Heves megye- 23.számú vizsgálat-Iskolai Tálalókonyha
Heves megye- 23.számú vizsgálat-Iskolai Tálalókonyha
23. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Iskolai Tálalókonyha (3014 Hort, Bajcsy-zs. utca 23.)
A menü minősítése:
kiválóan megfelelt |
átlag feletti |
ÁTLAGOS |
átlag alatti |
nem |
Mintavétel ideje: 2016.03.22. Napi adag: 123 adag/ebéd Főzőkonyha: Mátra Party Kft. ( 3200 Gyöngyös, Kócsay út 40.) |
Részletes érzékszervi minősítés:
Húsgombóc leves (2,5 dl/adag)
Külső megjelenés: |
Sárgás-drappos színű, átlátszó, szinte tükrösen tiszta lében, viszonylag sok húsgaluska, sárga és fehérrépa, karalábé kockák, zöldborsó szemek. A galuska törtfehér színű, sok fekete fűszerszemcsével tarkítva. A leves tetején apró, sárga zsírcseppek láthatók. |
Állomány: |
A lé hígan folyó. A galuska rugalmasan puha, a zöldségek kissé túlfőttek. Viszonylag sűrű, tartalmas leves. |
Illat: |
A konzerv zöldborsó és a zöldségek illata érezhető. |
Íz: |
Kissé sós, fűszeres. A galuska erősen borsos. A zöldségek íze kevésbé érvényesül. Ízhatása nem teljesen harmonikus. |
Sertésszelet (1 szelet/adag)
Külső megjelenés: |
Kb. 11x8x9 cm nagyságú, közel egyenletesen 1cm vastag, világosbarna hússzelet. Felülete fényes, fekete fűszerszemcsékkel tarkított. |
Állomány: |
Rugalmasan puha, omlós. Kellő gondossággal tisztított, zsíros, mócsingos részeket nem tartalmaz. |
Illat: |
Enyhén borsos, jellegzetes, tiszta, idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Enyhén fűszerezett, inkább natúr jellegű, kevésbé aromás, idegen íztől mentes. A lecsóval és a tarhonyával együtt fogyasztva az ízek kellemesen kiegészítik egymást, de a szaft zsírossága ront az összhatáson. |
Lecsó (50 g/adag)
Külső megjelenés: |
Fűszerpaprikától erősen színezett szaftban, piros, sárga és zöld színű paprika csíkok, paradicsom és hagymafoszlányok, apró szalonnadarabkák láthatók. Tetszetős, de a tetején lévő összefüggő zsírréteg alapján túlzottan zsíros. |
Állomány: |
A szaft fényes, zsíros, hígan folyó. A zöldségek kissé elpuhultak, a szalonna rugalmas. |
Illat: |
Kellemes, enyhén füstös, jellegzetes lecsó illatú. Idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Jól fűszerezett, enyhén füstös, savanykás, kellemesen aromás, de túl zsíros. A paprika utóízben kicsit kesernyés. A tarhonyával és a hússzelettel együtt fogyasztva ízletes, de kissé zsíros. |
Tarhonya (20 dkg/adag)
Külső megjelenés: |
Kellő mértékben pirított, drappos- aranybarnás színű, apró gépi tarhonya. Felülete többségében matt, kevésbé zsíros. Néhány nagyobb csomóba összeálló, melyek villával könnyen szétnyomhatóak. |
Állomány: |
A tarhonyaszemek többsége rugalmas, néhány kicsit puhább, tapadós. |
Illat: |
Jellegzetes pirított gabona illatú. Tiszta, idegen szagtól mentes. |
Íz: |
A tarhonya jellegzetes, egyenletesen pirult, nem zsíros, tiszta gabonaíz érezhető. A lecsóval és a hússzelettel együtt fogyasztva kellemes, de kissé zsíros összhatású étel. |
Részletes összetétel/ anyaghányad: |
Húsgombóc leves Bors Liszt Búzadara Tojáspor (teljes) Fokhagyma (mirelit) Sárgarépa kocka Gyökér kocka (mirelit) Zöldborsó (mirelit) Só jódozott Vöröshagyma Sertés lapocka Olaj Lecsós sertésszelet Füstölt kenyérszalonna Fűszerpaprika Liszt Vöröshagyma Paradicsom Paprika Sertés karaj Fokhagyma (mirelit) lecsó (mirelit) Olaj Tarhonya Tarhonya gépi Só jódozott Olaj
|