Jász-Nagykun-Szolnok megye 64. számú vizsgálat - Alsójászsági Általános Iskola Gerevich Aladár Általános Iskolai Tagintézmény - Alattyán
Jász-Nagykun-Szolnok megye 64. számú vizsgálat - Alsójászsági Általános Iskola Gerevich Aladár Általános Iskolai Tagintézmény - Alattyán
64. számú vizsgálat (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Alsójászsági Általános Iskola Gerevich Aladár Általános Iskolai Tagintézmény
(5142 Alattyán, Szent István utca 21.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 14,3 pont |
Menü: Karalábéleves, Szezámmagos rántott sertésszelet, karottás rizs, Vegyes vágott
Mintavétel ideje: 2018. szeptember 25.
Mintavételi alap : 98 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 6-14 év
Főzőkonyha:
Innoven Kft. Alattyán Főzőkonyha
(5142 Alattyán, Szent István utca 12.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Karalábéleves (2,5-3,5 dl/adag)
Külső megjelenés: | Pirospaprikától enyhén színezett, sárgás színű, feltehetően tejtermékalapú sűrítésből származó fehér szemcséket tartalmazó opálos alaplében különböző alakúra és méretűre darabolt narancsos színű sárgarépa és törtfehér petrezselyemgyökér és vajszínű karalábékockák láthatók. A levesben apró zöld levélzöldség darabok, tetején narancsos zsiradékcseppek gyöngyöznek. |
Állomány: | Az alaplé megfelelő sűrűségű, csomómentes, a zöldségek megfelelően és egyenletesen átfőttek, némelyik karalábé túlfőtt. |
Illat: | Kissé jellegtelen, a sűrítés lisztes illata dominál. Minden idegen szagtól mentes. |
Íz: | Kissé jellegtelen, üres ízű. A só ízfokozó hatása nem megfelelően érvényesül. Idegen íztől mentes. |
Szezámmagos rántott sertésszelet, karottás rizs (7-8 + 15-25 dkg/adag)
Külső megjelenés: | Egy darab, kb 10x 5-7cm nagyságú, jellemző hússzelet formájú, 0,3 cm vastagságúra klopfolt, a barna különböző árnyalataira sütött, fehér szezámmag szemeket tartalmazó panírral hiánytalanul fedett drappos metszésfelületű hússzelet köreteként karottás párolt rizst tálaltak . A rizs törtfehér színű, jellemző, hosszúkás alakú, pergős szemet tartalmaz közöttük narancsos színű sárgarépadarabok láthatók. |
Állomány: | A rizs pergős, egyenletesen főtt meg, egy-két villával könnyen szétnyomható kisebb csomót tartalmaz, a sárgarépa kellően átfőtt. A hús kellően átsült, egyenetlenül, néhol "hajszálvékonyságúra" klopfolt. A panír a húshoz jól tapad, de kemény, száraz részeket is tartalmaz. |
Illat: | A rizs jellemző, főtt gabonára emlékeztető illatú, a rántott hús illatában a frissen sült hús olajos illata dominál. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A rizs semleges, kissé jellegtelen ízű, a rántott hús frissen sült húsra jellemző ízű. Idegen íztől mentes. |
Vegyes vágott (7-10 dkg/adag)
Külső megjelenés | A fehér színű, egyenletes méretűre, szálasra gyalult édeskáposzta között, narancsos, piros, sárga valamint zöld színű paprika-, zöld uborka-, lilahagyma-darabok láthatók. Felöntőlét nem tartalmazott. |
Állomány | Megfelelő állagú, roppanós, nem kemény, friss érzetű. |
Illat | Savanykás, ecetes-zöldséges illatú, enyhe, tartósítószerre emlékeztető illat érződik. Idegen szagtól mentes. |
Íz | Ecetes-édeskés, friss érzetű, a zöldségek íze mellett tartósítószerre emlékeztető utóíz is érezhető. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra:
Karalábéleves
Őrölt fekete bors 0,007 kg
Fűszerpaprika 0,06 kg
Karalábé mirelit 4 kg
Liszt 2 kg
Olaj 0,01 l
Petrezselyem zöld 1,5 csomó
Jódozott só 0,1 kg
Tej 1,5% 10 l
Tejföl 12% 0,01 l
Vöröshagyma 0,1 kg
Zeller zöld 1,5 csomó
Zöldségkeverék 1 kg
Szezámmagos rántott sertésszelet
Liszt 0,2 kg
Olaj 0,15 l
Sertés karaj 8 kg
Jódozott só 0,12 kg
Szezámmag 2 kg
Tojás 30 db
Zsemlemorzsa 0,55 kg
Karottás rizs
Olaj 0,08 l
Rizs 5 kg
Sárgarépa 2 kg
Jódozott só 0,12 kg