null Jász- Nagykun-Szolnok megye – 52. számú vizsgálat – Tószegi Iskola Tálalókonyha

JJász- Nagykun-Szolnok megye – 52. számú vizsgálat – Tószegi Iskola Tálalókonyha

Jász- Nagykun-Szolnok megye – 52. számú vizsgálat – Tószegi Iskola Tálalókonyha

52. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Tószegi Iskola Tálalókonyha
(5091 Tószeg, Rákóczi u. 30.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,4 pont

 

 

Menü: Brokkolikrémleves, Rakott burgonya, Ecetes almapaprika

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. szeptember 13.

Mintavételi alap : 159 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 6-14 év

Főzőkonyha: Tószegi Konyha
(5091 Tószeg, Hősök tere 4.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Brokkolikrémleves (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Halvány-sárgászöld, opálos lében sötét- és mohazöld, a brokkolivirágra jellemző szemcsék és apró sárgarépaszemcsék láthatók. A tejterméket tartalmazó sűrítőanyagból származó fehér szemcsék és zöldfűszer darabok lebegnek a levesben, amelynek tetején sárgászöld zsiradékcseppek láthatóak megfelelő mennyiségben. A leves alján a sűrítőanyag üledéket képez. A levesbetét 2-3 cm hosszú, gyufaszál alakúra vágott, arany barnára pirított palacsintatészta.
Állomány: A leves kissé híg, a sűrítés néhány apró csomót tartalmaz, nem eléggé krémes állományú.  A levesbetét megfelelően pirított, roppanós, a levesben kellően visszapuhul, harmonizál állománya a levessel.
Illat: Kevésbé intenzív, a brokkoli illata érezhető, amivel harmonizál a pirított tészta tiszta, semleges illata. Idegen illattól mentes.
Íz: A brokkoli íze kevésbé dominál, kissé jellegtelen, a só használat megfelelő, de az ételízesítő íze érezhető. A pirított tésztacsíkok íze miatt kissé tésztaízűvé válik a gyengén fűszerezett leves. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rakott burgonya (40 dkg /adag)

Külső megjelenés: 10x7x4 cm-es hasábban tálalt rakott burgonya a második fogás. A többi összetevőhöz képest nagy mennyiségben jelen lévő, a kolbásztól narancsosra színezett burgunyakarika rétegek között elvétve széteső főtt tojás karikák és egyenetlen méretűre darabolt kolbászdarabok láthatók. Teteje tejföllel nagyon vékonyan megkent, sötétbarnára pirított, néhol túlpirított.
Állomány: A burgonya kellően puha, széteső, kissé vizes állagú. A tojás és a kolbász kellően átfőtt, de utóbbi kissé zsíros.
Illat: Az összetevők illata jellegzetes, telt, a füstölt kolbász illata dominál, de néhol enyhe túlpirított illat is érezhető.
Íz: Jellegzetes, harmonikus, összetett íz világú, de a tejföl savanykás íze hiányzik. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ecetes almapaprika

Külső megjelenés: 4 cm hátmérőjű, jellemző, lapított gömb alakú, kissé ráncos felületű, sárgás színű almapaprika sérülésektől mentes, tetszetős megjelenésű.
Állomány Rugalmas, megfelelően roppanós, friss állományú.
Illat: Ecetes illatú, jellegzetes, intenzív. Idegen illat nem érződik.
Íz: Intenzív ecetes-savanykás ízű. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra vonatkoztatva:

Brokkolikrémleves
Brokkoli mirelit 11,13 kg
Olaj 0,89 l
Liszt 1,11 kg
Só 0,16 kg
Ételízesítő 0,48 kg
Levespor 0,22 kg
Őrölt bors 0,02 kg
Levesgyöngy 2,23 kg
Tejföl 3,34 l


Rakott burgonya
Burgonya 55 kg
Tejföl 5,5 l
Füstölt kolbász 6,7 kg
Tojás 150 db
Só 0,32 kg
Étolaj 0,89 l
 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >