Kivonják a forgalomból az augusztus előtt gyártott belga bio babakekszet
A "Belkorn" Biskids Bio almás ízű babakeksszel kapcsolatban korábban kiadott RASFF riasztást követően a belga gyártó technológiát váltott, így az augusztus után gyártott termékek már biztonságosak. A korábban készült termékekben viszont változatlanul magas lehet az akrilamid érték. Ezt bizonyítja, hogy egy mintában az ajánlott maximális akrilamid érték több mint tízszeresét mutatta ki a belga hatóság. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a RASFF rendszeren keresztül értesült a bejelentésről.
A Magyarországra szállított termék azonosító adatai:
· A termék neve: "Belkorn" Biskids Bio almás ízű babakeksz hozzáadott cukor nélkül 6 hónapos kortól
· Gyártó: CRV Corthouts NV, Belgium
· Tételszám: 164001
· Kiszerelés: 150 g
· Minőségmegőrzési idő: 03.10.2017.
· RASFF referenciaszám: 2017.1501
A magas akrilamidszint feltehetően technológiai hiba következtében, a nem megfelelő hőkezelést (túlsütés) követően alakulhatott ki. A NÉBIH vizsgálata alapján bebizonyosodott, hogy a forgalmazásban érintett hazai vállalkozásokat a gyártó – a terméknek a polcokról való mielőbbi visszagyűjtése érdekében – már értesítette a felmerült kifogásról.
A hatóság azt javasolja, hogy a fenti azonosító adatokkal ellátott terméket ne adják a gyermekeknek és ne fogyasszák el!
Az akrilamidról
Mind élelmiszeripari feldolgozáskor, mind otthoni ételkészítéskor, a nagy szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten történő hevítésekor (120 °C felett) akrilamid képződhet. E reakciók egyidejűleg az élelmiszer „barnulását” és számos íz összetevő kialakulását eredményezik.
Az akrilamid kis mennyiségben számos élelmiszerben - például kenyér, hasábburgonya, sült burgonya, burgonyaszirom, keksz, kávé - előfordul. Az élelmiszerekben jelenlévő akrilamid növelheti a rák kialakulásának kockázatát, ezért az élelmiszergyártók kiemelten törekszenek arra, hogy termékeik akrilamidszintjét a lehető legalacsonyabban tartsák.
Az akrilamidról részletes információ olvasható a NÉBIH honlapján.