Komárom-Esztergom megye-28. számú vizsgálat-Szent Margit Általános Iskola Tálalókonyha- Tatabánya
Komárom-Esztergom megye-28. számú vizsgálat-Szent Margit Általános Iskola Tálalókonyha- Tatabánya
28. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Szent Margit Általános Iskola Tálalókonyha (2800 Tatabánya, Botond vezér út 1.)
A menü minősítése:
kiválóan megfelelt |
átlag feletti |
ÁTLAGOS |
átlag alatti |
nem |
Mintavétel ideje: 2017.02.14. Napi adag: 186 adag/ebéd Főzőkonyha: Lővér Vendéglő (2800 Tatabánya, Szőlődomb út 144.) |
Részletes érzékszervi minősítés:
Burgonyakrém leves (2 dl /adag)
Külső megjelenés: |
Drappos-zöldes színű lében apró sárgarépa darabok, burgonya reszelék foszlányok és sok aprított zöldfűszer levél látható. A lében fűszerszemcsék, tetején kevés színtelen zsiradékcsepp található. A levesbetét aranybarnára sült, közel azonos méretű leves gyöngy. |
Állomány: |
A lé krémleveshez képest kissé hígabban folyó. A sárgarépa és a burgonya darabkák puhák, de nem szétmállók. A leves gyöngy ropogós, friss. |
Illat: |
Burgonyalevesre jellemző, kellemes, kissé zöldséges illatú. Enyhén fűszeres, idegen szagtól mentes. A leves gyöngy enyhén olajos, friss, idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Kellemes, kellően sós, kevésbé fűszeres. A leves gyöngy jellegzetes, tiszta, idegen íztől mentes. Együtt fogyasztva ízhatása harmonikus. |
Zöldbab főzelék, Pulykavagdalt (2,5 dl + 8 dkg /adag)
Külső megjelenés: |
1db sötét arany-barnára pirult kérgű, közel szabályos, lapított gömb alakú vagdalt. Metszéslapján fűszerpaprikától pirosas barnára színezett, szinte homogén megjelenésű, fekete és piros fűszerszemcsék tarkítják. Sárgás-drapp színű, besűrített főzőlében sárga hüvelyű zöldbab, apró sárgarépa darabkák, zöldfűszerlevél foszlányok. A zöldbab közel azonos hosszúságúra aprított, jól tisztított, de főzés közben egy része szétfőtt. |
Állomány: |
A főzőlé kellő mértékben besűrített, a zöldbab kissé túlfőtt. Szálas, elrághatatlan részeket nem tartalmaz.
A vagdalt külső rétege vékony, egyenletesen pirult, belseje puha, kissé lágy, közel homogén szerkezetű, jól vágható, jól rágható. |
Illat: |
A főzelék jellegzetes, fokhagymás, fűszeres illatú. Idegen szagtól mentes. A vagdalt fűszerpaprikás, borsos, kellemesen aromás, sülthúsos illatú. |
Íz: |
A főzelék édeskés, a zöldbab íze gyengébben érvényesül. A vagdalt kissé sós, a fűszerpaprika íze domináns, fűszeres. Együtt fogyasztva nem teljesen harmonikus az összhatás. |
Félbarna kenyér (6 dkg/adag)
Külső megjelenés: |
1db, fél szelet, aranybarnára sült héjú kenyér darab. Bélzete drappos- barna, több apró korpaszemcse és nagyobb légüreg látható. |
Állomány: |
Jól lazított, puha, rugalmas, egyenletesen átsült. Héja visszapuhult. |
Illat: |
Kellemesen aromás, savanykás, kissé élesztő szagú. Tiszta, idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Jellegének megfelelően kissé savanykás, kellemesen sós, aromás. Tiszta, idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/ anyaghányad |
Burgonyakrém leves Burgonya Főzőtejszín Petrezselyemgyökér Sárgarépa Búzaliszt Vöröshagyma Olaj Petrezselyemlevél Fűszerpaprika Só Őrölt bors Zöldbabfőzelék Zöldbab (mirelit) Tejföl 12% Liszt Olaj Vöröshagyma Fekete őrölt bors Fokhagyma Pulykavagdalt Pulyka comb Zsemlemorzsa Olaj Vöröshagyma Zsemle Tojás |