null Komárom-Esztergom megye-28. számú vizsgálat-Szent Margit Általános Iskola Tálalókonyha- Tatabánya

Komárom-Esztergom megye-28. számú vizsgálat-Szent Margit Általános Iskola Tálalókonyha- Tatabánya

Komárom-Esztergom megye-28. számú vizsgálat-Szent Margit Általános Iskola Tálalókonyha- Tatabánya

28. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):

Szent Margit Általános Iskola Tálalókonyha (2800 Tatabánya, Botond vezér út 1.)

A menü minősítése:

 

kiválóan megfelelt

átlag feletti

ÁTLAGOS

átlag alatti

nem
megfelelő

 

Menü: Burgonyakrém leves, Zöldbab főzelék,

Pulykavagdalt, Félbarna kenyér

 

Mintavétel ideje: 2017.02.14.

Napi adag: 186 adag/ebéd

Főzőkonyha: Lővér Vendéglő

(2800 Tatabánya, Szőlődomb út 144.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Burgonyakrém leves (2 dl /adag)

Külső megjelenés:

Drappos-zöldes színű lében apró sárgarépa darabok, burgonya reszelék foszlányok és sok aprított zöldfűszer levél látható. A lében fűszerszemcsék, tetején kevés színtelen zsiradékcsepp található. A levesbetét aranybarnára sült, közel azonos méretű leves gyöngy.

Állomány:

A lé krémleveshez képest kissé hígabban folyó. A sárgarépa és a burgonya darabkák puhák, de nem szétmállók. A leves gyöngy ropogós, friss.

Illat:

Burgonyalevesre jellemző, kellemes, kissé zöldséges illatú. Enyhén fűszeres, idegen szagtól mentes. A leves gyöngy enyhén olajos, friss, idegen szagtól mentes.

Íz:

Kellemes, kellően sós, kevésbé fűszeres. A leves gyöngy jellegzetes, tiszta, idegen íztől mentes. Együtt fogyasztva ízhatása harmonikus.

Zöldbab főzelék, Pulykavagdalt (2,5 dl + 8 dkg /adag)

Külső megjelenés:

1db sötét arany-barnára pirult kérgű, közel szabályos, lapított gömb alakú vagdalt. Metszéslapján fűszerpaprikától pirosas barnára színezett, szinte homogén megjelenésű, fekete és piros fűszerszemcsék tarkítják.

Sárgás-drapp színű, besűrített főzőlében sárga hüvelyű zöldbab, apró sárgarépa darabkák, zöldfűszerlevél foszlányok. A zöldbab közel azonos hosszúságúra aprított, jól tisztított, de főzés közben egy része szétfőtt.

Állomány:

A főzőlé kellő mértékben besűrített, a zöldbab kissé túlfőtt. Szálas, elrághatatlan részeket nem tartalmaz.

 

A vagdalt külső rétege vékony, egyenletesen pirult, belseje puha, kissé lágy, közel homogén szerkezetű, jól vágható, jól rágható.

Illat:

A főzelék jellegzetes, fokhagymás, fűszeres illatú. Idegen szagtól mentes. A vagdalt fűszerpaprikás, borsos, kellemesen aromás, sülthúsos illatú.

Íz:

A főzelék édeskés, a zöldbab íze gyengébben érvényesül. A vagdalt kissé sós, a fűszerpaprika íze domináns, fűszeres. Együtt fogyasztva nem teljesen harmonikus az összhatás.

Félbarna kenyér (6 dkg/adag)

Külső megjelenés:

1db, fél szelet, aranybarnára sült héjú kenyér darab. Bélzete drappos- barna, több apró korpaszemcse és nagyobb légüreg látható.

Állomány:

Jól lazított, puha, rugalmas, egyenletesen átsült. Héja visszapuhult.

Illat:

Kellemesen aromás, savanykás, kissé élesztő szagú. Tiszta, idegen szagtól mentes.

Íz:

Jellegének megfelelően kissé savanykás, kellemesen sós, aromás. Tiszta, idegen íztől mentes.

Részletes összetétel/

anyaghányad

Burgonyakrém leves

Burgonya

Főzőtejszín

Petrezselyemgyökér

Sárgarépa

Búzaliszt

Vöröshagyma

Olaj

Petrezselyemlevél

Fűszerpaprika

Őrölt bors

Zöldbabfőzelék

Zöldbab (mirelit)

Tejföl 12%

Liszt

Olaj

Vöröshagyma

Fekete őrölt bors

Fokhagyma

Pulykavagdalt

Pulyka comb

Zsemlemorzsa

Olaj

Vöröshagyma

Zsemle

Tojás


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >