null Jász-Nagykun-Szolnok megye - 34. számú vizsgálat-Verseghy Gimnázium Tálalókonyha -Szolnok

Jász-Nagykun-Szolnok megye - 34. számú vizsgálat - Verseghy Gimnázium Tálalókonyha -Szolnok

Jász-Nagykun-Szolnok megye - 34. számú vizsgálat - Verseghy Gimnázium Tálalókonyha -Szolnok

34. számú vizsgálat - Mintavétel helye  (tálalókonyha):

Verseghy Gimnázium Tálalókonyha (5000 Szolnok, Kossuth tér 1.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

ÁTLAGOS

átlag alatti

nem
megfelelő

 

Menü: Zöldborsó leves, Stefánia sertéssült,

petrezselymes burgonyával, Kenyér, Müzli (zabszelet)

 

Mintavétel ideje: 2016.09.20.

Napi adag: 310 adag/ebéd

Főzőkonyha: MB Vagyonkezelő Kft.

Kőrösi Étterem

(5000 Szolnok, Kőrösi út 43.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Zöldborsó leves (3 dl/adag)

Külső megjelenés:

Halvány sárgás-zöld, átlátszó lében zöldborsó, nagyobb darabokra vágott burgonya, sárga-és fehérrépa, karalábé hasábok, 1-2 karfiol rózsa, Tetején petrezselyemzöld, kevés színtelen zsírcsepp, alján néhány feketebors szemcse.

Állomány:

A lé hígan folyó, tiszta, átlátszó, a zöldségek kissé túlfőttek.

Illat:

Jellegének megfelelő, tiszta. A zöldborsó illata dominál.

Íz:

Gyengébben jellegzetes, kissé ízetlen, konzerv zöldborsóra emlékeztető.

Stefánia sertéssült, petrezselymes burgonyával (7 dkg +25 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Egybesült, tojással töltött sertéscombból szeletelt, kb. tenyérnyi méretű, 0,5 cm vastag, hosszúkás alakú sült hús, közepén főtt tojás. A hús világos rózsaszínű, a szélén barnára pirult, fűszerrel gyengén szórt kéreg.

A köret nagyjából azonos méretű, 2x3cm-s főtt burgonya, apróra vágott petrezselyemmel gazdagon meghintve.

Állomány:

A hús jól átsült, de sertéscombra jellemzően kissé száraz, rostos. A burgonya puhára főtt, nem széteső.

Illat:

A hús illata sült húsra kevésbé emlékeztető, jellegtelen, fűszerszegény. A burgonyán a petrezselyem illata dominál.

Íz:

Gyengén fűszeres, inkább „párolt-hús” ízű, a főtt tojás ízével keveredve, sült húsra kevésbé emlékeztető. A köret jellegének megfelelő.

 Kenyér (1 szelet/adag)

Külső megjelenés:

Kb. 1,5 cm vastag fél szelet fehérkenyér. Héja aranysárga, bélzete törtfehér színű. 

Állomány:

Héja ropogós, „cserepes”, a bélzet puha, laza szerkezetű, rugalmas, kisebb-nagyobb lyukakkal.

Illat:

Kellemes, tiszta gabona illatú, enyhén savanykás-élesztős.

Íz:

Friss, tiszta, harmonikus.

Müzli (zabszelet) (1db/adag)

Külső megjelenés:

Alul- felül- hátul középen hegesztéssel zárt, litografált, kasírozott fóliában egy 3x10x1,5 cm-s tégla alakú, összetömörített gabona magvakból és gyümölcs aszalványokból álló müzli szelet, alul kb. 2 mm-s csoki réteggel.

Állomány:

Jellegzetesen roppanós, enyhén ragacsos, néhány gabonaszem kissé szívós.

Illat:

Kellemes, édeskés, a gabona illat a csokoládés-banános illattal keveredik.

Íz:

Jellegzetes, kellemes, banános-csokoládés-gabonás.

Részletes összetétel/

anyaghányad:

Zöldborsó leves

Olaj

Zöldborsó (mirelit)

Fűszerpaprika

Vöröshagyma

Lecsó

Őrölt fekete bors

Ételízesítő

Sárgarépa

Karalábé

Stefánia sertéssült, petrezselymes burgonyával

Burgonya

Petrezselyemzöld

Fokhagyma

Kömény mag

Sertéscomb

 

 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >