null Komárom-Esztergom megye - 40. számú vizsgálat - Bárdos László Gimnázium - Tatabánya

Komárom-Esztergom megye - 40. számú vizsgálat - Bárdos László Gimnázium - Tatabánya

Komárom-Esztergom megye - 40. számú vizsgálat - Bárdos László Gimnázium - Tatabánya

40. számú vizsgálat – (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Bárdos László Gimnázium Főző- és tálalókonyha
(2800 Tatabánya, Gál I. ltp. 701.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 16,2 pont

 

 

Menü: Karfiol leves, Erdélyi rakott káposzta,
Vértesi kukoricapelyhes kenyér

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. április 26.

Mintavételi alap : 113 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14, 15-18, felnőtt

Főzőkonyha: u.a.
Üzemeltető: Nebuló Vendéglátó Kft.
(2800 Tatabánya, Gál I. ltp. 701.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Karfiol leves (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Drappos-sárga, kissé opálos lében sok eltérő méretű -kicsi és nagy- karfiolrózsa, néhány negyedelt sárgarépa hasáb, 1-2 zöldfűszerlevél. Tetején narancsszínű zsírcseppek.
Állomány: Az alaplé hígan folyó, sűrítés nélküli. A karfiol túlfőtt, kisebb-nagyobb darabokra széteső. A répa puha.
Illat: Jellegtelen, fűszerszegény. Enyhe karfiol illat, és zsiradék illata érződik.
Íz: Jellegtelen, üres, íztelen. Fűszer- és aromaszegény, a só ízfokozó hatása nem érvényesül.

 

 

 

 

 

 

 

 

Erdélyi rakott káposzta (20 dkg /adag)

Külső megjelenés:

Kissé szecskásan vágott savanyú káposzta csíkok, főtt rizs, pörköltesen elkészített darált hús rétegesen lerakva, tetején tejföl.

Állomány: Az összetevők puhák, kellően átfőttek. A darált hús és a rizs egy része kisebb csomókban összeálló.
Illat: Savanykás, kevésbé fűszeres. A káposzta és a tejföl illata dominál. Idegen szagtól mentes.
Íz: Kellemesen savanykás, de kissé fűszerszegény. Élvezeti értéke megfelelő. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vértesi kukoricapelyhes kenyér

Külső megjelenés: Szeletelt, szabadon vetett vekniből származó egész szelet kenyér. Héja aranybarna, bélzete világos drapp színű, enyhén sárgás árnyalattal.
Állomány: A héj kissé visszapuhult, a bélzet rugalmas, laza szerkezetű, csomómentes. Néhány nagyobb légüreget tartalmaz.
Illat: Jellegének megfelelő, kellemes, aromás. Idegen szagtól mentes.
Íz: Kissé jellegtelen, kevésbé aromás. A só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül.

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Karfiol leves
Karfiol 7 kg
Répakocka 3 kg
Tészta 2 kg
Olaj 1 l
Liszt 1 kg
Só 0,05 kg

Erdélyi rakott káposzta
Savanyúkáposzta 7 kg
Vöröshagyma 2 kg
Tőkehús 1,2 kg
Lecsó 0,5 kg
Olaj 0,5 l
Rizs 2 kg
Tejföl 1 l
Só 0,05 kg
 

 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >