null Lezárult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első időszaka

Lezárult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első időszaka

2018. március 27, kedd

A korábbi évekhez hasonlóan idén március 1-jén is útjára indult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, amit Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár rendelt el. A hatóság elsősorban a húsvéthoz kapcsolódó termékeket, illetve az ilyenkor kiemelt forgalmat bonyolító élelmiszervállalkozásokat vizsgálja. A mustra félidejéig 2.135 ellenőrzést végeztek el a szakemberek és a szabálytalanságok miatt kiszabott bírság meghaladta a 7,3 millió forintot. A szezonra jellemző termékek mellett, az akció új elemeként, a tojásfestékeket is megvizsgálta a Nébih, ami igazán megnyugtató eredményt hozott.

Az egy évtizedes múltra visszatekintő ellenőrzés-sorozat a tavaszi szezonban minden évben a Húsvét hétfőt megelőző időszakban zajlik. Az átfogó vizsgálatot az Földművelésügyi Minisztérium (FM) rendeli el, majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával a Nébih és a megyei kormányhivatalok szakemberei folytatják le az élelmiszerláncban. Ahogy az ilyenkor kínált árucikkek is sokfélék, úgy a vizsgálat is széles spektrumú: a pácolt, füstölt, nyers vagy főtt húskészítményektől – különösen a sonkától – kezdődően, a tojáson át az édesipari termékekig, az alkoholos italokig, valamint a szezonális zöldség- és gyümölcsfélékig terjed.

Az ellenőrzés-sorozat első időszakában, azaz március 1-je és 18-a között felkeresett 1.958 létesítmény esetében összesen 5 alkalommal volt szükség az élelmiszervállalkozás tevékenységének korlátozására, s bár ez a szám csökkenést mutat a tavalyi év hasonló időszakához képest, a feltárt szabálytalanságok – és a velük összefüggésben alkalmazott bírságok – tekintetében romlott a helyzet. A szakemberek 74 esetben róttak ki bírságot, melynek összege meghaladja a 7,3 millió forintot.

A 2017-es tavaszi szezonális vizsgálat „félidős” adataival összehasonlítva, idén kevesebb higiéniai hiányosságot (az összes ellenőrzés 3,6%-ában) tapasztalt a hatóság. Az ellenőrzés alá vont termékek esetében több minőségi, valamint összetételbeli (3,4%) probléma adódott, mint egy évvel ezelőtt, a nyomon követhetőség viszont egyértelműen javult (2,2%-ról 1,3%-ra mérséklődött a hiányosságok aránya).

Idén első alkalommal a kereskedelemben kapható tojásfestékek ellenőrzésére is sor került. Az országszerte megmintázott 44 tojásfesték csomagból 126 különböző tojásfestéket vizsgált meg a Nébih laboratóriuma. Csupán egy esetben fordult elő, hogy egy piros festék a jelölésen feltüntetett azorubin (E122) helyett neokokcint (E124) tartalmazott.

Örömteli hír, hogy a jelölés szerint csak természetes színezékeket tartalmazó tojásfestékekben a vizsgálatok valóban nem mutattak ki mesterséges színezéket. Egyes gyártók pedig külön jelölték, hogy a festékek nem tartalmaznak azoszínezékeket, amit a mérések is megerősítettek.  

A tavaszi szezonális ellenőrzés-sorozat, annak érdekében, hogy az ünnepek idején is kiváló minőségű és biztonságos élelmiszerek kerüljenek a családok asztalára, egész Húsvét hétfőig tart.

Kapcsolódó anyagok:
tavaszi szezonális ellenőrzés (2018) eredményei - részjelentés


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >