null Jász- Nagykun-Szolnok megye – 54. számú vizsgálat – Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium, Kollégium és Óvoda – Törökszentmiklós

Jász- Nagykun-Szolnok megye – 54. számú vizsgálat – Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium, Kollégium és Óvoda – Törökszentmiklós

Jász- Nagykun-Szolnok megye – 54. számú vizsgálat – Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium, Kollégium és Óvoda – Törökszentmiklós

54. számú vizsgálat – (tálalókonyha)


A mintavétel helye:
Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium, Kollégium és Óvoda
Közétkeztetési Konyha
(5200 Törökszentmiklós, Kossuth u. 133.)

A menü minősítése:

ÁTLAG ALATTI 11,9 pont

 

 

Menü: Lencsegulyás, Slambuc, Körte

 

 

Mintavétel ideje: 2017. szeptember 14.

Mintavételi alap : 142 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 14-18 év

Főzőkonyha: u.a.
 

Részletes érzékszervi minősítés:

Lencsegulyás (3 dl/adag)

Külső megjelenés: A pirospaprikától barnás-vörösesre színezett, opálos alaplében megfelelően tisztított szabályos,  1x1 cm-es kockára vágott narancsos színű sárgarépa és törtfehér gyökérzöldség-kockákat,barnásszínű  lencseszemeket, füstölt hús darabokat és egyenetlen méretű és alakú  sertéshúsdarabokat tartalmaz az alapléhez képest kis mennyiségben. A tetején narancsos-piros színű zsiradékcseppek gyöngyöznek. Levesbetétet nem tartalmaz.
Állomány: Az alaplé sűrűn folyó, a sűrítés csomómentes. A zöldségek kissé túlfőttek, a hús megfelelően és egyenletesen átfőtt. A húsok néhol zsíros részeket is tartalmaznak. A leves állománya levespor okozta állományra emlékeztetet, fényes és kissé zselészerű. A lencse és zöldségek mennyisége aránytalanul kevés.
Illat: Jellegtelen, a lencse illata nem érződik, a sűrítőanyag illata dominál, ételízesítőre emlékeztető illat is érezhető. 
Íz: Jellegtelen ízű, a sűrítőanyag íze dominál, levesporra emlékeztető ízű.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slambuc (25 dkg /adag)

Külső megjelenés: Pirospaprikától narancsosra színezett, barnásra pirított lebbencstészta, szabálytalan alakúra darabolt a zsiradéktól narancsosra színezett burgonyadarabok és kolbászkarikák láthatók aránytalan mennyiségben. A kolbász mennyisége kevés, a tészta mennyisége sok volt a burgonya mennyiségéhez képest. Sok zsiradékot tartalmaz.
Állomány: Az összetevők kellően megfőttek, puhák, a tészta kissé összeállt. Az étel zsíros, a zsiradék az összetevők felületén kiválik.
Illat: A burgonya és fűszerpaprika illata mellett erős tésztás-lisztes illat érezhető. Idegen szagtól mentes.
Íz: Nem harmonikus, a főtt tészta íze dominál, zsíros érzetű. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Körte

Külső megjelenés: Jellegzetes zöldes-sárga, ép, egészséges, kisebb barna ütődési foltokat tartalmazó, jellemző formájú 1 db körte az menüsorban tálalt gyümölcs. A gyümölcshús jellemző vajszínű.
Állomány Megfelelő állagú, megfelelően érett, lédús, jól rágható, omlós, friss érzetű.
Illat: Jellegzetesen tiszta, idegen szagtól mentes, a gyümölcsre jellemző, aromás, intenzív.
Íz: A gyümölcsre jellemző, telt, aromás, kevésbé édes. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 


 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra vonatkoztatva:

Lencsegulyás
Őrölt bors 0,007 kg
Liszt 0,7 kg
Ecet 0,1 l
Lencse 1,4 kg
Fokhagyma
Mustár 0,1 l
Olaj 0,7 l
Só 0,122 kg
Vöröshagyma 0,4 kg
Sárgarépa 1,4 kg
Gyökér 0,7 kg
Fűszerpaprika 0,072 kg
Sertés comb 4,3 kg

Slambuc
Olaj 0,7 l
Füstölt szalonna 0,1 kg
Lecsó kolbász 4,3 kg
Burgonya 5,8 kg
Vöröshagyma 0,7 kg
Só 0,108 kg
Házi tészta 5 kg
Őrölt bors 0,021 kg
Ételízesítő só mentes 0,072 kg
 


 



 


Friss hírek

2024. november 5, kedd

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Tovább >

2024. október 16, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.10.16.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >