null Komárom-Esztergom megye - 18.számú vizsgálat - Szent Margit Általános Iskola

Komárom-Esztergom megye - 18.számú vizsgálat - Szent Margit Általános Iskola

Komárom-Esztergom megye - 18.számú vizsgálat - Szent Margit Általános Iskola

18.számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):

Szent Margit Általános Iskola (2800 Tatabánya, Botond út 1.)

A menü minősítése:                

kiválóan megfelelt

átlag feletti

ÁTLAGOS

átlag alatti

nem
megfelelő

 

Menü: Zöldbableves, Tarhonyás hús,

Csemegeuborka

 

Mintavétel ideje: 2016.0.19.

Napi adag: 170 adag/ebéd

Főzőkonyha: Lővér Vendéglő (Király Tiborné vállalkozó)

(2800 Tatabánya, Szőlődomb út 144.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Zöldbableves (3dl/adag)

Külső megjelenés:

Fűszerpaprikától narancs pirosra színezett opálos lében eltérő méretű sárga hüvelyű zöldbab darabok, sárgarépa, fehérrépa kockák. Alján fekete fűszerszemcsék és zöldfűszer levéldarabkák láthatók.

Állomány:

A lé viszonylag hígan folyó, a zöldbab túlzottan puha több szétfőtt darabot tartalmaz. A répa puhára főtt, a fehérrépa elvétve fás.

Illat:

A zöldségek és fűszerek jellegzetes illata mellett a rántás szaga érezhető. Idegen illattól mentes.

Íz:

Kellemesen fűszeres, a zöldségek íze kellő mértékben érvényesül, de a rántás utóízben enyhén zsíros érzetet ad.

Tarhonyás hús (30dkg/adag)

Külső megjelenés:

Fűszerpaprikától élénk pirosra színezett zsiradékkal bevont nagy szemű gépi tarhonya és viszonylag sok egyenletes méretűre aprított húskocka. A tarhonya nagyobb csomókba összeálló, de a csomók villával könnyen szétnyomhatóak. Apró paprika és paradicsom héj darabok és fekete fűszerszemcsék láthatók.

Állomány:

A tarhonya nem száraz kissé tapadós, kellően puhára főtt. A hús rugalmasan puha, kellő gondossággal tisztított, de elvétve néhány darab inas részt tartalmaz.

Illat:

Jellegzetes pörkölt illatú a fűszerpaprika és a hagyma érezhető. Tiszta, idegen szagtól mentes.

Íz:

Jellegzetes, kellemesen fűszerezett aromákban gazdag. Tiszta idegen íztől mentes.  Íz hatása harmonikus.

Csemegeuborka

Külső megjelenés:

Kb. 10 cm hosszúságú, 2 cm átmérőjű negyedbe hosszába vágott uborka darabok. Héja olajzöld színű, vágási felülete zöldes-sárgás.

Állomány:

Héja ropogós, húsa puhább.

Illat:

Ecetes, kellemesen fűszeres, de az édesítő illata érezhető.

Íz:

Savanykás, édeskés az édesítő íze érezhető. Nem harmonikus.

Részletes összetétel/

anyaghányad:

Zöldbableves

Zöldbab (mirelit)

Sárgarépa (mirelit)

Gyökér (mirelit)

Liszt

Olaj

Vöröshagyma

Fokhagyma

Fűszerpaprika

Ecet 10%

Őrölt bors

Száraztészta (4 tojásos)

Tarhonyás hús

4 tojásos tarhonya

Sertés lapocka

Lecsó (konzerv)

Vöröshagyma

Napraforgó olaj

Fűszerpaprika

Fokhagyma

Őrölt bors

 

 

 

 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >