null Hajdú-Bihar megye - 5. számú vizsgálat - Borostyán Idősek Otthona - Egyek

Hajdú-Bihar megye - 5. számú vizsgálat - Borostyán Idősek Otthona - Egyek

Hajdú-Bihar megye - 5. számú vizsgálat - Borostyán Idősek Otthona - Egyek

5. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):

Borostyán Idősek Otthona (4069 Egyek, Veres P. utca 6-8.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

ÁTLAGOS

átlag alatti

nem
megfelelő

 

Menü: Tarhonyaleves, Zöldbabfőzelék, Pulykavagdalt

 

Mintavétel ideje: 2016.11.08.

Napi adag: 26 adag/ebéd

Főzőkonyha: Egyeki Szöghatár Nonprofit Kft.

(4069 Egyek, Fő út 3.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Tarhonyaleves (5 dl/adag)

Külső megjelenés:

Felületén nagy piros színű zsírcseppek láthatóak. Leves színe paprikás-piros. Egyenletesen kockára vágott burgonyát, egyenletesen pirított csipetke tésztát, petrezselyemzöldet, kockázott paprikát tartalmaz.

Állomány:

A leves sűrűsége, a burgonya és a tészta aránya megfelelő. A burgonya és a tészta kellően átfőtt.

Illat:

Harmonikus, jellegzetesen paprikás, pirított tésztás illatú, idegen szagtól mentes.

Íz:

Harmonikus, kellően sós-fűszeres, a paprika és a pirított tészta íze egyaránt érezhető, idegen íztől mentes.

Zöldbabfőzelék (3 dl/adag)

Külső megjelenés:

Világos, tört fehér színű (tej habarásra emlékeztető), néhány kisebb lisztcsomót tartalmaz, a zöldbab métere változó (kb.:1-3 cm).

Állomány:

A főzelék kellően sűrű, megfelelő mennyiségű zöldbabot tartalmaz, ami kellően átfőtt.

Illat:

Ecetes, savanykás, harmonikus, jellegzetes illatú, idegen szagtól mentes.

Íz:

Kevésbé harmonikus, mert az ecetes íz erőteljes, kellően sós, idegen íztől mentes.

Pulykavagdalt (2 db/adag)

Külső megjelenés:

A külseje kissé sötétebb színű, a belseje világosabb barna. A golyók egyenletesek, szépen formázottak, tömörek.

Állomány:

Egyenletesen átsült, nem kérges, omlós, de nem széteső.

Illat:

Harmonikus, jellegzetes fűszeres, sült hús illatú, idegen szagtól mentes.

Íz:

Kellően sós és fűszeres, harmonikus, idegen íztől mentes.

Részletes összetétel/

anyaghányad 20 adagra vonatkoztatva

Tarhonyaleves

Füstölt szalonna 0,06 kg

Étolaj 0,16 kg

Tarhonya 0,42 kg

Őrölt bors 0,002 kg

Csemegepaprika 0,01 kg

Só 0,04 kg

Piros arany 0,02 kg

Gulyáskrém 0,02 kg

Burgonya 1,6 kg

Hagyma 0,1 kg

Zeller 0,3 db

Natúr lecsó 0,08 kg

Zöldbab főzelék

Étolaj 0,16 l

Tej 2,8% 0,64 l

Tejföl 20% 0,64 l

Liszt 0,432 kg

Kristálycukor 0,04 kg

Babérlevél 0,002 kg

Só 0,04 kg

Ecet 0,04 l

Hagyma 0,06 kg

Zöldbab (mirelit) 4 kg

Pulyka vagdalt

Pulyka felsőcomb filé 1,4 kg

Étolaj 0,8 l

Tojás 4 db

Zsemlemorzsa 0,04 kg

Kenyér 0,3 kg

Őrölt bors 0,004 kg

Só 0,04 kg

Fokhagyma 0,02 kg

 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >