null Jász-Nagykun-Szolnok megye - 69. számú vizsgálat - Önálló Óvodai Intézmény Jászapáti Csiga-Biga Tagóvoda Tálalókonyha

Jász-Nagykun-Szolnok megye - 69. számú vizsgálat - Önálló Óvodai Intézmény Jászapáti Csiga-Biga Tagóvoda Tálalókonyha

Jász-Nagykun-Szolnok megye - 69. számú vizsgálat - Önálló Óvodai Intézmény Jászapáti Csiga-Biga Tagóvoda Tálalókonyha

69. számú vizsgálat (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Önálló Óvodai Intézmény Jászapáti Csiga-Biga Tagóvoda Tálalókonyha
(5130 Jászapáti, Fő tér 2.)

A menü minősítése:

KIVÁLÓAN MEGFELELT 18,5 pont

 

 

Menü: Csontleves, Sertéssült kelkáposztafőzelékkel

 

 

Mintavétel ideje: 2018. október 4.

Mintavételi alap: 55 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 év

Főzőkonyha:
Innoven Kft. Jászapáti Főzőkonyha
(5130 Jászapáti, Fő tér 2.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Csontleves (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Sárga színű, tiszta, tükrös, friss petrezselyemlevélzöld-darabokat és a tetején megfelelő mennyiségű, aranyló, gyöngyöző zsiradékcseppet tartalmazó alaplében egyenletes méretűre és alakúra vágott narancssárga sárgarépa, fehér színű gyökérzöldség darabok, vajszínű burgonyadarabok láthatók.  A levesbetét vajszínű cérnametélt.
Állomány: A lé hígan folyó, a zöldségek és a tészta megfelelően megfőttek, az összetevők aránya megfelelő.
Illat: A leves illata jellegzetes, telt, tiszta, harmonikus. Idegen szagtól mentes.
Íz: A leves telt ízű, harmonikus, ízletes. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sertéssült kelkáposztafőzelékkel (5 + 15 dkg/adag)

Külső megjelenés: A jellegének megfelelő sűrűségű, halványzöld színű főzelékalapban egyenletes méretűre darabolt zöldes színű kelkáposztalevél csíkok-darabok, nagyon csekély mennyiségű sárgásfehér színű burgonyakockák láthatók, benne fekete fűszerszemcsék vannak.  Az egész hússzelet 10x5 cm nagyságú, jellemző hússzelet formájú, jól tisztított, metszésfelülete drappos-világosbarna, felülete barnás-pirosasra pirított.
Állomány: A főzelék megfelelő sűrűségű, sima, csomómentes, a kelkáposztalevelek és a burgonya átfőttek. A hús egyenletesen sült át, jól rágható.
Illat: A főzelék jellemző  kelkáposztás-köményes illata a sülthús karakteres illatával jól harmonizál. Idegen szagtól mentes.
Íz: A főzelék ízében a kelkáposzta és a kömény harmonikusan érezhető.  A sülthús karakteres íze jól kiegészíti a főzelék ízét. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra:

Csontleves
Feketebors (őrölt) 0,005 kg
Burgonya 2 kg
Cérnametélt 1 kg
Csont (vegyes) 1 kg
Fejeskáposzta 0,3 kg
Lestyán (friss, csomós) 0,5 csomó
Karalábé (mirelit) 0,2 kg
Karfiol (mirelit) 0,6 kg
Olaj 0,3 liter
Petrezselyemzöld (friss, csomós) 1 csomó
Sárgarépa 1,3 kg
Só 0,1 kg
Vöröshagyma 0,2 kg
Zeller 0,2 kg
Zellerzöld (friss, csomós) 1 csomó
Fehérrépa 1,2 kg
 

 

Kelkáposztafőzelék
Feketebors (őrölt) 0,005 kg
Burgonya 6 kg
Fokhagyma 0,01 kg
Kelkáposzta 11 kg
Kömény (őrölt) 0,005 kg
Liszt 3 kg
Majoranna (morzsolt) 0,005 kg
Olaj 0,2 liter
Só 0,1 kg

 

 

Sertéssült
Feketebors (őrölt) 0,005 kg
Olaj 0,4 liter
Sertéscomb 6 kg
Só 0,1 kg

 

 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >