JJász- Nagykun-Szolnok megye – 52. számú vizsgálat – Tószegi Iskola Tálalókonyha
Jász- Nagykun-Szolnok megye – 52. számú vizsgálat – Tószegi Iskola Tálalókonyha
52. számú vizsgálat – (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Tószegi Iskola Tálalókonyha
(5091 Tószeg, Rákóczi u. 30.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 14,4 pont |
Menü: Brokkolikrémleves, Rakott burgonya, Ecetes almapaprika
Mintavétel ideje: 2017. szeptember 13.
Mintavételi alap : 159 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 6-14 év
Főzőkonyha: Tószegi Konyha
(5091 Tószeg, Hősök tere 4.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Brokkolikrémleves (3 dl/adag)
Külső megjelenés: | Halvány-sárgászöld, opálos lében sötét- és mohazöld, a brokkolivirágra jellemző szemcsék és apró sárgarépaszemcsék láthatók. A tejterméket tartalmazó sűrítőanyagból származó fehér szemcsék és zöldfűszer darabok lebegnek a levesben, amelynek tetején sárgászöld zsiradékcseppek láthatóak megfelelő mennyiségben. A leves alján a sűrítőanyag üledéket képez. A levesbetét 2-3 cm hosszú, gyufaszál alakúra vágott, arany barnára pirított palacsintatészta. |
Állomány: | A leves kissé híg, a sűrítés néhány apró csomót tartalmaz, nem eléggé krémes állományú. A levesbetét megfelelően pirított, roppanós, a levesben kellően visszapuhul, harmonizál állománya a levessel. |
Illat: | Kevésbé intenzív, a brokkoli illata érezhető, amivel harmonizál a pirított tészta tiszta, semleges illata. Idegen illattól mentes. |
Íz: | A brokkoli íze kevésbé dominál, kissé jellegtelen, a só használat megfelelő, de az ételízesítő íze érezhető. A pirított tésztacsíkok íze miatt kissé tésztaízűvé válik a gyengén fűszerezett leves. Idegen íztől mentes. |
Rakott burgonya (40 dkg /adag)
Külső megjelenés: | 10x7x4 cm-es hasábban tálalt rakott burgonya a második fogás. A többi összetevőhöz képest nagy mennyiségben jelen lévő, a kolbásztól narancsosra színezett burgunyakarika rétegek között elvétve széteső főtt tojás karikák és egyenetlen méretűre darabolt kolbászdarabok láthatók. Teteje tejföllel nagyon vékonyan megkent, sötétbarnára pirított, néhol túlpirított. |
Állomány: | A burgonya kellően puha, széteső, kissé vizes állagú. A tojás és a kolbász kellően átfőtt, de utóbbi kissé zsíros. |
Illat: | Az összetevők illata jellegzetes, telt, a füstölt kolbász illata dominál, de néhol enyhe túlpirított illat is érezhető. |
Íz: | Jellegzetes, harmonikus, összetett íz világú, de a tejföl savanykás íze hiányzik. Idegen íztől mentes. |
Ecetes almapaprika
Külső megjelenés: | 4 cm hátmérőjű, jellemző, lapított gömb alakú, kissé ráncos felületű, sárgás színű almapaprika sérülésektől mentes, tetszetős megjelenésű. |
Állomány | Rugalmas, megfelelően roppanós, friss állományú. |
Illat: | Ecetes illatú, jellegzetes, intenzív. Idegen illat nem érződik. |
Íz: | Intenzív ecetes-savanykás ízű. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra vonatkoztatva:
Brokkolikrémleves
Brokkoli mirelit 11,13 kg
Olaj 0,89 l
Liszt 1,11 kg
Só 0,16 kg
Ételízesítő 0,48 kg
Levespor 0,22 kg
Őrölt bors 0,02 kg
Levesgyöngy 2,23 kg
Tejföl 3,34 l
Rakott burgonya
Burgonya 55 kg
Tejföl 5,5 l
Füstölt kolbász 6,7 kg
Tojás 150 db
Só 0,32 kg
Étolaj 0,89 l