null Komárom-Esztergom megye - 42. számú vizsgálat - Esztergomi Zöld Óvoda Tálalókonyha

Komárom-Esztergom megye - 42. számú vizsgálat - Esztergomi Zöld Óvoda Tálalókonyha

Komárom-Esztergom megye - 42. számú vizsgálat - Esztergomi Zöld Óvoda Tálalókonyha

42. számú vizsgálat (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Esztergomi Zöld Óvoda Tálalókonyha
(2500 Esztergom, Deák Ferenc utca 48..)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 17,0 pont

 

 

Menü: Tarhonya leves, Fejtett babfőzelék, csirkepörkölt, Teljes kiőrlésű kenyér, Banán

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. május 17.

Mintavételi alap : 69 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 4-6 év

Főzőkonyha:
Hungast Kőrösy Főzőkonyha
(2500 Esztergom, Szent István tér 6.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Tarhonyaleves (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Fűszerpaprikától narancsos-pirosra szinezett lé sárgarépa-, zeller-, fehérrépa kockák, néhány nagyobb burgonya kocka, eltérő színűre pirított tarhonya , zöldfűszer foszlányok. Az alján viszonylag sok fűszerszemcse.
Állomány: A lé hígan folyó, a zöldségek és a tarhonya kissé túlfőttek. A burgonya  puha, kellően átfőtt.
Illat: Jellegzetes paprikás-zöldséges illatú. Enyhe kesernyés illat érződik.
Íz: Enyhén csípős, a bors íze erősebben érezhető. A só ízfokozó hatása kellően érvényesül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fejtett babfőzelék, csirkepörkölt (15-20 + 4 dkg/adag)

Külső megjelenés: Fakó sárgásbarna főzelékalapban sok különböző színű, eltérő méretű fejtett bab. Néhány fehér színű fokhagyma darab , piros és fekete fűszerszemcsék láthatók.
Drappos-barna pörkölt szaftban eltérő méretűre és alakúra aprított húsdarabok, viszonylag nagy hagymadarabok, sok piros-fekete fűszerszemcse.
Állomány: A főzelék kellően besűrített, bab kisség szétfőtt. A pörköltszaft sűrű, a hús puha, omlós.
Illat: A főzelék jellegzetesen savanykás. A pörkölt hagymás-paprikás-fűszeres. Harmonikus. Idegen szagtól mentes.
Íz: A főzelék enyhén savanykás, kellemesen fokhagymás. A só ízfokozó hatása gyengébben érvényesül.
A pörkölt jellegének megfelelően fűszerezett, kellemes, harmonikus. Összhatásában ízletes, harmonikus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teljeskiőrlésű kenyér (1 szelet/adag)

Külső megjelenés: Formában sült, fénytelen, világos aranybarna héjú, korpaszemcsékkel tarkított, világos drapp bélzetű kenyérszelet.
Állomány: A héj visszapuhult. A bélzet puha, rugalmas, laza szerkezetű. Néhány nagyobb légüreg látható.
Illat: Gabonaillatú. Kissé élesztős, kissé aromaszegény.
Íz: Kissé jellegtelen, kevésbé aromás. A só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül. Enyhén élesztős ízű.

 

 

 

Banán (1 darab/adag)

Külső megjelenés: 1 darab ép, egész, sárga héjú banán. Jellegzetesen, enyhén görbült. A héján néhány barna folt látható.
Állomány: Jellegzetesen puha, szájban elomló. Érett, de nem túl érett banánra jellemző. 
Illat: Intenzív, kellemes, érett banánra jellemző. Idegen szagtól mentes.
Íz: Kellemes, édes, aromás, ízletes. Megfelelően érett. Idegen íztől mentes.

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 64 adagra:

Tarhonyaleves
Liszt 0,03 kg
Őrölt feketebors 0,001 kg
Fűszerpaprika 0,003 kg
Olaj 0,006 l
Só 0,004 kg
Tarhonya 0,06 kg
Lecsó 0,048 kg
Ételízesítő 0,004 kg
Mirelit sárgarépakocka 0,09 kg
Mirelit petrezselyemkocka 0,09 kg
Mirelit petrezselyem zöldje 0,004 kg
Mirelit zellerkocka 0,06 kg
Burgonya 0,36 kg
Vöröshagyma 0,03 kg

 

Fejtett babfőzelék
Liszt 0,084 kg
Fekete őrölt bors 0,001 kg
Fűszerpaprika 0,004 kg
Olaj 0,048 l
Só 0,005 kg
Mirelit fejtett bab 0,54 kg
Mirelit fokhagyma 0,012 kg
Vöröshagyma 0,03 kg
Tejföl 0,12 l


 

Csirke pörkölt
Csirkecomb 3,84 kg
Liszt 0,064 kg
Őrölt feketebors 0,006 kg
Fűszerpaprika 0,045 kg
Őrölt kömény 0,006 kg
Olaj 0,064 l
Só 0,032 kg
Lecsó konzerv 0,768 kg
Vöröshagyma 1,15 kg


 


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >