null Jász-Nagykun-Szolnok megye - 61. számú vizsgálat - Vásárhelyi Pál Közgazdasági Szakgimnázium - Szolnok

Jász-Nagykun-Szolnok megye - 61. számú vizsgálat - Vásárhelyi Pál Közgazdasági Szakgimnázium - Szolnok

Jász-Nagykun-Szolnok megye - 61. számú vizsgálat - Vásárhelyi Pál Közgazdasági Szakgimnázium - Szolnok

61. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Vásárhelyi Pál Közgazdasági Szakgimnázium Tálalókonyha
(5000 Szolnok, Béla király út 4.)


A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 16,6 pont

 

 

Menü: Csontleves tésztával, Tejfölös tökfőzelék + Pulykapörkölt,
Műzli szelet

 

Mintavétel ideje: 2018. március 20.

Mintavételi alap : 115 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 15-18 év

Főzőkonyha: ÍZ-MÓD Kft.
(5000 Szolnok, Fiumei út 2.)

 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Csontleves tésztával (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Sárgás színű, enyhén opálos lében kb. 1x1 cm nagyságú sárgarépa-, fehérrépa kockák, néhány kisebb zeller, és karalábé darabok láthatók megfelelő mennyiségben. Levesbetétként eperlevél tésztát tartalmaz.
Állomány: A lé hígan folyó, a tészta kissé túlfőtt, a zöldségek túlfőttek.
Illat: Kevésbé harmónikus, hagyma illat dominál. Idegen szagtól mentes.
Íz: Kevésbé harmónikus, hagyma íze dominál. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tejfölös tökfőzelék + Pulyka pörkölt  (3-4 dl + 7 dkg /adag)

Külső megjelenés:

Pörkölt: kockára vágott húsdarabok pirosas színű szaftban, melyet fekete bors szemcsék tarkítanak. Felületén bőséges mennyiségű paprikától pirosra színezett zsiradék látható.
Főzelék: törtfehér színű alapszószban zöldessárga színű gyalult tök látható, apró zöldes fűszerszemcsével tarkítva. A tök mennyisége a szószhoz képest kevés.

Állomány:

Pörkölt: a szaft sűrűn folyó, a hús kellően átfőtt.
Főzelék: az alapszósz csomómentes, sűrűn folyó, benne a tök kellően átfőtt.

Illat:

Pörkölt: jellegzetes, fűszeres illatú. Idegen szagtól mentes.
Főzelék: jellegzetes, savanykás. Idegen szagtól mentes.

Íz:

Pörkölt: jellegzetes, kellően fűszeres. Idegen íztől mentes.
Főzelék: jellegzetes, savanykás. Idegen íztől mentes.
Összhatásában harmónikus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Műzli szelet

Külső megjelenés: Szabályos, hasáb alakúra préselt, csokoládébarna színű müzliszelet. Extrudált gabonát, aszalt gyümölcsöt, olajos magot tartalmaz, felülete fényes.
Állomány: Jellegzetesen ropogós, könnyen rágható.
Illat: Édes, kakaós-csokoládés. Idegen szagtól mentes.
Íz: Kakaós, a benne lévő magvak, gyümölcsök íze felismerhető. Harmónikus. Idegen íztől mentes.

 

Részletes összetétel/anyaghányad 1 főre/g-ban :

Csontleves tésztával
Őrölt bors 0,2 g
Csont vegyes 33 g
Só 0,1 g
Vöröshagyma 5 g
Gyermelyi tészta 10 g
Sárgarépa kocka, mirelit 15 g
Gyökér kocka mirelit 15 g
Zeller mirelit 10 g
Karalábé mirelit 10 g

Tejfölös tökfőzelék
Tejföl 12% 15 g
Ecet 2
Só 1
Gyalult tök mirelit 140 g
Liszt 20 g
Kristálycukor 20 g
Tej 2,8% 40 g

Pulykapörkölt
Liszt 4 g
Fűszerpaprika 1,5 g
Olaj 10
Vöröshagyma 33 g
Lecsó konzerv 7 g
Pulykacomb filé 90 g
Őrölt bors 0,1 g
Fokhagymapor 0,4 g
Só 0,1 g



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >