null Jász-Nagykun-Szolnok megye 64. számú vizsgálat - Alsójászsági Általános Iskola Gerevich Aladár Általános Iskolai Tagintézmény - Alattyán

Jász-Nagykun-Szolnok megye 64. számú vizsgálat - Alsójászsági Általános Iskola Gerevich Aladár Általános Iskolai Tagintézmény - Alattyán

Jász-Nagykun-Szolnok megye 64. számú vizsgálat - Alsójászsági Általános Iskola Gerevich Aladár Általános Iskolai Tagintézmény - Alattyán

64. számú vizsgálat (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Alsójászsági Általános Iskola Gerevich Aladár Általános Iskolai Tagintézmény
(5142 Alattyán, Szent István utca 21.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,3 pont

 

 

Menü: Karalábéleves, Szezámmagos rántott sertésszelet, karottás rizs, Vegyes vágott

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. szeptember 25.

Mintavételi alap : 98 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 6-14 év

Főzőkonyha:
Innoven Kft. Alattyán Főzőkonyha
(5142 Alattyán, Szent István utca 12.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Karalábéleves (2,5-3,5 dl/adag)

Külső megjelenés: Pirospaprikától enyhén színezett, sárgás színű, feltehetően tejtermékalapú sűrítésből származó fehér szemcséket tartalmazó opálos alaplében különböző alakúra és méretűre darabolt narancsos színű sárgarépa és törtfehér petrezselyemgyökér és vajszínű karalábékockák láthatók. A levesben apró zöld levélzöldség darabok, tetején narancsos zsiradékcseppek gyöngyöznek.
Állomány: Az alaplé megfelelő sűrűségű, csomómentes, a zöldségek megfelelően és egyenletesen átfőttek, némelyik karalábé túlfőtt.
Illat: Kissé jellegtelen, a sűrítés lisztes illata dominál. Minden idegen szagtól mentes.
Íz: Kissé jellegtelen, üres ízű. A só ízfokozó hatása nem megfelelően érvényesül. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szezámmagos rántott sertésszelet, karottás rizs (7-8 + 15-25 dkg/adag)

Külső megjelenés: Egy darab, kb 10x 5-7cm nagyságú, jellemző hússzelet formájú, 0,3 cm  vastagságúra klopfolt, a barna különböző árnyalataira sütött, fehér szezámmag szemeket tartalmazó panírral  hiánytalanul fedett drappos metszésfelületű hússzelet köreteként  karottás párolt rizst  tálaltak . A rizs törtfehér színű,  jellemző, hosszúkás alakú, pergős szemet tartalmaz közöttük narancsos színű sárgarépadarabok láthatók.
Állomány: A rizs pergős, egyenletesen főtt meg,  egy-két villával könnyen szétnyomható kisebb csomót tartalmaz, a sárgarépa kellően átfőtt. A hús kellően átsült, egyenetlenül, néhol "hajszálvékonyságúra" klopfolt. A panír a húshoz jól tapad, de kemény, száraz részeket is tartalmaz.
Illat: A rizs jellemző, főtt gabonára emlékeztető illatú, a rántott hús illatában a frissen sült hús olajos illata dominál. Idegen szagtól mentes.
Íz: A rizs semleges, kissé jellegtelen ízű, a rántott hús frissen sült húsra jellemző ízű. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vegyes vágott (7-10 dkg/adag)

Külső megjelenés A fehér színű, egyenletes méretűre, szálasra gyalult édeskáposzta között, narancsos, piros, sárga valamint zöld színű paprika-, zöld uborka-, lilahagyma-darabok láthatók. Felöntőlét nem tartalmazott.
Állomány Megfelelő állagú, roppanós, nem kemény, friss érzetű.
Illat Savanykás, ecetes-zöldséges illatú, enyhe, tartósítószerre emlékeztető illat érződik. Idegen szagtól mentes.
Íz Ecetes-édeskés, friss érzetű, a zöldségek íze mellett tartósítószerre emlékeztető utóíz is érezhető. Idegen íztől mentes.

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra:

Karalábéleves
Őrölt fekete bors 0,007 kg
Fűszerpaprika 0,06 kg
Karalábé mirelit 4 kg
Liszt 2 kg
Olaj 0,01 l
Petrezselyem zöld 1,5 csomó
Jódozott só 0,1 kg
Tej 1,5% 10 l
Tejföl 12% 0,01 l
Vöröshagyma 0,1 kg
Zeller zöld 1,5 csomó
Zöldségkeverék 1 kg

 

Szezámmagos rántott sertésszelet
Liszt 0,2 kg
Olaj 0,15 l
Sertés karaj 8 kg
Jódozott só 0,12 kg
Szezámmag 2 kg
Tojás 30 db
Zsemlemorzsa 0,55 kg

 

Karottás rizs
Olaj 0,08 l
Rizs 5 kg
Sárgarépa 2 kg
Jódozott só 0,12 kg

 


 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >