null Komárom-Esztergom megye-20.számú vizsgálat-KEMŐ Diákotthon Főző- és tálalókonyha

Komárom-Esztergom megye-20.számú vizsgálat-KEMŐ Diákotthon Főző- és tálalókonyha

Komárom-Esztergom megye-20.számú vizsgálat-KEMŐ Diákotthon Főző- és tálalókonyha

20. számú vizsgálat - Mintavétel helye (főző- és tálalókonyha):

KEMŐ Diákotthon Főző- és tálalókonyha (2890 Tata, Új út 21.)

A menü minősítése:              

kiválóan megfelelt

átlag feletti

ÁTLAGOS

átlag alatti

nem
megfelelő

 

Menü: Tavaszi leves, Parajfőzelék főtt

burgonyával főtt tojással, Félbarna kenyér,

Panírozott halrudak petrezselymes krumplival

és tartármártással

 

Mintavétel ideje: 2016.04.28.

Napi adag: 1146 adag/ebéd

Főzőkonyha: Kölyök Vendéglátó és Gyermekélelmezési Kft. Diákotthon

 (2890 Tata, Új út 21.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Tavaszi leves (3dl/adag)

Külső megjelenés:

Fűszerpaprikától pirosas-drappos színű híg lében sok apró, virág alakú tészta, sárga és fehérrépa, karalábé, zeller kockák és zöldborsó szemek. Alján fekete és piros fűszerszemcsék, tetején zöldfűszer levél darabok és narancspiros zsírcseppek láthatók.

Állomány:

A lé hígan folyó. A zöldségek és a tészta puhák, de nem túlfőttek. A sok zöldségtől tartalmas leves.

Illat:

Jellegzetes, zöldséges, gyengén fűszeres. Idegen szagtól mentes.

Íz:

Kissé ízetlen, gyengén fűszeres, a sok sárgarépától édeskés. Sótlanság miatt a zöldségek íze nem kellő mértékben érvényesül.

Parajfőzelék főtt burgonyával főtt tojással,

Külső megjelenés:

A főzelék olajzöld színű, sűrű, apró paraj foszlányokkal és sűrítésből származó fehér pöttyökkel. A burgonya egyenletesen hasábokra aprított, vajsárga színű, élénkzöld, friss petrezselyemlevéllel bőségesen megszórva. Tetszetős megjelenésű. A tojás héjától megtisztított, sérüléstől, elszíneződéstől mentes.

Állomány:

A főzelék kellő mértékben besűrített, csomómentes. A burgonya puha, egyenletesen átfőtt. A tojás fehér és sárga része rugalmas, kemény, jól vágható.

Illat:

A paraj jellegzetes, fokhagymás, intenzív illatú. A burgonya tiszta, főtt illatú, a petrezselyem friss, kellemes, aromás. A tojás jellegzetes, tiszta.

Íz:

A főzelék fokhagymás, a paraj íze nem érvényesül sótalansága miatt. A burgonya tiszta, sótalan, petrezselyem íz dominál. A főtt tojás jellegzetes, idegen íztől mentes.

Panírozott halrudak petrezselymes krumplival és tartármártással

Külső megjelenés:

2 db aranysárgára sült, panírozott, közel szabályos téglatest alakú halrúd. Hosszúsága kb.8 cm, szélessége 2,5-3,5 cm, vastagsága 1cm. A halhús szürke színű, közel azonos vastagságú. A burgonya egyenletesen hasábokra aprított, vajsárga színű, élénkzöld friss petrezselyemlevéllel bőségesen megszórva. Tetszetős megjelenésű. A mártás sűrű, fényes, szürkésfehér, fekete fűszerszemcsékkel tarkított.

Állomány:

A panírréteg vastag, puha, a halhús szinte pépes állományú. Összességében a halrúd kevésbé jól átsült, zsíradékkal kevésbé átitatott. A burgonya puha, egyenletesen átfőtt. A mártás sűrűn folyó, homogén, csomómentes, lágy, selymes hatású.

Illat:

A hal jellegzetes szaga olaj szaggal keveredik. Sült panír illata nem érződik. A burgonya tiszta, főtt illatú, a petrezselyem friss, kellemes, aromás. A mártás jellegzetes, savanykás, enyhén fűszeres illatú.

Íz:

A halrúd kevésbé átsült állaga ront az ízhatáson. A panír íze domináns, a hal jellegtelen. A burgonya tiszta, sótlan, a petrezselyem íze intenzív. A tartármártás túlzottan savanyú, kellően mustáros, borsos.

 A jó alapanyagok ellenére együtt fogyasztva nem harmonikus, ízetlen, aromaszegény.

Félbarna kenyér (1 szelet/adag)

Külső megjelenés:

Szabadon vetett vekniből, kb. 1,5-2 cm vastagságú, félbevágott kenyérszelet. Héja egyenletesen aranybarnára sült, bélzete világosdrapp.

Állomány:

Héja kissé visszapuhult. Bélzete egyenletesen átsült, jól lazított, rugalmas szerkezetű, néhány nagyobb üreget tartalmaz.

Illat:

Kissé jellegtelen, tiszta, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Kissé jellegtelen, aromaszegény. Idegen íztől mentes.

Részletes összetétel/

anyaghányad:

Tavaszi leves

Búzaliszt

Ételízesítő

Étolaj

Fűszerpaprika

Karalábé

Őrölt fekete bors

Petrezselyem gyökér

Petrezselyem zöld

Sárgarépa

Vöröshagyma

Zellergyökér

Zöldborsó (mirelit)

Csillag tészta

Parajfőzelék

Paraj (mirelit)

Fokhagyma

Étolaj

Liszt

Tej

Főtt tojás

Sósburgonya

Panírozott halrúd

Tartármártás

Majonéz

Mustár

Porcukor

Citromlé

Fehérbors

Tejföl 12%

 

 

 

 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >