null Komárom-Esztergom megye - 22.számú vizsgálat -„Temesvári Pelbárt” Ferences Gimnázium és Kollégium

Komárom-Esztergom megye - 22.számú vizsgálat - „Temesvári Pelbárt” Ferences Gimnázium és Kollégium

Komárom-Esztergom megye - 22.számú vizsgálat-„Temesvári Pelbárt” Ferences Gimnázium és Kollégium

22. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):

„Temesvári Pelbárt” Ferences Gimnázium és Kollégium (2500 Esztergom, Bottyán J. út 10.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

ÁTLAGOS

átlag alatti

nem
megfelelő

 

Menü: Köménymagleves pirított zsemlekockával,

Székelykáposzta, Bajor rozskenyér

 

Mintavétel ideje: 2016.10.05.

Napi adag: 350 adag/ebéd

Főzőkonyha: u.a.

Részletes érzékszervi minősítés:

Köménymagleves pirított zsemlekockával (3 dl/adag)

Külső megjelenés:

Drappos, sápadt színű opálos, híg lé tetején kevés pirospaprikától színezett narancsos színű zsírcsepp látható. Világostól-sötétebb barnára pirított eltérő méretű (1-2 cm) kenyérre emlékeztető zsemlekockák felületükön petrezselyemzöld darabokkal alkotják a levesbetétet.

Állomány:

A leves hígan folyó, vízszerű. A zsemlekocka jellegzetes, ropogós, a levesben megfelelően felpuhul.

Illat:

A leves köményre jellemző illatú. Jellegzetes, tiszta. Minden idegen szagtól mentes.

Íz:

A leves köményes ízű, a só használat nem megfelelő, a sónak, mint ízfokozónak a szerepe nem érvényesül. Minden idegen íztől mentes.

Székelykáposzta (4 dl/adag)

Külső megjelenés:

A fűszerpaprikától narancsszínűre színezett tejföllel megfelelően sűrített főétel, megfelelő mennyiségű lét tartalmaz. A káposzta egyenletesen szeletelt, barnáspirosas színű. A barnás, szabálytalan alakúra vágott húskockák  (3-6 cm) többnyire jól tisztítottak. Tetején piros zsírcsepp, láthatók. Az étel kolbászkarikákkal, és füstöltcsülök-kockákkal (2x2cm) dúsított.

Állomány:

A lé kellően besűrített. A káposzta kissé kemény. A húsfélék puhák, rugalmasan omlósak.

Illat:

Harmonikus a, füstölt-fűszeres hús és a savanykás káposzta illat érződik. Idegen szag nem érezhető.

Íz:

Harmonikus a füstölt-fűszeres hús és a savanykás káposzta íze érződik. Idegen íz nem érezhető. Tartalmas főétel.

Bajor rozskenyér (6dkg/adag)

Külső megjelenés:

Barna kenyérből szelt, szabályos alakú, kb. 11x12 cm nagyságú és kb. 1 cm vastagságú kenyérszelet. Héja sötétebb barnára sütött, bélzete is sötétbarna.

Állomány:

Közel egyenletesen lazított, puha. Jól átsült, rugalmas, laza szerkezetű. Sok kisebb-nagyobb légréteg látható.

Illat:

Aromás, gabonaillatú, enyhén savanykás, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Enyhén aromás. A kelleténél kevésbé érezhető a bajor rozskenyérre jellemző jellegzetes íz. Minden idegen íztől mentes.

Részletes összetétel/

anyaghányad:

Köménymagleves

Őrölt kömény

Vöröshagyma

Olaj

Liszt

Babérlevél

Fűszerpaprika

Székelykáposzta

Savanyú káposzta

Füstölt csülök

Majoranna

Őrölt bors

Lecsó natúr

Lecsókolbász

Füstölt parasztkolbász

Olaj

Sertés comb

Rizs

Tejföl 20%

 

 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >