Vissza

NÉBIH jó tanácsok sonka- és tojásvásárláshoz

NÉBIH jó tanácsok sonka- és tojásvásárláshoz

NÉBIH jó tanácsok sonka- és tojásvásárláshoz
2017. április 10.

A sonka és a tojás egyaránt előkelő helyet foglal el a húsvéti ünnepi asztalon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a két népszerű termékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint, hogy mire figyeljünk vásárláskor.

A sonkák között megkülönböztetjük a nyers, a hőkezelt, valamint a formában vagy bélben hőkezelt sonkák alcsoportját. Emellett külön kategóriát képez a parasztsonka. Valamennyi termék minőségi követelményeit a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. „Húsvéti sonka” alatt a nyers sonkákat, a hőkezelt sonkákat és a parasztsonkát értjük.

Vásárláskor érdemes alaposan tanulmányozni a jelölést, ami egyértelműen megmutatja, hogy milyen típusú és minőségű termékkel van dolgunk. A címkén a nyers sonkák esetében a „nyers sonka”, a hőkezelt sonkák esetében „főtt sonka” vagy „sült sonka” alapmegnevezést olvashatjuk.

Szintén érdemes figyelni, hogy hagyományos pácolással, vagy gyorspácolással készült-e a termék, valamint, hogy a jelölésen a „füstölt” vagy a „füstölt ízű” kifejezés szerepel-e. Utóbbinál ugyanis – a keményfa égetése vagy a füstaroma légtérbe párologtatása helyett – közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe. A hagyományos pácolt, füstölt sonka íz-élményt keresőknek nem javasolt a „gyorspácolt” és „füstölt ízű” jelzővel ellátott termékek választása.

Vásárlásnál, a lejárati idő mellett, érdemes ellenőrizni, hogy a sonka ne legyen túl kemény vagy beszáradt, valamint fontos, hogy a termék – nyomás nélkül – ne engedjen levet. Kerüljük az alkalmi árusokat és csak megbízható, legális helyről vásároljunk. Csomagolatlan, úgynevezett lédig termékek esetén ezekről az információkról a forgalmazótól kérhetünk tájékoztatást.

2017. augusztus 1-jétől kell kötelezően alkalmazni a Magyar Élelmiszerkönyv módosítását, amely a sonkákra vonatkozóan is tartalmaz változtatásokat, például baromfi mellből és combból nem lehet hőkezelt sonkát készíteni. További változás, hogy új csoportok lesznek (parasztlapocka és szárított nyers sonka); valamint, hogy több minőségi paramétert is szigorítottak, csökken például a maximális sótartalom. Szintén fontos újítás lesz, hogy a füstaroma légtérbe történő párologtatásával füstölt terméket nem lehet majd „füstölt”-nek nevezni. Helyette a „folyékony füsttel füstölt…” vagy „füstoldattal füstölt…” jelzőt kell használni.

Tojásvásárláskor fontos, hogy csak tiszta, friss, ép tojást vegyünk. A tojás dobozán ellenőrizzük a minőség-megőrzési idő lejáratának dátumát, közeli lejárati idejű termék esetén gondoljuk át, mikor, mire szeretnénk felhasználni a tojást.

A tojásokon szereplő kód első számjele a tartási technológiára utal (0-biotartás,1-szabad tartás, 2-mélyalmos és 3-ketreces technológiából származik), amit a származási ország betűjele és a termelő tízjegyű regisztrációs száma követ. A kistermelők jelölés nélkül árusíthatnak a helyi piacokon, tőlük szóban kérhetünk tájékoztatást.

Az üzletekben a tojást tálcáról hagyományos kiszolgálással vagy önkiszolgálással is lehet árusítani. Ilyen árusítási módok esetén feltűnő helyen kihelyezett feliraton tájékoztatni kell a vásárlókat a következő információkról: a tojáscsomagoló központ azonosító száma, a minőség-megőrzési idő lejáratának dátuma, valamint a megfelelő tárolásra vonatkozó ajánlások.

Az ünnepekhez (is) kötődő további hasznos élelmiszerbiztonsági tanácsokat olvashatnak a NÉBIH Ételt csak okosan kampányának weboldalán: www.eteltcsakokosan.hu


Kapcsolódó anyagok:
A közlemény letölthető formában

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Fontos változás az élelmiszer-automatákon elhelyezett kötelező jelölésekben
2017. április 27, csütörtök

Fontos változás az élelmiszer-automatákon elhelyezett kötelező jelölésekben

Vessünk garantált minőségű, fémzárolt vetőmagot
2017. április 27, csütörtök

Vessünk garantált minőségű, fémzárolt vetőmagot

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és az OGYÉI
2017. április 27, csütörtök

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és az OGYÉI

HUNGALIMENTARIA 2017
2017. április 26, szerda

HUNGALIMENTARIA 2017

Aszalt szilva fajtabírálatot tartott a NÉBIH
2017. április 26, szerda

Aszalt szilva fajtabírálatot tartott a NÉBIH

Nem engedélyezett besugárzott étrend-kiegészítőt jelentettek a RASFF rendszeren
2017. április 26, szerda

Nem engedélyezett besugárzott étrend-kiegészítőt jelentettek a RASFF rendszeren

Rovarölő szerrel szennyezett újhagyma
2017. április 24, hétfő

Rovarölő szerrel szennyezett újhagyma

Régi problémák és új kihívások a láthatáron a szőlő- és gyümölcstermesztésben
2017. április 21, péntek

Régi problémák és új kihívások a láthatáron a szőlő- és gyümölcstermesztésben

24 tonna jelöletlen burgonyát foglalt a NÉBIH
2017. április 21, péntek

24 tonna jelöletlen burgonyát foglalt a NÉBIH

Több mint száz féle lejárt terméket talált a NÉBIH egy kisboltban
2017. április 19, szerda

Több mint száz féle lejárt terméket talált a NÉBIH egy kisboltban

Megszülettek a második Iskolakerti Talajvizsgálatok eredményei
2017. április 18, kedd

Megszülettek a második Iskolakerti Talajvizsgálatok eredményei

Élő nyulat húsvétra? Maradjunk inkább a csokinál…
2017. április 13, csütörtök

Élő nyulat húsvétra? Maradjunk inkább a csokinál…

Véget ért a vektormentes időszak Magyarországon
2017. április 12, szerda

Véget ért a vektormentes időszak Magyarországon

Spárgát az ünnepi asztalra
2017. április 12, szerda

Spárgát az ünnepi asztalra

Újabb két Bács-Kiskun megyei állományban jelent meg a madárinfluenza
2017. április 11, kedd

Újabb két Bács-Kiskun megyei állományban jelent meg a madárinfluenza

Negyedszer tanácskoztak a hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdéseiről
2017. április 7, péntek

Negyedszer tanácskoztak a hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdéseiről