Jász- Nagykun-Szolnok megye – 54. számú vizsgálat – Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium, Kollégium és Óvoda – Törökszentmiklós
Jász- Nagykun-Szolnok megye – 54. számú vizsgálat – Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium, Kollégium és Óvoda – Törökszentmiklós
54. számú vizsgálat – (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium, Kollégium és Óvoda
Közétkeztetési Konyha
(5200 Törökszentmiklós, Kossuth u. 133.)
A menü minősítése:
ÁTLAG ALATTI | 11,9 pont |
Menü: Lencsegulyás, Slambuc, Körte
Mintavétel ideje: 2017. szeptember 14.
Mintavételi alap : 142 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 14-18 év
Főzőkonyha: u.a.
Részletes érzékszervi minősítés:
Lencsegulyás (3 dl/adag)
Külső megjelenés: | A pirospaprikától barnás-vörösesre színezett, opálos alaplében megfelelően tisztított szabályos, 1x1 cm-es kockára vágott narancsos színű sárgarépa és törtfehér gyökérzöldség-kockákat,barnásszínű lencseszemeket, füstölt hús darabokat és egyenetlen méretű és alakú sertéshúsdarabokat tartalmaz az alapléhez képest kis mennyiségben. A tetején narancsos-piros színű zsiradékcseppek gyöngyöznek. Levesbetétet nem tartalmaz. |
Állomány: | Az alaplé sűrűn folyó, a sűrítés csomómentes. A zöldségek kissé túlfőttek, a hús megfelelően és egyenletesen átfőtt. A húsok néhol zsíros részeket is tartalmaznak. A leves állománya levespor okozta állományra emlékeztetet, fényes és kissé zselészerű. A lencse és zöldségek mennyisége aránytalanul kevés. |
Illat: | Jellegtelen, a lencse illata nem érződik, a sűrítőanyag illata dominál, ételízesítőre emlékeztető illat is érezhető. |
Íz: | Jellegtelen ízű, a sűrítőanyag íze dominál, levesporra emlékeztető ízű. |
Slambuc (25 dkg /adag)
Külső megjelenés: | Pirospaprikától narancsosra színezett, barnásra pirított lebbencstészta, szabálytalan alakúra darabolt a zsiradéktól narancsosra színezett burgonyadarabok és kolbászkarikák láthatók aránytalan mennyiségben. A kolbász mennyisége kevés, a tészta mennyisége sok volt a burgonya mennyiségéhez képest. Sok zsiradékot tartalmaz. |
Állomány: | Az összetevők kellően megfőttek, puhák, a tészta kissé összeállt. Az étel zsíros, a zsiradék az összetevők felületén kiválik. |
Illat: | A burgonya és fűszerpaprika illata mellett erős tésztás-lisztes illat érezhető. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Nem harmonikus, a főtt tészta íze dominál, zsíros érzetű. Idegen íztől mentes. |
Körte
Külső megjelenés: | Jellegzetes zöldes-sárga, ép, egészséges, kisebb barna ütődési foltokat tartalmazó, jellemző formájú 1 db körte az menüsorban tálalt gyümölcs. A gyümölcshús jellemző vajszínű. |
Állomány | Megfelelő állagú, megfelelően érett, lédús, jól rágható, omlós, friss érzetű. |
Illat: | Jellegzetesen tiszta, idegen szagtól mentes, a gyümölcsre jellemző, aromás, intenzív. |
Íz: | A gyümölcsre jellemző, telt, aromás, kevésbé édes. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra vonatkoztatva:
Lencsegulyás
Őrölt bors 0,007 kg
Liszt 0,7 kg
Ecet 0,1 l
Lencse 1,4 kg
Fokhagyma
Mustár 0,1 l
Olaj 0,7 l
Só 0,122 kg
Vöröshagyma 0,4 kg
Sárgarépa 1,4 kg
Gyökér 0,7 kg
Fűszerpaprika 0,072 kg
Sertés comb 4,3 kg
Slambuc
Olaj 0,7 l
Füstölt szalonna 0,1 kg
Lecsó kolbász 4,3 kg
Burgonya 5,8 kg
Vöröshagyma 0,7 kg
Só 0,108 kg
Házi tészta 5 kg
Őrölt bors 0,021 kg
Ételízesítő só mentes 0,072 kg