null Jász-Nagykun-Szolnok megye - 70. számú vizsgálat - Jászfelsőszentgyörgy Óvodai és Iskolai Tálalókonyha

Jász-Nagykun-Szolnok megye - 70. számú vizsgálat - Jászfelsőszentgyörgy Óvodai és Iskolai Tálalókonyha

Jász-Nagykun-Szolnok megye - 70. számú vizsgálat - Jászfelsőszentgyörgy Óvodai és Iskolai Tálalókonyha

70. számú vizsgálat (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Jászfelsőszentgyörgy Óvodai és Iskolai Tálalókonyha
(5111 Jászfelsőszentgyörgy, Csokonai u. 2.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 13,9 pont

 

 

Menü: Májgaluskaleves, Székelykáposzta, Alma

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. október 4.

Mintavételi alap: 57 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-6 év

Főzőkonyha:
Jászfelsőszentgyörgy Községi Önkormányzat Konyhája
(5111 Jászfelsőszentgyörgy, Csokonai u. 2.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Májgaluskaleves (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Sárgás, kissé opálos alaplében barnás-szürkés színű, zöldfűszer szemcséket tartalmazó, változó méretű galuska formájú májgaluskák, közel azonos méretűre darabolt, narancsos színű sárgarépaszeletek, kisebb mennyiségben törtfehér petrezselyemgyökér darabok és  petrezselyemzöld látható.  Megfelelő mennyiségű zsiradékcsepp gyöngyözik a leves tetején. A levesben nagy mennyiségben szétfőtt sárgarépa törmelék és májgombóctörmelék is látszik.
Állomány: A lé hígan folyó, a zöldségek puhára főttek, a májgaluska túlfőtt, széteső, így jelentős mennyiségű törmeléket képez a leves alján.
Illat: Jellegtelen, üres, nem tiszta illatú. Minden idegen szagtól mentes.
Íz: A leves íze nem harmonikus, jellegtelen, a bors íze dominál. A só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül. Kissé zsíros összhatású. Minden idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Székelykáposzta (35 dkg/adag)

Külső megjelenés: Pirospaprikától narancsosra színezett, zsírcseppeket tartalmazó savanyúkáposzta csíkok között 2x2 cm nagyságú, szürkés színű húskockák és vajszínű gersli szemek láthatók. Teteje csontfehér színű tejföllel meglocsolt.
Állomány: A hús puha, jól átfőtt, rágható, a káposzta megfelelő puhaságú, a gersli is átfőtt. A lé viszonylag kis mennyiségben volt látható.
Illat: A savanyúkáposzta illata dominál, túlzóan savanykás. Idegen szagtól mentes.
Íz: A savanyúkáposzta íze dominál, fűszerezettség kevésbé érződik. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alma (1 darab/adag)

Külső megjelenés: 6-7 cm átmérőjű, jellemző alakú, pirosas-sárgás színű, sárgásfehér színű gyümölcshúsú, egészséges, ép alma a gyümölcs.
Állomány: Friss, roppanós, jól rágható, lédús.
Illat: A gyümölcsre jellemző harmonikus, intenzív, fűszeres illatú. Idegen illat nem érződik.
Íz: Édes-savanykás, aromás, fűszeres, érett gyümölcsre jellemző ízű. Idegen íztől mentes.

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 57 adagra:

Májgaluskaleves
Csirkemáj 0,63 kg
Étolaj 0,12 liter
Tojás 5,7 db
Búzadara 0,29 kg
Zsemlemorzsa 0,11 kg
Feketebors (őrölt) 0,003 kg
Majoranna (morzsolt) 0,006 kg
Só 0,057 kg
Tyúkhúsleves alap (sómentes) 0,057 kg
Gyökérzöldség 0,64 kg
Karalábé 0,82 kg
Sárgarépa 0,93 kg
Vöröshagyma 0,32 kg
Zellergumó 0,43 kg
Kelbimbó (mirelit) 0,34 kg
Petrezselyemzöld (mirelit) 0,057 kg
 

 

Székelykáposzta
Serésszínhús 4,56 kg
Olaj 0,34 kg
Tejföl (12%) 1,37 kg
Árpagyöngy 0,4 kg
Liszt (BL55) 0,17 kg
Fűszerpaprika 0,029 kg
Paprikakrém 0,057 kg
Fokhagyma 0,06 kg
Vöröshagyma 0,63 kg
Lecsó (natúr, konzerv) 0,57 kg
Savanyúkáposzta 9,7 kg
 

 

Alma

 


Friss hírek

2024. november 5, kedd

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Tovább >

2024. október 16, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.10.16.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >