null Hidegen ajánljuk: limonádé

Hidegen ajánljuk: limonádé

2018. augusztus 23, csütörtök

Sokak számára a nyári kánikula egyet jelent a frissítő limonádékkal. A citrusok többségét azonban növényvédő szerekkel kezelik, így adja magát a kérdés, hogy kioldódhatnak-e a kezelt citrom héjáról ezek a szerek az italunkba? És ha igen, milyen mértékben? Ennek járt utána a Nébih Szupermenta programja.

„A citrusok héja emberi fogyasztásra nem alkalmas.” – olvashatjuk számos üzletben a figyelmeztetést. De vajon tényleg így van?

  • Mi történik, ha felületkezelt citromból limonádét készítünk?
  • Kioldódhatnak-e italunkba a citrusok héjából a növényvédő szerek? 
  • Érdemes-e átmosni a citromokat fogyasztás előtt?

A kérdések megválaszolásához véletlenszerű kiválasztott citromokon végeztek szermaradvány méréseket, mosási kísérleteket és kioldódási vizsgálatot a Nébih szakemberei.

A citromok először egy teljes szűrővizsgálaton estek át. Mind a héjukban, mind a húsukban megmértük a növényvédőszer-maradék mennyiségét. Szerencsére egyik tételben sem volt határértéket meghaladó mennyiségben szermaradvány.

Következő lépésként 3 különböző mosási fázison estek át a citromok: sima vizes lemosáson, mosogatószeres dörzsölésen és almaecetes áztatáson. Hatékonyság szempontjából elmondható, hogy nincs jelentős különbség az egyes technológiák között. Általános jó tanács, hogy fogyasztása előtt otthon is érdemes mindig alaposan lemosni a friss gyümölcsöket és zöldségeket.

A vendéglátóhelyeken külön előírás vonatkozik a gyümölcs- és zöldségfeldolgozásra. A romlásra gyanús vagy roncsolt termékeket ki kell válogatni, majd áztatással, folyó vizes öblítéssel, végül csepegtetéssel zárul az előkészítés.

A kioldódási vizsgálat 4 különböző közegben (sima és szénsavas vízben, kólában, valamint alkoholos italban), 3 időtartamban (20 perc, 1 és 24 óra) történt. Az eredményei azt mutatják, a kioldódás olyan csekély, hogy az akut kockázat eléréséhez legalább 75 liter limonádét kellene elfogyasztanunk egyetlen nap alatt. Ugyanakkor a hosszú távú fogyasztás esetén természetesen továbbra is fontos szempont a mértékletesség.

Élelmiszerbiztonsági tippek házi limonádé készítéséhez:

  • Csak olyan citromot vásároljunk, amelynek jelölésén szerepel a származási hely, a forgalmazó és a kezelés módja.
  • Előkészítésnél ügyeljünk a környezet tisztaságára, a személyi higiéniára.
  • Az italhoz jó minőségű csapvizet vagy ásványvizet használjunk.
A gyümölcsöket és fűszernövényeket csak alapos lemosás és lecsepegtetés után használjuk fel.

Friss hírek

2025. április 10, csütörtök

Útmutató a Nemzeti Talajtani Adatbázis gazdálkodói lekérdező felületéről

A Nemzeti Talajtani Adatbázis segítségével a gazdálkodók hozzáférhetnek földjeik talajvizsgálati adataihoz és nyomon követhetik azok állapotát. A rendszerhasználatának feltétele, hogy a gazdálkodó rendelkezzen a Magyar Államkincstár (MÁK) ügyfélazonosítóval. A Nébih rövid útmutatóval is segíti az online felület használatát.

Tovább >

2025. április 8, kedd

Az állattartóknak is nagy a felelőssége a ragadós száj- és körömfájás elleni védekezésben!

Magyarországon négy szarvasmarha telepen azonosított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) vírussal fertőzött állatokat. A hatóság folyamatosan ellenőrzi az állattartó telepeket. Újabb kitörés eddig nem történt. Mind a négy telepen, azok 10 km-es körzetében, és országosan is célzott hatósági intézkedések vannak életben. Az állategészségügyi hatóság ugyanakkor nyomatékosan felhívja az állattartók figyelmét a megelőzés és a védekezés fontosságára. Az állattartóknak is nagy a felelőssége az RSZKF elleni védekezésben!

Tovább >