Jász-Nagykun-Szolnok megye - 62. számú vizsgálat - Liget Otthon - Szolnok
Jász-Nagykun-Szolnok megye - 62. számú vizsgálat - Liget Otthon - Szolnok
62. számú vizsgálat – (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Liget Otthon Tálalókonyha
(5000 Szolnok, Liget út 27.)
A menü minősítése:
KIVÁLÓAN MEGFELELT | 17,8 pont |
Menü: Zöldborsóleves, Gyümölcsmártás rántott csirkecombbal,
Félbarna kenyér
Mintavétel ideje: 2018. június 7.
Mintavételi alap : 58 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: nyugdíjas
Főzőkonyha: Kenyeres Istvánné e.v.
5000 Szolnok, Széchenyi István krt. 22.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Zöldborsóleves (5 dl/adag)
Külső megjelenés: |
Az alaplé opálos, pirospaprikától színezett. Az egyik leves felületén arányos mennyiségű, a másiknak a kelleténél több zsiradékcsepp látható. Az alaplé megfelelő mennyiségű zöldborsót, különböző méretű és alakú sárgarépát, fehérrépát, fehérszínű zöldség darabokat, zöldfűszert tartalmaz. A tészta csontfehér színű, virág alakú. |
Állomány: | A lé hígan folyó. A zöldborsó eltérő keménységű, a sárgarépa kellően átfőtt, a többi zöldség és a tészta túlfőtt. |
Illat: | Elnevezéssel összhangban álló, zöldborsós, zöldséges, kellemes. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Elnevezéssel összhangban álló, harmonikus, kellően sós, borsos. Idegen íztől mentes. |
Gyümölcsmártás, rántott csirkecomb (5 dl + 2 db /adag)
Külső megjelenés: |
Drappos rózsaszín mártásban fél szilvaszemek, magozott meggy szemek és különböző méretűre szeletelt almadarabok láthatók. A szószban vöröses barna fűszerszemcsék és fehér szemcsék vannak. |
Állomány: |
A mártás közepesen sűrűn folyó, csomómentes. A gyümölcsök kellően átfőttek, nem szétmállóak. A hús kellően átsült, a bunda ropogós. |
Illat: | A mártás illata gyümölcsös, édeskés, gyengén fahéjas, kellemes. A hús sült illatú, jellegzetes. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A mártás finom, kellemes, jól fűszerezett. A hús jellegzetes, kellően sós, finom. Összhatásában finom, harmonikus. Idegen íztől mentes. |
Félbarna kenyér
Külső megjelenés: | 1 db szabadon vetett, kb. 15,5x11x2 cm-es szelet kenyér. A héj aranybarnára sült, az alja kissé túlsült. A bélzet drapp színű, apró korpaszemcsékkel tarkított. |
Állomány: | Kissé egyenlőtlenül lazított, a héj mellett szalonnás állagú. Szájban tapadós. |
Illat: | Aromás, kellemes, jellegének megfelelő. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Aromás, harmonikus, finom. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra:
Zöldborsóleves
Zöldborsó 8 kg
Finomliszt 0,6 kg
Étolaj 0,5 l
Vöröshagyma 0,5 kg
Petrezselyemzöld 0,2 kg
Feketebors, őrölt 0,05 kg
Só 0,12 kg
Kristálycukor 0,3 kg
Sárgarépa 2 kg
Petrezselyemgyökér 1 kg
Karalábé 1 kg
Zellergumó 1 kg
Kiskagyló tészta 1,5 kg
Sárgarépa kocka, mirelit 2 kg
Petrezselyemgyökér, mirelit 1,5 kg
Gyümölcsmártás
Meggy befőtt 6,2 kg
Szilva befőtt 4,9 kg
Alma 4,9 kg
Tejföl 3 l
Cukor 1,8 kg
Búzaliszt 1,3 kg
Citrom 0,8 kg
Fahéj 0,06 csom
Szegfűszeg 0,06 csom
Rántott csirkecomb
Csirkecomb 15 kg
Zsemlemorzsa 3 kg
Tojás 30 db
Étolaj 1,4 l
Liszt 1 kg
Só 0,05 kg