Heves megye-38 számú vizsgálat - Visonta úti Bölcsőde és Családi Napközi Főzőkonyha - Gyöngyös
Heves megye-38 számú vizsgálat - Visonta úti Bölcsőde és Családi Napközi Főzőkonyha - Gyöngyös
38. számú vizsgálat – (főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Visonta úti Bölcsőde és Családi Napközi Főzőkonyha
(3200 Gyöngyös, Visonta út. 2.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 13,7 pont |
Menü: Zöldségleves, Roston sült hal, kapros-citromos mártás, barnarizs, Körte
Mintavétel ideje: 2017. október 10.
Mintavételi alap : 173 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-6 év
Főzőkonyha: Gyöngyös Város Önkormányzata
u.a.
Részletes érzékszervi minősítés:
Zöldségleves (3 dl/adag)
Külső megjelenés: | Sárgás, áttetsző, kissé opálos lében egyenetlen méretűre és formájúra darabolt, megfelelően tisztított, narancsos színű sárgarépa, törtfehér petrezselyemgyökér, nyomokban fakózöld színű kelbimbó és néhol zöldborsó található nem arányos, de elegendő mennyiségben. Nagy mennyiségű zsiradékcsepp látható a tetején. A levesben szétfőtt zöldségtörmelékek, nagy mennyiségben zöld fűszerlevél-darabok vannak, levesbetétként törtfehér színű eperlevél tészta látható. |
Állomány: | A lé hígan folyó, a zöldségek nem egyenletesen főttek át, némelyik túlfőtt, a levesbetét megfelelően megfőtt. |
Illat: | Jellegtelen, üres illatú. Minden idegen szagtól mentes. |
Íz: | Jellegtelen, kevésbé fűszeres, üres ízű, a só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül. Zsíros íz hatású. Minden idegen íztől mentes. |
Roston sült hal, kapros-citromos mártás, barnarizs (7+ 25 dkg /adag)
Külső megjelenés: |
Kb. 7 cm hosszú, 3 cm széles, 1,5 cm vastag, fűszeres felületű (pirospaprika, bors), nem egyenletes barnára sütött a halfilé, néhol erősebben, máshol kevésbé pirult meg. A halhús fehér színű, felülete pirospaprikától színezett zsiradéktól csillog. Vajszínű, csomómentes, sűrű mártásban sötétebb zöld kisebb-nagyobb méretűre aprított kaporszálak láthatók. A barnarizs egyenletes méretű kerek szemekből álló, jellegének megfelelően világos drapp színű, felületén feltehetően ételízesítőből származó narancsos színű sárgarépafoszlányok láthatók, néhol maghéjat tartalmaz. |
Állomány: | A hal rugalmasan puha, nem szétmálló, jellegzetes szerkezetű. A mártás jellegének megfelelően sűrű, csomómentes, szakadóan folyó. A rizs átfőtt, jellegének megfelelően rugalmas, de száraz. |
Illat: | A hal megfelelően fűszeres, harmonikus, sült halra jellemző illatú. A mártás enyhén savanykás illatú, a kapor illata dominál. A rizs jellegzetes, tiszta illatú. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A hal megfelelően ízesített, jellemző sült hal ízű, a rizs semleges, tiszta, de íztelen, a kapormártás kevésbé savanykás, a kapor íze dominál, a citrom íze nem elég intenzíven érezhető. A só íz fokozó hatása nem érvényesül, emiatt a fogás üres ízűvé válik. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 1 adagra:
Zöldségleves
Gyökér 0,04 kg
Sárgarépa 0,02 kg
Vöröshagyma 0,005 kg
Eperlevél tészta 0,008 kg
Ételízesítő só mentes 0,0008 kg
Őrölt bors 0,0001 kg
Majoranna 0,0001 kg
Köménymag 0,0001 kg
Zöldborsó mirelit 0,01 kg
Kelbimbó mirelit 0,01 kg
Petrezselyem 0,001 kg
Zeller 0,005 kg
Lestyán 0,0002 kg
Roston sült hal, kapros-citromos mártás, barnarizs
Halfilé 0,07 kg
Natúr joghurt 0,04 kg
Olaj 0,001 l
Citrom 0,005 kg
Ételízesítő sómentes 0,001 kg
Só 0,001 kg
Kapor 0,001 kg
Szerecsendió 0,0002 kg
Tej 1,5 % 0,05 l
Bors 0,0001 kg