Vissza

Kajszibarack fajták

Kajszibarack fajták

Kajszibarack fajták
2016. augusztus 25.

 A kajszifajták népes serege, jellemzőikkel, tulajdonságaikkal

AvirineAVIRINE A fajta ‘Bergarouge’ márkanév alatt került forgalomba. Kései érésű. Gyümölcse középnagy, gömbölyded alakú, nagyon tetszetős színeződésű. Héja sötét narancssárga színű, a napos oldalon piros fedőszín borítja. Húsa mély narancsszínű, kemény, de leves, kiváló, intenzív zamatú. Friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas.

Bergeron

BERGERON Kései érésű. Gyümölcse közép-nagy, kissé megnyúlt alakú. A héj sötét narancssárga színű, a napos oldalon sötétpiros. Húsa narancssárga színű, kemény, de leves, kellemes savú, zamatos. Friss fogyasztásra és kedvező savtartalma miatt feldolgozásra egyaránt alkalmas. Túlterhelődésre hajlamos, ilyenkor gyümölcse kisebb, ízetlenebb és rostosabb.

cegledi_arany

CEGLÉDI ARANY Középkései érésű. Gyümölcse nagyméretű, gömbölyű. Héja egyenletes, világos aranysárga, kevés fedőszínnel. Húsa narancssárga, kemény, jól szállítható. Kiváló ízét teljes érésben éri el. Friss fogyasztásra, valamint ivóléként, befőttként való feldolgozásra is kiválóan alkalmas.

Cegledi orias

CEGLÉDI ÓRIÁS Középkorai érésű. Gyümölcse nagy vagy nagyon nagyméretű, kissé megnyúlt tojásdad alakú. Héja világos narancssárga, a napos oldalon kárminpiros fedőszínnel mosott. Húsa narancssárga, közepesen rostos, teljes érésben alakul ki zamata. Jó szállíthatósághoz fontos a megfelelő szüretidő. Elsősorban friss fogyasztásra való.

Ceglédi Piroska

CEGLÉDI PIROSKA Középkorai érésű. Közepes nagyságú, enyhén lapított gömb alakú. Héja fénylő narancssárga, melynek nagy részét sötétpiros fedőszín borítja, tetszetős színeződésű. Húsa narancssárga, közepesen szilárd, kellemesen savas. Elsősorban friss fogyasztásra való.

gonci

GÖNCI MAGYAR KAJSZI Érése középidejű, elhúzódó. Gyümölcse közép-nagy, a bibepont felé kissé csúcsosodó, gömb alakú. Héja narancssárga, a napsütötte oldalon élénkpiros fedőszínnel borított. Húsa élénk narancssárga, jó zamatú. Az egyik legjobb minőségű alapanyagnak tartják a különböző feldolgozási célokra. Friss fogyasztásra és élelmiszeripari feldolgozásra egyaránt alkalmas.

harcot

HARCOT Középkorai érésű. Közepes nagyságú vagy közép-nagy. Gyümölcsének alakja egyedi, tojásdad, széles nyaki résszel. Héja sötét narancssárga, melyet kiterjedt piros fedőszín borít. Húsa sötét narancssárga, szilárd, közepesen finom szövetű, édes. Elsősorban friss fogyasztásra ajánlható.

Pinkcot

COTPY A fajta ‘Pinkcot’ márkanév alatt ismertebb. Korai érésű. Gyümölcse nagyméretű, gömbölyded alakú. Héja narancssárga színű, melyet a napsütötte oldalon piros fedőszín borít. Húsa is narancssárga színű, gyenge zamatú. Nagyon tetszetős, méretes gyümölcse friss fogyasztásra való.

Mandulakajszi

MANDULAKAJSZI Középkései érésű. Mérete nagy vagy igen nagy. A fajta neve különleges ismertető jelére utal, ugyanis gyümölcse mandula formájú. Héja világos narancssárga, a napos oldalon kárminpiros fedőszínnel. Húsa világos narancssárga, szilárd, jellegzetes ízű, jól szállíthatóFriss fogyasztásra és befőttként való feldolgozásra egyaránt alkalmas.

Pannonia

PANNÓNIA Középkései érésű. Gyümölcse közép-nagy, a bibepont felé kissé csúcsosodó gömb alakú. Héja világosabb narancssárga, a napsütötte oldalon élénkpiros fedőszínnel borított. Repedésre hajlamos. Húsa világos narancssárga, intenzív zamatú, kellemesen savas. Friss fogyasztásra és feldolgozásra igen alkalmas, különösenivólének.

Forrás: NÉBIH Szupermenta


Átlagos (0 Szavazatok)