Jász- Nagykun-Szolnok megye – 50. számú vizsgálat – Zagyvarékasi Égszínkék Óvoda Tálalókonyha
Jász- Nagykun-Szolnok megye – 50. számú vizsgálat – Zagyvarékasi Égszínkék Óvoda Tálalókonyha
50. számú vizsgálat – (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Zagyvarékasi Égszínkék Óvoda Tálalókonyha
(5051 Zagyvarékas, Gyimesi u. 5.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 14,6 pont |
Menü: Karalábéleves, Stefániavagdalt burgonyapüré,
Csemegeuborka
Mintavétel ideje: 2017. szeptember 12.
Mintavételi alap : 71 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-6 év
Főzőkonyha: Zagyvarékas Község Ellátó Szervezet
(5051 Zagyvarékas, Iskola u. 12.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Karalábéleves (2,5 dl/adag)
Külső megjelenés: | Sárgás színű tejterméket is tartalmazó, csomómentes sűrítésből származó fehér pettyekkel tarkított, opálos alaplében néhol nem megfelelően tisztított, narancsos színű eltérő méretű és alakú sárgarépa, jellemző színű, közel azonos méretű karalábédarabok és tört fehér színű gyökér zöldségdarabok láthatók. Az összetevők aránya nem megfelelő, a fehér színű, levesbetétként tálalt galuska mennyisége túlzó, a karalábé kevés a többi összetevőhöz képest. Az alaplében zöldfűszerdarabok találhatók, tetején apró zsírcseppek gyöngyöznek. |
Állomány: | A leves megfelelő sűrűségű, a sűrítés sima, csomómentes. A gyökérzöldség kissé fás, a karalábé enyhén túlfőtt a többi összetevő megfelelően megfőtt. |
Illat: | Jellegzetes, zöldséges, harmonikus, gazdag illatvilágú. Minden idegen szagtól mentes. |
Íz: | A karalábé íze dominál, a sárgarépa íze gyengén érezhető, a levesbetét túlzó mennyisége miatt enyhe lisztes íz is érezhető. Idegen íztől mentes. |
Stefániavagdalt burgonyapüré (7 dkg + 15 dkg /adag)
Külső megjelenés: |
A 1,5 cm szeletvastagságú, ovális alakú, pirospaprikától színezett, egyenletesre darált húsból sütött hússzelet közepén főtt tojás látható. A hús metszésfelülete világosabb színű, a fűszereloszlás egyenetlen, a tojás hiányos, a szelet széteső. A burgonyapüré sárgás színű, homogén megjelenésű, matt felületű, kisebb burgonyadarabok láthatók benne. |
Állomány: | A vagdalt kellően átsült, puha, külseje kissé megkeményedett a főtt tojás kissé száraz, a fűszereloszlás nem egyenletes. A köretként tálalt burgonyapüré csomómentes, sima, lágy, a benne található burgonyarögök villával könnyen szétnyomhatók. |
Illat: | A vagdaltra jellemző, fűszeres illatú, ami jól harmonizál a burgonyapüré jellemző, tiszta illatával. Idegen illattól mentes. |
Íz: | A vagdalt fűszeres, borsos köményes íz világa jól harmonizál a burgonyapüré semleges, tiszta ízével. Idegen íztől mentes. |
Csemegeuborka
Külső megjelenés: | 8 cm hosszú, 3 cm széles, jellemző formájú félbevágott csemegeuborka a savanyúság. Külseje ép, sérülésmentes, enyhén ráncos, némelyik kissé repedt felületű. Külseje sötétebb zöld színű, belseje világosabb, közepe kissé sárgás. |
Állomány | Ropogós, rugalmas belsejű, kissé száraz, de jellemző. |
Illat: | Édeskés-ecetes illatú, jellegzetes, intenzív. Idegen illat nem érződik. |
Íz: | Enyhén édes, erősebben ecetes-savanykás ízű. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra vonatkoztatva:
Karalábéleves
Karalábé mirelit 2 kg
Liszt 1,5 kg
Tojás 5 db
Tej 1 l
Tejföl 1 l
Só 0,15 kg
Zöldség 2 kg
Sárgarépa 2 kg
Zeller 0,5 kg
Stefánia vagdalt
Sertéshús 5 kg
Kenyér 1 kg
Tojás 50 db
Zsemlemorzsa 0,16 kg
Só 0,20 kg
Fokhagyma 0,2 kg
Zsír 0,5 kg
Burgonyapüré
Burgonya 16 kg
Tej 2 l
Margarin 1 kg
Só 0,15 kg