null Március elsejével indul a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Március elsejével indul a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2018. március 1, csütörtök

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően, idén tavasszal is sor kerül a Húsvétkor hagyományosan fogyasztott, valamint a szezonális élelmiszerek fokozott ellenőrzésére. Az átfogó vizsgálatot Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelte el a 2018. március 1-je és április 2-a közötti időszakra.

Az egész országra kiterjesztett ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek és a Nébih szakemberei végzik.

A tavaszi szezonális mustra hagyományait követve, a 2018-as évben is az ellenőrzés középpontjába kerülnek például a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények (különösen a sonka), az édesipari termékek, a különféle borok és szeszes italok, a szezonális zöldségek és gyümölcsök, valamint – az élelmiszerlánc szemléletet érvényesítve – a bárányok és nyulak szállítása is. Tekintve, hogy a húsvéti időszakban jelentősen megemelkedik a tojásfogyasztás, a szakemberek kiemelten figyelik az értékesítésre kerülő étkezési tojást. Idén először a tojásfestékeket is vizsgálat alá vonja a hatóság.

Az agrártárca célja, hogy az ünnepi időszakban is kizárólag biztonságos, kiváló minőségű, lehetőség szerint hazai gyártású élelmiszerek kerüljenek a magyar családok asztalára.

Forrás: FM Sajtóiroda


Friss hírek

2025. december 4, csütörtök

Év végén rövid leállás várható a Nébih szakrendszereiben

A Nébih ezúton értesíti az ügyfeleit, hogy 2025. december 31. 20:00 és 2026. január 01. 14:00 óra között több szakrendszer átmenetileg nem lesz elérhető. A karbantartás miatt szükséges szüneteltetés ideje alatt a Nébih által üzemeltetett ügyfélfelületek, valamint a kapcsolódó szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Tovább >

2025. december 3, szerda

Calicivírus-járvány okozta a budapesti XIII. kerületi tömeges megbetegedést

Lezárult a november 6-án a budapesti XIII. kerületben kialakult, közel 594 embert érintő enterális megbetegedéssorozat hatósági vizsgálata. A hatósági, laboratóriumi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatok kimutatták, hogy a járványt Norovírus, a calicivírusok családjába tartozó kórokozó okozta. A vírus feltételezhetően nyers élelmiszer útján került a közétkeztetésbe, a fertőzés terjedése tipikus közösségi mintázatot mutatott.

Tovább >