null Jász- Nagykun-Szolnok megye – 50. számú vizsgálat – Zagyvarékasi Égszínkék Óvoda Tálalókonyha

Jász- Nagykun-Szolnok megye – 50. számú vizsgálat – Zagyvarékasi Égszínkék Óvoda Tálalókonyha

Jász- Nagykun-Szolnok megye – 50. számú vizsgálat – Zagyvarékasi Égszínkék Óvoda Tálalókonyha

50. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Zagyvarékasi Égszínkék Óvoda Tálalókonyha
(5051 Zagyvarékas, Gyimesi u. 5.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,6 pont

 

 

Menü: Karalábéleves, Stefániavagdalt burgonyapüré,
Csemegeuborka

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. szeptember 12.

Mintavételi alap : 71 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-6 év

Főzőkonyha: Zagyvarékas Község Ellátó Szervezet
(5051 Zagyvarékas, Iskola u. 12.)

 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Karalábéleves (2,5 dl/adag)

Külső megjelenés: Sárgás színű tejterméket is tartalmazó, csomómentes sűrítésből származó fehér pettyekkel tarkított, opálos alaplében néhol nem megfelelően tisztított, narancsos színű eltérő méretű és alakú sárgarépa, jellemző színű, közel azonos méretű karalábédarabok és tört fehér színű gyökér zöldségdarabok láthatók. Az összetevők aránya nem megfelelő, a fehér színű, levesbetétként tálalt galuska mennyisége túlzó, a karalábé kevés a többi összetevőhöz képest. Az alaplében zöldfűszerdarabok találhatók, tetején apró zsírcseppek gyöngyöznek.
Állomány: A leves megfelelő sűrűségű, a sűrítés sima, csomómentes. A gyökérzöldség kissé fás, a karalábé enyhén túlfőtt a többi összetevő megfelelően megfőtt.
Illat: Jellegzetes, zöldséges, harmonikus, gazdag illatvilágú. Minden idegen szagtól mentes.
Íz: A karalábé íze dominál, a sárgarépa íze gyengén érezhető, a levesbetét túlzó mennyisége miatt enyhe lisztes íz is érezhető. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stefániavagdalt burgonyapüré (7 dkg + 15 dkg /adag)

Külső megjelenés:

A 1,5 cm szeletvastagságú, ovális alakú, pirospaprikától színezett, egyenletesre darált húsból sütött hússzelet közepén főtt tojás látható. A hús metszésfelülete világosabb színű, a fűszereloszlás egyenetlen, a tojás hiányos, a szelet széteső.

A burgonyapüré sárgás színű, homogén megjelenésű, matt felületű, kisebb burgonyadarabok láthatók benne.
Állomány: A vagdalt kellően átsült, puha, külseje kissé megkeményedett a főtt tojás kissé száraz, a fűszereloszlás nem egyenletes. A köretként tálalt burgonyapüré csomómentes, sima, lágy, a benne található burgonyarögök villával könnyen szétnyomhatók.
Illat: A vagdaltra jellemző, fűszeres illatú, ami jól harmonizál a burgonyapüré jellemző, tiszta illatával. Idegen illattól mentes.
Íz: A vagdalt fűszeres, borsos köményes íz világa jól harmonizál a burgonyapüré semleges, tiszta ízével. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csemegeuborka

Külső megjelenés: 8 cm hosszú, 3 cm széles, jellemző formájú félbevágott csemegeuborka a savanyúság. Külseje ép, sérülésmentes, enyhén ráncos, némelyik kissé repedt felületű. Külseje sötétebb zöld színű, belseje világosabb, közepe kissé sárgás.
Állomány Ropogós, rugalmas belsejű, kissé száraz, de jellemző.
Illat: Édeskés-ecetes illatú, jellegzetes, intenzív. Idegen illat nem érződik.
Íz: Enyhén édes, erősebben ecetes-savanykás ízű. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra vonatkoztatva:

Karalábéleves
Karalábé mirelit 2 kg
Liszt 1,5 kg
Tojás 5 db
Tej 1 l
Tejföl 1 l
Só 0,15 kg
Zöldség 2 kg
Sárgarépa 2 kg
Zeller 0,5 kg

Stefánia vagdalt
Sertéshús 5 kg
Kenyér 1 kg
Tojás 50 db
Zsemlemorzsa 0,16 kg
Só 0,20 kg
Fokhagyma 0,2 kg
Zsír 0,5 kg

Burgonyapüré
Burgonya 16 kg
Tej 2 l
Margarin 1 kg
Só 0,15 kg



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >