Jász-Nagykun-Szolnok megye 67. számú vizsgálat - Gézengúz Óvoda Tálalókonyha - Jászberény
Jász-Nagykun-Szolnok megye 67. számú vizsgálat - Gézengúz Óvoda Tálalókonyha - Jászberény
67. számú vizsgálat (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Gézengúz Óvoda Tálalókonyha
(5100 Jászberény, Mártírok utca 5.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 13,3 pont |
Menü: Barackos almaleves, Tarhonyás hús, Sárgarépás káposztasaláta
Mintavétel ideje: 2018. október 3.
Mintavételi alap : 103 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 év
Főzőkonyha:
Duna Gastro Kft.
(5100 Jászberény, Horváth Péter utca 2.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Barackos almaleves (2 dl/adag)
Külső megjelenés: | Sárga színű opálos alaplében vajszínű, kockázott almadarabok és néhány szem narancsos színű felezett, zöldes színű foltokat tartalmazó, héjas, feltehetően konzerv sárgabarackdarab látható. A barack egy része szétfőtt, így több gyümölcsfoszlányt tartalmaz. |
Állomány: | Hígan folyó, homogén, a sűrítésből származó, tejtermékre utaló fehér szemcsék láthatóak. A gyümölcsök puhára főtt, szétfőtt némelyik málló. |
Illat: | Édeskés, a gyümölcsök illata közül a sárgabarack illata dominál. Nem harmonikus. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Jellegtelen, édes, a gyümölcsök íze nagyon gyengén érződik. Idegen íztől mentes. |
Tarhonyás hús (25 dkg/adag)
Külső megjelenés: | A drappos színű, gépi tarhonyatészta borsszemcséket tartalmazó, pirospaprikás szafttal egyenletesen bevont, benne paradicsom és paprikahéj-darabok, kis mennyiségben barna színű, többnyire egyenetlen méretű, mócsingos részeket is tartalmazó húskockák láthatók. A tarhonya több nagyobb csomóban összeállt. |
Állomány: | A tarhonya jól átfőtt, de csomókba összeállt, az inas-mócsingos részek miatt a hús néhol rágós. A tarhonyához képest a hús mennyisége csekély. |
Illat: | A kitálalt étel tiszta, jellemző, de kissé gyenge illatú. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A kitálalt étel jellemző ízű, de kissé gyengén fűszerezett. Idegen íztől mentes. |
Sárgarépás káposztasaláta (6 dkg/adag)
Külső megjelenés | Egyenetlen csíkokra, szálasra vágott, zöldesfehér színű, az egyik mintában fekete elszíneződést tartalmazó friss fejes káposzta közé narancsos sárgarépacsíkokat kevertek. Az összetevők mennyiségük egyenlő. |
Állomány | Friss, roppanós érzetű, kissé száraz. |
Illat | Kevésbé jellemző, savanykás-ecetes illat dominál. Idegen szagtól mentes. |
Íz | A savanykás-ecetes íz elnyomja a káposzta ízét. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 96 adagra:
Barackos almaleves
Tej 1,5% 0,48 l
Tejszín 0,24 l
Liszt 0,336 kg
Kristálycukor 0,624 kg
Vanília pudingpor 0,096 kg
Őrölt fahéj 0,005 kg
Jódozott só 0,024 kg
Citrom 0,300 kg
Almakocka mirelit 2,88 kg
Őszibarack mirelit 1,44 kg
Őszibarack gyümölcssűrítmény 0,288 l
Tarhonyás hús
Sertéslapocka 5,76 kg
Olaj 0,768 l
Tarhonya 4,8 kg
Őrölt fekete bors 0,038 kg
Fűszerpaprika 0,038 kg
Jódozott só 0,23 kg
Fokhagyma 0,081 kg
Vöröshagyma 0,853 kg
Lecsóalap 0,96 kg
Sárgarépás káposztasaláta
Kristálycukor 0,384 kg
Őrölt kömény 0,010 kg
Jódozott só 0,048 kg
Ecet 0,096 l
Fejes káposzta 3,84 kg
Sárgarépa 1,371 kg