null Jász-Nagykun-Szolnok megye 68. számú vizsgálat - Gimnázium, Műszaki Szakközépiskola és Kollégium Főzőkonyha - Újszász

Jász-Nagykun-Szolnok megye 68. számú vizsgálat - Gimnázium, Műszaki Szakközépiskola és Kollégium Főzőkonyha - Újszász

Jász-Nagykun-Szolnok megye 68. számú vizsgálat - Gimnázium, Műszaki Szakközépiskola és Kollégium Főzőkonyha - Újszász

68. számú vizsgálat (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Gimnázium, Műszaki Szakközépiskola és Kollégium Főzőkonyha
(5052 Újszász, Dózsa György utca 23.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 16,0 pont

 

 

Menü: Vegyes gyümölcsleves, Budapest ragu, párolt rizs, Túrórudi

 

Technikai okok miatt a fotó sérült.

 

 

Mintavétel ideje: 2018. október 3.

Mintavételi alap : 33 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 14-18 év

A főzőkonyha üzemeltetője:
Újszászi Polgármesteri Hivatal
(5052 Újszász, Szabadság tér 1.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Vegyes gyümölcsleves (2,5-3,5 dl/adag)

Külső megjelenés: A mályvaszínű, opálos, feltehetően tejterméket tartalmazó sűrítésből származó fehér szemcséket tartalmazó alaplében lilás színű meggyszemek és barna színű fűszerszemcsék láthatók. Gyümölcsök közül csak meggyet tartalmazott, így a vegyes gyümölcs elnevezés nincs összhangban a feltálalt étellel.
Állomány: Az alaplé hígan folyó, csomómentesen sűrített, a gyümölcsök nagy része túlfőtt, málló. A meggy mennyiség a léhez képest kissé kevés.
Illat: Kevésbé intenzív, a fahéj és szegfűszeg illata gyengén érezhető. Idegen szagtól mentes.
Íz: Az alaplé savanykás-édeskés ízű, de gyenge, jellegtelen, kissé üres. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Budapest ragu, párolt rizs (10 + 25 dkg/adag)

Külső megjelenés: Fehér színű, hosszúkás, pergős rizsszemek alkotják a köretet. Barna, áttetsző, hígan folyó szaftban hagymadarabok, zöld színű szárított fűszerlevél darabok, megfelelő mennyiségben zöldborsószemek, egyenetlen méretű, barna színű májdarabok és barnás színű húsdarabok láthatók. Tetején narancsos zsiradékcseppek láthatók
Állomány: A rizs pergős, megfelelően átfőtt, a hús és máj megfelelő állományú, puha, némelyik zöldborsószem túlfőtt. A szaft hígan folyó.
Illat: A kitálalt köret a rizsre jellemző semleges gabona illatú. A raguban májas-zöldborsós-fűszeres illat dominál. Idegen szagtól mentes.
Íz: A főtt rizsre jellemző gabona ízével a ragu karakteres, fűszeres íze harmonizál. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Túrórudi (1 darab/adag)

Külső megjelenés A desszert henger alakú kb. 7 cm hosszú, 1,5 cm átmérőjű, barna színű tejcsokoládés bevonó masszával egyenletesen fedett túrótöltelékes rúd. Matt felületű, a töltelék és bevonat aránya megfelelő. A bevonat néhol repedezett, kissé talpas. A túrótöltelék krémfehér színű.
Állomány A bevonat roppanós állományú, könnyen harapható, a töltelék krémes, jól kidolgozott, a túrórögök érezhetők, szájban elomlik
Illat Termékre jellemző, a bevonat édeskés és a töltelék túrós illata harmonizál. Idegen szagtól mentes.
Íz Termékre jellemző, a bevonat édeskés és a töltelék savanykás, citromos-túrós íze harmonizál. Idegen íztől mentes.

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 32 adagra:

Vegyes gyümölcsleves
Tej 1,5% 2,88 l
Tejföl 12% 0,58 kg
Búzaliszt 0,48 kg
Kristálycukor 0,51 kg
Só 0,26 kg
Őrölt fahéj 0,030 kg
Szegfűszeg 0,030 kg
Citromlé 0,13 l
Mirelit magozott meggy 0,96 kg
Mirelit sárgabarack 1,28 kg
Mirelit szilva 0,96 kg

 

Budapest ragu
Fűszerpaprika 0,06 kg
Sertés comn 2,56 kg
Só 0,38 kg
Őrölt bors 0,040 kg
Ételízesítő 0,1 kg
Lecsó 0,12 kg
Piros Arany 1 darab
Mirelit zöldborsó 1,12 kg
Vöröshagyma 1,6 kg
Zsír 0,32 kg
Csirkemáj 2,56 kg

 

Párolt rizs
Só 0,03 kg
Rizs 2,56 kg
Zsír 0,32 kg


 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >