Komárom-Esztergom megye - 22.számú vizsgálat - „Temesvári Pelbárt” Ferences Gimnázium és Kollégium
Komárom-Esztergom megye - 22.számú vizsgálat-„Temesvári Pelbárt” Ferences Gimnázium és Kollégium
22. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
„Temesvári Pelbárt” Ferences Gimnázium és Kollégium (2500 Esztergom, Bottyán J. út 10.)
A menü minősítése:
kiválóan megfelelt |
átlag feletti |
ÁTLAGOS |
átlag alatti |
nem |
Mintavétel ideje: 2016.10.05. Napi adag: 350 adag/ebéd Főzőkonyha: u.a. |
Részletes érzékszervi minősítés:
Köménymagleves pirított zsemlekockával (3 dl/adag)
Külső megjelenés: |
Drappos, sápadt színű opálos, híg lé tetején kevés pirospaprikától színezett narancsos színű zsírcsepp látható. Világostól-sötétebb barnára pirított eltérő méretű (1-2 cm) kenyérre emlékeztető zsemlekockák felületükön petrezselyemzöld darabokkal alkotják a levesbetétet. |
Állomány: |
A leves hígan folyó, vízszerű. A zsemlekocka jellegzetes, ropogós, a levesben megfelelően felpuhul. |
Illat: |
A leves köményre jellemző illatú. Jellegzetes, tiszta. Minden idegen szagtól mentes. |
Íz: |
A leves köményes ízű, a só használat nem megfelelő, a sónak, mint ízfokozónak a szerepe nem érvényesül. Minden idegen íztől mentes. |
Székelykáposzta (4 dl/adag)
Külső megjelenés: |
A fűszerpaprikától narancsszínűre színezett tejföllel megfelelően sűrített főétel, megfelelő mennyiségű lét tartalmaz. A káposzta egyenletesen szeletelt, barnáspirosas színű. A barnás, szabálytalan alakúra vágott húskockák (3-6 cm) többnyire jól tisztítottak. Tetején piros zsírcsepp, láthatók. Az étel kolbászkarikákkal, és füstöltcsülök-kockákkal (2x2cm) dúsított. |
Állomány: |
A lé kellően besűrített. A káposzta kissé kemény. A húsfélék puhák, rugalmasan omlósak. |
Illat: |
Harmonikus a, füstölt-fűszeres hús és a savanykás káposzta illat érződik. Idegen szag nem érezhető. |
Íz: |
Harmonikus a füstölt-fűszeres hús és a savanykás káposzta íze érződik. Idegen íz nem érezhető. Tartalmas főétel. |
Bajor rozskenyér (6dkg/adag)
Külső megjelenés: |
Barna kenyérből szelt, szabályos alakú, kb. 11x12 cm nagyságú és kb. 1 cm vastagságú kenyérszelet. Héja sötétebb barnára sütött, bélzete is sötétbarna. |
Állomány: |
Közel egyenletesen lazított, puha. Jól átsült, rugalmas, laza szerkezetű. Sok kisebb-nagyobb légréteg látható. |
Illat: |
Aromás, gabonaillatú, enyhén savanykás, minden idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Enyhén aromás. A kelleténél kevésbé érezhető a bajor rozskenyérre jellemző jellegzetes íz. Minden idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/ anyaghányad: |
Köménymagleves Őrölt kömény Vöröshagyma Olaj Liszt Babérlevél Fűszerpaprika Só Székelykáposzta Savanyú káposzta Füstölt csülök Majoranna Őrölt bors Lecsó natúr Lecsókolbász Füstölt parasztkolbász Olaj Sertés comb Rizs Só Tejföl 20%
|