null Komárom-Esztergom megye - 41. számú vizsgálat - Kőkúti Általános Iskola Tálalókonyha

Komárom-Esztergom megye - 41. számú vizsgálat - Kőkúti Általános Iskola Tálalókonyha

Komárom-Esztergom megye - 41. számú vizsgálat - Kőkúti Általános Iskola Tálalókonyha

41. számú vizsgálat (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Kőkúti Általános Iskola Tálalókonyha
(2890 Tata, Kőkút köz 2.)

A menü minősítése:

ÁTLAG ALATTI 10,3 pont

 

 

Menü: Csurgatott leves, Paprikásburgonya, Ecetes uborka, Rácsos linzer

 

 

Mintavétel ideje: 2018. október 18.

Mintavételi alap: 407 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 6-14 év

Főzőkonyha:
Komárom-Esztergom Megyei Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Gyermekotthon Főzőkonyha
(2890 Tata, Új u. 21.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 

Csurgatott leves (5 dl/adag)

Külső megjelenés: Áttetsző, hígan folyó, opálos, sárgás-zöldes színű alaplében zöldségszemcsék, és zöldfűszerszemcsék, egyenletlen méretűre darabolt és héjától nem megfelelően megtisztított narancsos színű sárgarépa és törtfehér színű gyökérzöldség látható változó arányban és mennyiségben. a zellerdarabok barnás elszíneződést tartalmaznak.  A tetején megfelelő mennyiségű zsiradékcsepp gyöngyöz. Levesbetétként nagy mennyiségű, törtfehér színű csurgatott, nokedli formájú tészta tálalt.
Állomány: Az alaplé jellegzetesen hígan folyó, a zöldségek egy része túlfőtt, a zeller kissé fás, a levesbetét mászkos, a leves alján a fűszerek és zöldségdarab törmelékek üledéket alkotnak.
Illat: Az ételízesítő és a bors illata dominál. Idegen szagtól mentes.
Íz: Jellegtelen, inkább tészta ízű, benne a bors íze dominál. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paprikásburgonya (35 dkg/adag)

Külső megjelenés: Pirospaprikától narancsos-barnásra színezett, olajos-szaftos alaplében hasábra darabolt a zsiradéktól narancsosra színezett üvegesen fénylő, sárgásfehér burgonyadarabok és nagyon vékony, kb. 1 mm vastagságú barnás-rózsaszínes színű, néhol szétfőtt, kipúposodott, összeráncosodott virslikarikák láthatók. A virsli miatt nem tetszetős megjelenésű.
Állomány: A lé híg, a virslikarikák szétfőttek, mállók, a burgonya nem egyenletesen főtt át, üvegesre főtt.
Illat: A pirospaprika és a főtt burgonya illata dominál, kissé üres illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: A burgonyát nem járta át a jellemző, paprikás-hagymás- fűszeres szaft íze, kissé zsíros ízhatású, borsos. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ecetes uborka (12 dkg/adag)

Külső megjelenés: 2 db kb. 9- 10 cm hosszú, 3,5-4,0 cm átmérőjű uborka olívazöld színű, megfelelően göbös felületű. Belseje világos olívazöld színű, közepe üreges.
Állomány: A héja kissé kemény, belül üreges, húsa jellemző állományú.
Illat: Erősen ecetes, szúrós szagú. Idegen szagtól mentes.
Íz: Dominánsan ecetes, nyálkahártyát irritáló hatású, az evőeszközt megszínezi az ecet által kioldott, az uborkában lévő zöld színanyag.

 

 

Rácsos linzer (10 dkg/adag)

Külső megjelenés: 6x6 cm-es, 2,5-3 cm magas, hasáb alakú sütemény a desszert. A barnás-drappos színű linzertészta tetején narancsos színű, egyenletesen, vékony rétegben elkent lekvárréteg, felette pedig rácsos linzertészta látható.
Állomány: A tészta omlós szerkezetű, megfelelően átsült, de száraz, fojtós. A lekvár zselés állományú, mennyisége kevés.
Illat: A gyümölcsös lekvár és az édeskés-sült linzertészta illata harmonikusan érezhető. Idegen illat nem érződik.
Íz: A tészta megfelelően édes, a lekvár túlzóan édes. Idegen íztől mentes.

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 120 adagra:

Csurgatott leves
Búzaliszt 0,402 kg
Ételízesítő 0,009 kg
Étolaj 0,139 liter
Feketebors (őrölt) 0,005 kg
Fűszerpaprika 0,003 kg
Só 0,014 kg
Karalábé 0,088 kg
Petrezselyem gyökér 0,263 kg
Petrezselyemzöld 0,018 kg
Sárgarépa 0,437 kg
Tyúktojás 1,9 db
Vöröshagyma 0,088 kg
Zellergyökér 0,088 kg
 

Paprikásburgonya
Burgonya 105 kg
Ételízesítő 0,375 kg
Olaj 2,76 liter
Fűszerpaprika 0,401 kg
Köménymag (őrölt) 0,015 kg
Virsli 2,025 kg
Vöröshagyma 5,407 kg

Rácsos linzer
Buzaliszt (BL55) 6,622 kg
Teljes kiőrlésű búzaliszt 8,25 kg
Kristálycukor 4,965 kg
Sárgabarack íz 6,071 kg
Sütő margarin 4,965 kg
Tojás 54 db
Sürőpor 0,33 kg
Vaníliás cukor 0,206 kg


Ecetes uborka 

 

 


Friss hírek

2024. november 5, kedd

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Tovább >

2024. október 16, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.10.16.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >