null Komárom-Esztergom megye – 37. számú vizsgálat - Sárberki Általános Iskola - Tatabánya

Komárom-Esztergom megye – 37. számú vizsgálat - Sárberki Általános Iskola - Tatabánya

Komárom-Esztergom megye – 37. számú vizsgálat - Sárberki Általános Iskola - Tatabánya

37. számú vizsgálat – (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Sárberki Általános Iskola Főzőkonyha
(2800 Tatabánya, Sárberki Ltp. 500/A.

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 16,8 pont

 

 

Menü: Brokkolileves, Rizseshús, Csalamádé

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. január 23.

Mintavételi alap : 413 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-15 év

Főzőkonyha:
u.a. Kölyök Kft.

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Brokkolileves (3 dl/adag)

Külső megjelenés:

Zöldes fehér sűrű alaplében kisebb-nagyobb brokkoli darabkák, brokkoli rózsából származó zöld szemcsék, néhány sárgarépa hasáb, sok kis kerek tészta levesbetétként. Tetején áttetsző zsírcseppek.

Állomány:

Az alaplé kellően besűrített, csomómentes. A brokkoli és a tészta puha, túlfőtt, a sárgarépa megfelelően puha.

Illat:

Jellegének megfelelő, kellemes, aromás, a brokkoli illata jól érezhető. Idegen szagtól mentes.

Íz:

Brokkoli levesre jellemző, kellemesen fűszerezett, a só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül. A sok túlfőtt tészta kissé ront az ízérzeten.

Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rizseshús (27 dkg /adag)

Külső megjelenés:

A pörkölt szaftjától narancspirosra színezett rizsszemek között

eltérő méretűre darabolt barnás színű húskockák.

A rizs pergős, hosszúszemű, de viszonylag sok töredezett szem van közte.

A hús jól tisztított.

Állomány:

A rizs jellegzetesen rugalmas, pergős, jól átfőtt. Csomómentes.

A hús átfőtt, de kissé rágós, száraz.

Illat:

Jellegének megfelelő, paprikás, pörköltes. Kevésbé fűszeres.

Idegen szagtól mentes.

Íz:

Jellegének megfelelő, kellemes, ízletes. Ízében a pörkölt íze jól érezhető. A rizs és a hús harmonikus összhatású.

Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csalamádé (10 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Csíkokra vágott fehérkáposzta, szeletelt uborka, piros, sárga és narancsszínű paprika darabkák minimális ecetes lében. A káposzta kissé szecskás, az uborka egyenlőtlenül darabolt, nem tetszetős.

Állomány:

Ropogós, jellegének megfelelő.

Illat:

Az összetevőkre jellemző, az ecet és a káposzta illata dominál. nem teljesen harmonikus. Idegen illattól mentes.

Íz:

Jellegének megfelelő, savanyú, kissé édeskés. Nem teljesen harmonikus. Idegen íztől mentes.

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra:

Brokkolileves
Brokkoli mirelit 5,9 kg
Liszt 0,64 kg
Ételízesítő 0,078 kg
Étolaj 0,4 l
Só 0,07 kg
Tejföl 12% 2 kg
Tej 2,5 l

Rizseshús
Sertés lapocka 4 kg
Vöröshagyma 1 kg
Sertészsír 0,8 kg
Rizs 6 kg
Fűszerpaprika 0,10 kg
Feketebors őrölt 0,005 kg
Só 0,05 kg
Ételízesítő 0,05 kg
 

 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >