null Hajdú - Bihar megye - 28. számú vizsgálat - Jó Pásztor Óvoda - Hajdúböszörmény

Hajdú - Bihar megye - 28. számú vizsgálat - Jó Pásztor Óvoda - Hajdúböszörmény

Hajdú - Bihar megye - 28. számú vizsgálat - Jó Pásztor Óvoda - Hajdúböszörmény

28. számú vizsgálat – (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Jó Pásztor Óvoda Főzőkonyha
(4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 18.)

 

A menü minősítése:

KIVÁLÓAN MEGFELELT 19,4 pont

 

 

Menü: Magyaros zöldborsóleves, Lecsós sült csirkecomb, párolt rizs,
Káposzta saláta

 

 

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. június 5.

Mintavételi alap : 478 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: óvoda

Üzemeltető: Jó Pásztor Református Óvoda
(4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 18.)

 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Magyaros zöldborsóleves (2,5 dl/adag)

Külső megjelenés: Az alaplé tiszta, pirospaprikától színezett, enyhén narancs színű. A zöldségek felismerhetőek (sárgarépa, zöldborsó), egyenletes méretűek, jól tisztítottak. A levesbetét tetszetős, mennyisége nagyobb a zöldségek volumenéhez képest. A zöldfűszerek aránya és mennyisége megfelelő.
Állomány: Az alaplé hígan folyó, jellemző sűrűségű. A zöldségek kellően átfőttek, puhák, rágási maradékot nem adnak. A levesbetét egyenletesen átfőtt, nem ázott.) Az alaplé hígan folyó, jellemző sűrűségű. A zöldségek kellően átfőttek, puhák, rágási maradékot nem adnak. A levesbetét egyenletesen átfőtt, nem ázott.
Illat: A leves elnevezése és a bírált étel illata összhangban van. Idegen szagtól mentes.
Íz: Jellemzően ízesített, fűszerezett. A hagyma íze kissé kiérzik. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lecsós sült csirkecomb, párolt rizs (7 + 15 dkg /adag)

Külső megjelenés:

Rizs: A rizs törtfehér színű, az egész rizsszemek pergősek. Minimális fűszerszemcse látható benne.
Lecsós sült csirkecomb: A húsra jellemző formájú, közel azonos, ép. A lecsó összetevői (paprika, hagyma, paradicsom) láthatók a húson, színük élénk. Az étel tetszetős megjelenésű.

Állomány:

Rizs: Egyenletesen átfőtt, rágási maradékot nem ad.

Lecsós sült csirkecomb: A hús szaftos, puha, rágási maradékot nem ad, a zöldségek egyenletesen átfőttek.

Illat: Rizs: Tiszta, idegen szagtól mentes, jellegzetes, harmonikus. A rizs natúr illata érződik.
Lecsós sült csirkecomb: Az étel elnevezése és a bírált étel illata összhangban van, arra jellemző. Idegen szagtól mentes.
Íz: Rizs: Jellegzetes, harmonikus, a gabona tiszta, natúr íze érződik, megfelelő sóhasználat mellett. Idegen íztől mentes.
Lecsós sült csirkecomb: Telt ízhatású, jellemzően aromás. A hús és a lecsós szósz íze kiegészítik egymást. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Káposzta saláta
 

Külső megjelenés: A felhasznált zöldség (káposzta) friss, megfelelően tisztított, kártevőktől mentes. A felhasznált növény színe a fajtára jellemző. A káposzta apró darabos formában van jelen, jellemző fűszer (kömény) látható a salátában.
Állomány: Roppanós, zsenge, friss, jellemző állagú, jól rágható, lédús.
Illat: Édeskés, savanykás illatú, intenzív, harmonikus, aromás, jellemző. Idegen szagtól mentes, teljes élvezeti értékű.
Íz: A felhasznált összetevőkre jellemző, édeskés, kissé savanykás, megfelelően ízesített, harmonikus, összetett íz. A felhasznált fűszer íze harmonikusan érezhető. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >