null Heves megye- 23.számú vizsgálat-Iskolai Tálalókonyha

Heves megye- 23.számú vizsgálat-Iskolai Tálalókonyha

Heves megye- 23.számú vizsgálat-Iskolai Tálalókonyha

23. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):

Iskolai Tálalókonyha (3014 Hort, Bajcsy-zs. utca 23.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

ÁTLAGOS

átlag alatti

nem
megfelelő

 

Menü: Húsgombóc leves, Sertésszelet,

 Lecsó, Tarhonya

 

Mintavétel ideje: 2016.03.22.

Napi adag: 123 adag/ebéd

Főzőkonyha: Mátra Party Kft.

 ( 3200 Gyöngyös, Kócsay út 40.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Húsgombóc leves (2,5 dl/adag)

Külső megjelenés:

Sárgás-drappos színű, átlátszó, szinte tükrösen tiszta lében, viszonylag sok húsgaluska, sárga és fehérrépa, karalábé kockák, zöldborsó szemek. A galuska törtfehér színű, sok fekete fűszerszemcsével tarkítva. A leves tetején apró, sárga zsírcseppek láthatók.

Állomány:

A lé hígan folyó. A galuska rugalmasan puha, a zöldségek kissé túlfőttek. Viszonylag sűrű, tartalmas leves.

Illat:

A konzerv zöldborsó és a zöldségek illata érezhető.

Íz:

Kissé sós, fűszeres. A galuska erősen borsos. A zöldségek íze kevésbé érvényesül. Ízhatása nem teljesen harmonikus.

 

Sertésszelet (1 szelet/adag)

Külső megjelenés:

Kb. 11x8x9 cm nagyságú, közel egyenletesen 1cm vastag, világosbarna hússzelet. Felülete fényes, fekete fűszerszemcsékkel tarkított.

Állomány:

Rugalmasan puha, omlós. Kellő gondossággal tisztított, zsíros, mócsingos részeket nem tartalmaz.

Illat:

Enyhén borsos, jellegzetes, tiszta, idegen szagtól mentes.

Íz:

Enyhén fűszerezett, inkább natúr jellegű, kevésbé aromás, idegen íztől mentes. A lecsóval és a tarhonyával együtt fogyasztva az ízek kellemesen kiegészítik egymást, de a szaft zsírossága ront az összhatáson.

 

Lecsó (50 g/adag)

Külső megjelenés:

Fűszerpaprikától erősen színezett szaftban, piros, sárga és zöld színű paprika csíkok, paradicsom és hagymafoszlányok, apró szalonnadarabkák láthatók. Tetszetős, de a tetején lévő összefüggő zsírréteg alapján túlzottan zsíros.

Állomány:

A szaft fényes, zsíros, hígan folyó. A zöldségek kissé elpuhultak, a szalonna rugalmas.

Illat:

Kellemes, enyhén füstös, jellegzetes lecsó illatú. Idegen szagtól mentes.

Íz:

Jól fűszerezett, enyhén füstös, savanykás, kellemesen aromás, de túl zsíros. A paprika utóízben kicsit kesernyés. A tarhonyával és a hússzelettel együtt fogyasztva ízletes, de kissé zsíros.

 

Tarhonya (20 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Kellő mértékben pirított, drappos- aranybarnás színű, apró gépi tarhonya. Felülete többségében matt, kevésbé zsíros. Néhány nagyobb csomóba összeálló, melyek villával könnyen szétnyomhatóak.

Állomány:

A tarhonyaszemek többsége rugalmas, néhány kicsit puhább, tapadós.

Illat:

Jellegzetes pirított gabona illatú. Tiszta, idegen szagtól mentes.

Íz:

A tarhonya jellegzetes, egyenletesen pirult, nem zsíros, tiszta gabonaíz érezhető. A lecsóval és a hússzelettel együtt fogyasztva kellemes, de kissé zsíros összhatású étel.

 

Részletes összetétel/

anyaghányad:

Húsgombóc leves

Bors

Liszt

Búzadara

Tojáspor (teljes)

Fokhagyma (mirelit)

Sárgarépa kocka

Gyökér kocka (mirelit)

Zöldborsó (mirelit)

Só jódozott

Vöröshagyma

Sertés lapocka

Olaj

Lecsós sertésszelet

Füstölt kenyérszalonna

Fűszerpaprika

Liszt

Vöröshagyma

Paradicsom

Paprika

Sertés karaj

Fokhagyma (mirelit)

lecsó (mirelit)

Olaj

Tarhonya

Tarhonya gépi

Só jódozott

Olaj

 

 

 

 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >