Heves megye - 49. számú vizsgálat - Juventus-Panoráma Kft. 102. Diákkonyha
Heves megye - 49. számú vizsgálat - Juventus-Panoráma Kft. 102. Diákkonyha
49. számú vizsgálat (főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Juventus-Panoráma Kft. 102. Diákkonyha
(3300 Eger, Mátyás Király út 62.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 13,9 pont |
Menü: Tyúkhúsleves csigatésztával, Kapros tökfőzelék, Sertéspörkölt, Nápolyi
Mintavétel ideje: 2018. október 15.
Mintavételi alap: 340 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 14-18 év
Főzőkonyha üzemeltetője:
Juventus-Panoráma Kft.
(3300 Eger, Cifrakapu u. 102.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Tyúkhúsleves csigatésztával (5 dl/adag)
Külső megjelenés: | Sárga színű, áttetsző alaplében szabálytalan alakúra és méretűre vágott narancssárga színű sárgarépa, fehér színű gyökérzöldségek és zöldfűszer darabok láthatók. A zöldségek megfelelően tisztítottak. A levesbetét törtfehér színű csigatészta. Tetején apró zsiradékcseppek gyöngyöznek. A tészta mennyisége túlzó. |
Állomány: | A lé hígan folyó, a zöldségek közül a petrezselyemgyökér túlfőtt, a levesbetétként tálalt tészta kissé ragacsos. |
Illat: | A leves kissé gyenge illatú, ételízesítőre emlékeztető illat is érezhető. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A zöldségek íze megfelelően érezhető, kevésbé "húsos" ízű, a sóhasználat túlzó, ami ront a leves élvezeti értékén. Idegen íztől mentes. |
Kapros tökfőzelék, sertéspörkölt (40 + 15 dkg/adag)
Külső megjelenés: | A fűszerpaprikától enyhén narancsos-barnásra színezett, darabosan folyó főzelékalapban közel azonos nagyságú gyalult tök csíkok és kapor szálacskák láthatók. A főzelékben feltehetően a tejterméket tartalmazó sűrítésből származó fehér és ételízesítőből származó narancsos zöldségszemcsék vannak. A feltétként tálalt pörkölt kissé híg szaftja pirospaprikától színezett, tetején zsiradékcseppek, benne fekete fűszerszemcsék láthatók. A sertéshús eltérő méretűre kockázott, szabálytalan alakú, néhol zsíros-mócsingos részeket tartalmaz, barna színű. |
Állomány: | A főzelék sűrítése csomómentes, kissé hígabban folyó, állománya keményítőtartalmú sűrítésre emlékeztet. A tök puhára főtt, némelyik tökszál kissé fás-szálkás érzetű. A pörköltszaft közepesen sűrű, a hús puha, mócsingos-inas részeket is tartalmaz. |
Illat: | A főzelékben a kapor friss illata mellett az ecet savanykás illata is érződik. A pörkölt illata jellemző, nem túl intenzív hagymás-paprikás, fűszeres illat jellemzi. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A főzeléknél a savanykás íz dominál, amivel harmonizál a pörkölt jellemző hagymás-paprikás ízvilága. A pörköltnél a sóhasználat túlzó. Idegen íztől mentes. |
Nápolyi (2 darab/adag)
Külső megjelenés | A kb. 4,5x4,5x2 cm nagyságú, hasáb alakú barna színű kakaós krémmel töltött bevonat nélküli drappos színű ostyalapokból álló édesipari lisztes termék a desszert. Némelyik ostyalap töredezett. Az ostya és töltelék mennyisége és aránya megfelelő. |
Állomány | Friss, roppanós az ostya, a töltelék jól kidolgozott, szájban könnyen olvadó. |
Illat | Az elnevezéssel ellentétben vaníliára emlékeztető illat dominál, ami miatt a termék "mű" illatúvá válik. |
Íz | A csokoládés és vaníliás íz mellett savanykás íz is érezhető. |
Részletes összetétel/anyaghányad 300 adagra:
Tyúkhúsleves csigatésztával
Só 0,441 kg
Bors (egész) 0,03 kg
Húsleves zöldségkeverék 24 kg
Vöröshagyma 1,5 kg
Ételízesítő (sómentes) 0,6 kg
Szárazrészta (csiga) 12 kg
Fokhagyma 0,15 kg
Gyömbér (örölt) 0,03 kg
Szerecsendió 0,03 kg
Kömény (őrölt) 0,03 kg
Sertéspörkölt
Só 0,135 kg
Sertés lapocka 30 kg
Fűszerpaprika
Lecsó 4,5 kg
Vöröshagyma 9 kg
Fokhagyma (mirelit)
Olaj 3 liter
Kömény (őrölt) 0,03 kg
Feketebors (őrölt) 0,06 kg
Majoranna (morzsolt) 0,03 kg
Kapros tökfőzelék
Tejföl (12%) 6 liter
Só 0,3 kg
Búzaliszt 6 kg
Vöröshagyma 1,5 kg
Olaj 3 liter
Gyalult tök (mirelit) 60 kg
Csemege paprika 0,15 kg
Ecet 0,15 liter
Kapor (mirelit) 1,5 kg
Nápolyi