, hogy csak tiszta, friss, ép tojást vegyünk. A tojás dobozán ellenőrizzük a minőség-megőrzési idő lejáratának dátumát, közeli lejárati idejű termék esetén gondoljuk át, mikor, mire szeretnénk felhasználni a tojást.

A tojásokon szereplő kód első számjele a tartási technológiára utal (0-biotartás,1-szabad tartás, 2-mélyalmos és 3-ketreces technológiából származik), amit a származási ország betűjele és a termelő tízjegyű regisztrációs száma követ. A kistermelők jelölés nélkül árusíthatnak a helyi piacokon, tőlük szóban kérhetünk tájékoztatást.

Az üzletekben a tojást tálcáról hagyományos kiszolgálással vagy önkiszolgálással is lehet árusítani. Ilyen árusítási módok esetén feltűnő helyen kihelyezett feliraton tájékoztatni kell a vásárlókat a következő információkról: a tojáscsomagoló központ azonosító száma, a minőség-megőrzési idő lejáratának dátuma, valamint a megfelelő tárolásra vonatkozó ajánlások.

Az ünnepekhez (is) kötődő további hasznos élelmiszerbiztonsági tanácsokat olvashatnak a NÉBIH Ételt csak okosan kampányának weboldalán: www.eteltcsakokosan.hu


Kapcsolódó anyagok:
A közlemény letölthető formában



Kellemetlen, de az emberre nézve ártalmatlan betolakodók a poloskák
2018. október 17, szerda

Kellemetlen, de az emberre nézve ártalmatlan betolakodók a poloskák

A kertekben már április-májusban megjelennek, a lakásokba azonban szeptember, október hónapokban kezdenek behúzódni a téli menedéket kereső poloskák. A mintegy másfél centiméter hosszúságú, barna vagy zöld színű rovarok bizarr külsejük, zajos éjszakai életmódjuk és a bűzmirigyeikből „veszélyhelyzetben” kibocsátott, kellemetlen szagú váladékuk miatt nem éppen a legkedvesebb vendégeink. Megnyugtató azonban, hogy az emberekre és az állatokra nem veszélyesek, hiszen kizárólag növényi nedvekkel táplálkoznak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte a poloskákkal kapcsolatos főbb tudnivalókat és a „bogárinvázióval” szembeni védekezés hatékony módjait.

Súlyos élelmiszerbiztonsági problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nébih egy Pest megyei sütőüzem működését
2018. október 17, szerda

Súlyos élelmiszerbiztonsági problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nébih egy Pest megyei sütőüzem működését

Egy 2017 óta működő Pest megyei pékségben végeztek ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei október elején. Az ellenőrök a helyszínen megállapították, hogy a vállalkozás semmilyen nyomon követési dokumentációt nem vezet, ezért 45 nem nyomon követhető élelmiszertételt kivontak a forgalomból. Az üzemben tapasztalt elégtelen higiéniai körülmények miatt, a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatokra való tekintettel a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a sütőüzem működését.

Friss hírek

Jogosulatlanul áttelepített halat vitt vissza eredeti élőhelyére a Nébih Állami Halőri Szolgálata
2018. október 16, kedd

Jogosulatlanul áttelepített halat vitt vissza eredeti élőhelyére a Nébih Állami Halőri Szolgálata

Felhívás az aktuális mezei pocokfertőzöttség felmérésére
2018. október 12, péntek

Felhívás az aktuális mezei pocokfertőzöttség felmérésére

Idén is sikeres volt a Kutatók Éjszakája a Nébih laboratóriumaiban
2018. október 12, péntek

Idén is sikeres volt a Kutatók Éjszakája a Nébih laboratóriumaiban

Átfogó ellenőrzést tartott a Nébih a Tokaj-hegyaljai borvidéken
2018. október 11, csütörtök

Átfogó ellenőrzést tartott a Nébih a Tokaj-hegyaljai borvidéken

Dísztököt csak díszíteni
2018. október 10, szerda

Dísztököt csak díszíteni

Csökkenteni kell az élelmiszerhulladékot
2018. október 9, kedd

Csökkenteni kell az élelmiszerhulladékot

Kockázatos kockáztatni a növényi károsítók behozatalát
2018. október 9, kedd

Kockázatos kockáztatni a növényi károsítók behozatalát

Hatósági intézkedések a szőlőültetvények védelmében
2018. október 5, péntek

Hatósági intézkedések a szőlőültetvények védelmében

Gyógyszer hatóanyagot is tartalmazó étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nébih
2018. október 4, csütörtök

Gyógyszer hatóanyagot is tartalmazó étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nébih

Változás a Nébih NTAI ügyfélfogadási rendjében
2018. október 3, szerda

Változás a Nébih NTAI ügyfélfogadási rendjében

Borsod megyében is afrikai sertéspestist mutatott ki egy vaddisznóban a Nébih
2018. október 3, szerda

Borsod megyében is afrikai sertéspestist mutatott ki egy vaddisznóban a Nébih

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2018. október 3, szerda

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Folytatja az internetes tűzifahirdetések ellenőrzését a Nébih
2018. október 2, kedd

Folytatja az internetes tűzifahirdetések ellenőrzését a Nébih

Az Európai Unió élelmiszerbiztonsági helyzetképe: Megjelent a 2017-es RASFF jelentés
2018. október 1, hétfő

Az Európai Unió élelmiszerbiztonsági helyzetképe: Megjelent a 2017-es RASFF jelentés

Változások az afrikai sertéspestis miatt bevezetett előírásokban
2018. szeptember 28, péntek

Változások az afrikai sertéspestis miatt bevezetett előírásokban

Frissítve 09.27. - Szennyeződött tejet hívtak vissza a forgalomból
2018. szeptember 27, csütörtök

Frissítve 09.27. - Szennyeződött tejet hívtak vissza a forgalomból