Vissza

NÉBIH jó tanácsok sonka- és tojásvásárláshoz

NÉBIH jó tanácsok sonka- és tojásvásárláshoz

NÉBIH jó tanácsok sonka- és tojásvásárláshoz
2017. április 10.

A sonka és a tojás egyaránt előkelő helyet foglal el a húsvéti ünnepi asztalon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a két népszerű termékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint, hogy mire figyeljünk vásárláskor.

A sonkák között megkülönböztetjük a nyers, a hőkezelt, valamint a formában vagy bélben hőkezelt sonkák alcsoportját. Emellett külön kategóriát képez a parasztsonka. Valamennyi termék minőségi követelményeit a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. „Húsvéti sonka” alatt a nyers sonkákat, a hőkezelt sonkákat és a parasztsonkát értjük.

Vásárláskor érdemes alaposan tanulmányozni a jelölést, ami egyértelműen megmutatja, hogy milyen típusú és minőségű termékkel van dolgunk. A címkén a nyers sonkák esetében a „nyers sonka”, a hőkezelt sonkák esetében „főtt sonka” vagy „sült sonka” alapmegnevezést olvashatjuk.

Szintén érdemes figyelni, hogy hagyományos pácolással, vagy gyorspácolással készült-e a termék, valamint, hogy a jelölésen a „füstölt” vagy a „füstölt ízű” kifejezés szerepel-e. Utóbbinál ugyanis – a keményfa égetése vagy a füstaroma légtérbe párologtatása helyett – közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe. A hagyományos pácolt, füstölt sonka íz-élményt keresőknek nem javasolt a „gyorspácolt” és „füstölt ízű” jelzővel ellátott termékek választása.

Vásárlásnál, a lejárati idő mellett, érdemes ellenőrizni, hogy a sonka ne legyen túl kemény vagy beszáradt, valamint fontos, hogy a termék – nyomás nélkül – ne engedjen levet. Kerüljük az alkalmi árusokat és csak megbízható, legális helyről vásároljunk. Csomagolatlan, úgynevezett lédig termékek esetén ezekről az információkról a forgalmazótól kérhetünk tájékoztatást.

2017. augusztus 1-jétől kell kötelezően alkalmazni a Magyar Élelmiszerkönyv módosítását, amely a sonkákra vonatkozóan is tartalmaz változtatásokat, például baromfi mellből és combból nem lehet hőkezelt sonkát készíteni. További változás, hogy új csoportok lesznek (parasztlapocka és szárított nyers sonka); valamint, hogy több minőségi paramétert is szigorítottak, csökken például a maximális sótartalom. Szintén fontos újítás lesz, hogy a füstaroma légtérbe történő párologtatásával füstölt terméket nem lehet majd „füstölt”-nek nevezni. Helyette a „folyékony füsttel füstölt…” vagy „füstoldattal füstölt…” jelzőt kell használni.

Tojásvásárláskor fontos, hogy csak tiszta, friss, ép tojást vegyünk. A tojás dobozán ellenőrizzük a minőség-megőrzési idő lejáratának dátumát, közeli lejárati idejű termék esetén gondoljuk át, mikor, mire szeretnénk felhasználni a tojást.

A tojásokon szereplő kód első számjele a tartási technológiára utal (0-biotartás,1-szabad tartás, 2-mélyalmos és 3-ketreces technológiából származik), amit a származási ország betűjele és a termelő tízjegyű regisztrációs száma követ. A kistermelők jelölés nélkül árusíthatnak a helyi piacokon, tőlük szóban kérhetünk tájékoztatást.

Az üzletekben a tojást tálcáról hagyományos kiszolgálással vagy önkiszolgálással is lehet árusítani. Ilyen árusítási módok esetén feltűnő helyen kihelyezett feliraton tájékoztatni kell a vásárlókat a következő információkról: a tojáscsomagoló központ azonosító száma, a minőség-megőrzési idő lejáratának dátuma, valamint a megfelelő tárolásra vonatkozó ajánlások.

Az ünnepekhez (is) kötődő további hasznos élelmiszerbiztonsági tanácsokat olvashatnak a NÉBIH Ételt csak okosan kampányának weboldalán: www.eteltcsakokosan.hu


Kapcsolódó anyagok:
A közlemény letölthető formában



Friss hírek

Gazdálkodási napló és üzemirányítási szoftverfejlesztők figyelmébe - 2018.
2018. december 12, szerda

Gazdálkodási napló és üzemirányítási szoftverfejlesztők figyelmébe - 2018.

Elutasította a tirám és dikvát hatóanyagok megújítását az Európai Bizottság
2018. december 10, hétfő

Elutasította a tirám és dikvát hatóanyagok megújítását az Európai Bizottság

Frissítve - További DON toxinos zab alapú termékeket vontak ki a forgalmazók
2018. december 7, péntek

Frissítve - További DON toxinos zab alapú termékeket vontak ki a forgalmazók

Átmeneti változás a Lóútlevél Iroda ügyfélfogadási rendjében
2018. december 5, szerda

Átmeneti változás a Lóútlevél Iroda ügyfélfogadási rendjében

Kacsatetemekkel etették a sertéseket egy Bács-Kiskun megyei állattartó telepen
2018. december 4, kedd

Kacsatetemekkel etették a sertéseket egy Bács-Kiskun megyei állattartó telepen

Toxinos zab alapú termékeket vont ki a forgalomból a Nébih
2018. december 3, hétfő

Toxinos zab alapú termékeket vont ki a forgalomból a Nébih

Elindult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
2018. december 3, hétfő

Elindult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Soha ne adjunk mézet egy évesnél fiatalabb csecsemőnek
2018. december 3, hétfő

Soha ne adjunk mézet egy évesnél fiatalabb csecsemőnek

Ismét interneten árult potencianövelő étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nébih
2018. november 30, péntek

Ismét interneten árult potencianövelő étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nébih

Igazolták az ASP-t egy újabb román háztáji állományban
2018. november 30, péntek

Igazolták az ASP-t egy újabb román háztáji állományban

Karbantartás miatti átmeneti leállás
2018. november 30, péntek

Karbantartás miatti átmeneti leállás

A szőlő után veszélyben a dió is! - Bővült a Xylella fastidiosa fertőzés kockázatát hordozó növények listája
2018. november 29, csütörtök

A szőlő után veszélyben a dió is! - Bővült a Xylella fastidiosa fertőzés kockázatát hordozó növények listája

Eredményesen zárult az élelmiszerbiztonsági Twinning projekt
2018. november 28, szerda

Eredményesen zárult az élelmiszerbiztonsági Twinning projekt

Komoly élelmiszerbiztonsági hiányosságok miatt függesztette fel a Nébih egy fővárosi cukrászüzem működését
2018. november 28, szerda

Komoly élelmiszerbiztonsági hiányosságok miatt függesztette fel a Nébih egy fővárosi cukrászüzem működését

Megmentettek egy súlyosan sérült madarat a Nébih munkatársai
2018. november 27, kedd

Megmentettek egy súlyosan sérült madarat a Nébih munkatársai

A lovaknál lecsengőben van idén a Nyugat-nílusi láz
2018. november 21, szerda

A lovaknál lecsengőben van idén a Nyugat-nílusi láz