null Jász-Nagykun-Szolnok megye - 62. számú vizsgálat -Liget Otthon - Szolnok

Jász-Nagykun-Szolnok megye - 62. számú vizsgálat - Liget Otthon - Szolnok

Jász-Nagykun-Szolnok megye - 62. számú vizsgálat - Liget Otthon - Szolnok

62. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Liget Otthon Tálalókonyha
(5000 Szolnok, Liget út 27.)

A menü minősítése:

KIVÁLÓAN MEGFELELT 17,8 pont

 

 

Menü: Zöldborsóleves, Gyümölcsmártás rántott csirkecombbal,
Félbarna kenyér


 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. június 7.

Mintavételi alap : 58 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: nyugdíjas

Főzőkonyha: Kenyeres Istvánné e.v.
5000 Szolnok, Széchenyi István krt. 22.)

 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Zöldborsóleves (5 dl/adag)

Külső megjelenés:

Az alaplé opálos, pirospaprikától színezett. Az egyik leves felületén arányos mennyiségű, a másiknak a kelleténél több zsiradékcsepp látható.

Az alaplé megfelelő mennyiségű zöldborsót, különböző méretű és alakú sárgarépát, fehérrépát, fehérszínű zöldség darabokat, zöldfűszert tartalmaz. A tészta csontfehér színű, virág alakú.

Állomány: A lé hígan folyó. A zöldborsó eltérő keménységű, a sárgarépa kellően átfőtt, a többi zöldség és a tészta túlfőtt.
Illat: Elnevezéssel összhangban álló, zöldborsós, zöldséges, kellemes. Idegen szagtól mentes.
Íz: Elnevezéssel összhangban álló, harmonikus, kellően sós, borsos. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyümölcsmártás, rántott csirkecomb (5 dl + 2 db /adag)

Külső megjelenés:

Drappos rózsaszín mártásban fél szilvaszemek, magozott meggy szemek és különböző méretűre szeletelt almadarabok láthatók. A szószban vöröses barna fűszerszemcsék és fehér szemcsék vannak.
A rántott comb bundája aranybarnára sült, ép, a hús hiánytalanul fedett. A hús jellegzetes, drappos rózsaszínű.

Állomány:

A mártás közepesen sűrűn folyó, csomómentes. A gyümölcsök kellően átfőttek, nem szétmállóak. A hús kellően átsült, a bunda ropogós.

Illat: A mártás illata gyümölcsös, édeskés, gyengén fahéjas, kellemes. A hús sült illatú, jellegzetes. Idegen szagtól mentes.
Íz: A mártás finom, kellemes, jól fűszerezett. A hús jellegzetes, kellően sós, finom. Összhatásában finom, harmonikus. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Félbarna kenyér

Külső megjelenés: 1 db szabadon vetett, kb. 15,5x11x2 cm-es szelet kenyér. A héj aranybarnára sült, az alja kissé túlsült. A bélzet drapp színű, apró korpaszemcsékkel tarkított.
Állomány: Kissé egyenlőtlenül lazított, a héj mellett szalonnás állagú. Szájban tapadós.
Illat: Aromás, kellemes, jellegének megfelelő. Idegen szagtól mentes.
Íz:  Aromás, harmonikus, finom. Idegen íztől mentes.

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra:

Zöldborsóleves
Zöldborsó 8 kg
Finomliszt 0,6 kg
Étolaj 0,5 l
Vöröshagyma 0,5 kg
Petrezselyemzöld 0,2 kg
Feketebors, őrölt 0,05 kg
Só 0,12 kg
Kristálycukor 0,3 kg
Sárgarépa 2 kg
Petrezselyemgyökér 1 kg
Karalábé 1 kg
Zellergumó 1 kg
Kiskagyló tészta 1,5 kg
Sárgarépa kocka, mirelit 2 kg
Petrezselyemgyökér, mirelit 1,5 kg

Gyümölcsmártás
Meggy befőtt 6,2 kg
Szilva befőtt 4,9 kg
Alma 4,9 kg
Tejföl 3 l
Cukor 1,8 kg
Búzaliszt 1,3 kg
Citrom 0,8 kg
Fahéj 0,06 csom
Szegfűszeg 0,06 csom

Rántott csirkecomb
Csirkecomb 15 kg
Zsemlemorzsa 3 kg
Tojás 30 db
Étolaj 1,4 l
Liszt 1 kg
Só 0,05 kg
 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >