Komárom-Esztergom megye - 40. számú vizsgálat - Bárdos László Gimnázium - Tatabánya
Komárom-Esztergom megye - 40. számú vizsgálat - Bárdos László Gimnázium - Tatabánya
40. számú vizsgálat – (főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Bárdos László Gimnázium Főző- és tálalókonyha
(2800 Tatabánya, Gál I. ltp. 701.)
A menü minősítése:
ÁTLAG FELETTI | 16,2 pont |
Menü: Karfiol leves, Erdélyi rakott káposzta,
Vértesi kukoricapelyhes kenyér
Mintavétel ideje: 2018. április 26.
Mintavételi alap : 113 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14, 15-18, felnőtt
Főzőkonyha: u.a.
Üzemeltető: Nebuló Vendéglátó Kft.
(2800 Tatabánya, Gál I. ltp. 701.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Karfiol leves (3 dl/adag)
Külső megjelenés: | Drappos-sárga, kissé opálos lében sok eltérő méretű -kicsi és nagy- karfiolrózsa, néhány negyedelt sárgarépa hasáb, 1-2 zöldfűszerlevél. Tetején narancsszínű zsírcseppek. |
Állomány: | Az alaplé hígan folyó, sűrítés nélküli. A karfiol túlfőtt, kisebb-nagyobb darabokra széteső. A répa puha. |
Illat: | Jellegtelen, fűszerszegény. Enyhe karfiol illat, és zsiradék illata érződik. |
Íz: | Jellegtelen, üres, íztelen. Fűszer- és aromaszegény, a só ízfokozó hatása nem érvényesül. |
Erdélyi rakott káposzta (20 dkg /adag)
Külső megjelenés: |
Kissé szecskásan vágott savanyú káposzta csíkok, főtt rizs, pörköltesen elkészített darált hús rétegesen lerakva, tetején tejföl. |
Állomány: | Az összetevők puhák, kellően átfőttek. A darált hús és a rizs egy része kisebb csomókban összeálló. |
Illat: | Savanykás, kevésbé fűszeres. A káposzta és a tejföl illata dominál. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Kellemesen savanykás, de kissé fűszerszegény. Élvezeti értéke megfelelő. Idegen íztől mentes. |
Vértesi kukoricapelyhes kenyér
Külső megjelenés: | Szeletelt, szabadon vetett vekniből származó egész szelet kenyér. Héja aranybarna, bélzete világos drapp színű, enyhén sárgás árnyalattal. |
Állomány: | A héj kissé visszapuhult, a bélzet rugalmas, laza szerkezetű, csomómentes. Néhány nagyobb légüreget tartalmaz. |
Illat: | Jellegének megfelelő, kellemes, aromás. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Kissé jellegtelen, kevésbé aromás. A só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Karfiol leves
Karfiol 7 kg
Répakocka 3 kg
Tészta 2 kg
Olaj 1 l
Liszt 1 kg
Só 0,05 kg
Erdélyi rakott káposzta
Savanyúkáposzta 7 kg
Vöröshagyma 2 kg
Tőkehús 1,2 kg
Lecsó 0,5 kg
Olaj 0,5 l
Rizs 2 kg
Tejföl 1 l
Só 0,05 kg